śliwa to propozycja, może być inne drzewo z tych co w poprzednim poście pisałam - zależy co lubisz, ale to jest dosyć tanie a efektowne drzewo, na jesieni kupowałam dla rodziców 8 szt, szczepionych na wysokości ok. 180 cm po 50 zł i też są posadzone wzdłuż takiego klinkierowego ogrodzenia jak Twoje (niestety nie mam zdjęć).
Tylko trzeba się liczyć z koniecznością regulowania korony.
Pokaż fotkę tej drugiej strony, minimalny odstęp pomiędzy takimi drzewami to powinno być ok. 3 m - ja bym właśnie taki szpaler zrobiła wzdłuż całego frontu.
Przed zawilcem jest jarzmianka - do wyboru to lub to (w kolorze białym) - i zawilce i jarzmianki to rośliny do cienia i pólcienia, na północną wystawę jak znalazł (wieczorkiem wrzucę Ci fotki z jakichś inspiracji).
Tak, szmaragdy oczywiście od początku ogrodzienia - nie jestem mistrzem w rysowaniu, to widać

.
Ta moja wersja tańsza od Twojej, cis na pniu może nawet 400 zł kosztować, a za tą sumę możesz już kupić nawet 8 śliw jak dobrze poszukasz.
Takie ustawienie stożków bukszpanowych pozwoli pozasłaniać te wszystkie rurki, których nie chcemy tam widzieć.
Acha zamiast Hakonechloa Aurea może też być carex Elata Aurea albo carex Everillo (droższy) - oba są w seledynowym kolorze, ale i hakone i te carexy nie są zimozielone.
A jak się prezentuje szpaler takich śliw przy ogrodzeniu to zobacz u Anetty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=2