Edytko jestem daleka od czytania starych wpisow dot dawkowania środkow chemicznych. Na przestrzeni ostanich dwóch lat mocno zmieniaja sie przepisy, modyfikowane są dawki preparatów. Pytanie czy Mazan pisał o dawkowaniu tego Twojego konkretnego Miedzianu bo ja mam np w proszku w innym stęzeniu
Ja bym zastosowała 1-3% roztwór tego konkretnego 350 SC, ze słabszym stęzeniem nie ma problemu gorzej gdybys zastosowała mocniejsza dawke....w zaleznosci od tego czy rosliny ci chorowały w poprzednich latach (3%) czy tylko profilaktyka.
Nawet jesli nie masz ulotki (??? Oj taka partia powinna byc wycofana z obortu...) zawsze jest na stronie producenta, maja bowiem obowiązek jak w lekach podawania dawkowania a przede wszystkim reakcji w przypadku kontaktu ze skórą z tel. Alarmowymi.
http://www.target.com.pl/produkty/na-choroby,817/miedzian-extra-350-sc,376.html
Przestrzegam więc przed czytaniem porad na forum starych wpisów, bo to chemia (nawet jesli pisza ze dopuszczona do upraw eko) a chemie trzeba stosowac rozważnie.
Przepraszam za taki wpis, ale lepiej ostrzec na przyszlość niż gdybyś sobie lub roślinom zrobiła szkodę. Zwłaszcza ze w necie mozna jeszcze kupic sroki wycofane z obortu z powodu szkodliwości lub tylko dopuszczenia na rynku dla profesjonalistów (czytaj osob z uprawnieniami). A czuje sie odpowiedzialna bo sama pisze o Miedzianie....
Jakby co to zawsze sms do mnie jak coś pilnego