Tereniu, taki mam zamiar, wreszcie troche spoczac, bo juz mnie ta gonitwa zmeczyla troszke, ale wiadomo Swieta przed nami, wiec moze po Nowym Roku bedzie spokojniej
Tess - kupując carexy nie mialm pojęcia czy są ekspansywne czy nie, rozłogowo czy kępowo się rozrastają i o te wszystkie rozterki byłam uboższa i spokojniejsza
Magnolio - dziekuję za porady, będę zdobywać doświadczenia i obserować wzrost
Aga K - w przyszlym roku pół ogrodowiska będzie rozsadzać , wystarczy kcieć
Baraga - oj będziemy zazdraszczać szaleństwa
Gusiarz - ja chwilowo zapomniałam o sklepach... Może w weekend zakupię golfik
Konstancjo - zapewno umiłowane trawki odwdzięczą się Stephena Clarka nie czytałam, poleć najlepszy tytuł
Bogdziu - niezły wynik? Ja jak widzę liczbę postów u Ciebie to wątpię czy dam radę
Justyna - sobota o godz 8 na gieldzie
Vita. - bardzo się cieszę że do mnie trafiłaś Grabie i Konstancję musisz poczytać polecam wątek Izy Konstancji30
Magda70 - sytuacja śniegowa marna, 1 cm! To jawna niesprawiedliwość dziejowa! Jak może być nad morzem a nie ma 100 km od gór???
Anula - widziłam, odnotowałam, pozdrawiam
Aniu Asc - kochamy te dysputy Grabiowo- Konstancjowo-Pszczółkowo-Evchenowe i mam nadzieję że powróci Bociek
Reni - obfity Mikołaj, dziękuję
Irenko - czy byłaś grzeczna ? Był Mikolaj?
Beata - pilna z Ciebie uczennica
Monitko - mimo, że bywam niesforna i należy się mi rózga Mikolaj o mnie pamięta
Justynko - macham
Witajcie Mikołajkowo
Z tym profanem, to trochę rzeczywiście przesadziłam. Mam co nieco na sumieniu w temacie zbyt pochopnych i hm...dyskusyjnych decyzji w temacie ogrodu. To na szczęście już przeszłość, od kilku lat, dzięki różnym forom ogrodniczym i kontaktom z ludźmi, 'podciągnęłam' się trochę. Moje artystyczne skłonności, w połączeniu z coraz większą wiedzą, mogą sugerować, że się na projektowaniu znam.
Cieszą opinie, które czytam, oraz te pozytywne komentarze o moim ogrodzie, chyba w dobrym kierunku zmierzam?
Ewa, dopytam w środowisku na temat warstwowego wypalania kloszy. Bardzo nabrałam na nie ochoty.
Masz rację, rabarbar się pędzi, a wybiela się np. szparagi.
Magdo, jasniej to będzie brzmiało tak: nakrywając glinianą domiczką, drzemiącą jeszcze kępę rośliny i odcinając dostęp światła, powoduje się, ze wypuszczane przez roślinę pędy są delikatniejsze i smaczniejsze. My tu tak, po wysokich kosztach sobie o bieleniu gawędzimy, a wystarczy zwyczajne plasikowe wiadro.
Witaj Tess, dzięki za informację, Grabie to ciągle dla mnie tajemnica, którą muszę zgłębić.
Ewuś, jesteś! Gdzie Ty się podziewasz, jak Cię w ogrodach nie ma?
Latarenki do ogrodu oczywiście, nie do domu.
Ale coraz bardziej mam wątpliwości.
Raczej się na nie nie zdecyduję.
Choćby i mnie nie było na ogrodach, to do Ciebie zaglądam
.. i patrząc na cyklamenki w koszyczku lampionkom mówię nieśmiałe. ale zdecydowane nie
Czuję się rozgrzeszona, bo pierwsze "nie" należy do Ciebie
No ufff Ten skórzany uchwyt mnie odstraszył... jakoś niebałdzo mój klimat.... lubię drewniane i postarzane.. z duszą a nie z polerem... przynajmniej jesli chodzi o ogród, bo w domu to i poler lubię
Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.
Pytam, bo nabyłam i posadziłam w tym roku trzy a może cztery różne odmiany carexów, i chciałabym być z nich zadowolona
ale doczytałam, że ekspansywność oznacza silny wzrost (czy rozrost) kępy, a nie rozłażenie się po całej rabacie.
Niech szybko rosną
większość carexów rośnie kępami, więc powiększają się kępy. Ale są wyjątki- np Carex morrowi Ice Dance , Silver Sceptre, Green dance rosną dając krótkie rozłogi, więc czasem jest efekt dywanu, bez wyraźnych kęp. Zdjęcia Danusi tego nie potwierdzają, bo pewnie nasadzenia są młode.
Ale juz p Carex morrowii 'Variegata' jest tylko kępkowa