Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

No to czas zacząć... 11:11, 17 mar 2016

Do góry
Iwula napisał(a)
Miejsce na rabatę zmierzę dokładnie jak mój M wróci. Musi mi dokładnie pokazać jak daleko podjazd będzie sięgał. A czy wtedy symetrycznie po lewej części działki też kawałek obsadzic tujami i potem można wejść w jakieś liściaste ??

Pytasz o tą stronę, która graniczy z sąsiadem, który już ma tuje?
No ja bym tam posadziła swój żywopłot i wzdłuż tej krawędzi zrobiła rabatę szeroką na jakieś 3m ciągnącą się od ogrodzenia frontowego aż za taras.

Coś mi się w głowie kluje i kilka rozwiązań z innych ogrodów bym Ci chciała pokazać, ale teraz piękna pogoda i zmykam do ogrodu, pomyślę sobie o Twoim ogrodzie przy pracach porządkowych
Jak będę miała chwilkę to coś Ci podrzucę wieczorkiem, a w międzyczasie może ktoś jeszcze coś podpowie.

A Ty może dasz radę wrzucić mapkę zagospodarowania działki, choćby taką co masz z projektem domu.
No to czas zacząć... 11:07, 17 mar 2016

Do góry
Iwula napisał(a)
Kurcze jak to dobrze spotkać na swojej drodze kogos takiego jak Pani.
Zmierzyłam tam jest 4,5m działka obok nie jest nasza i może faktycznie przydaloby się czym osłonić ta stronę, bo jesteśmy z tej strony " jak na tacy" wszystko widać

Iwona, tylko nie Pani, tu jesteśmy wszyscy po imieniu .
No jeśli 4,5 metra to spokojnie zrobisz ten żywopłot.
Jam mam bramę o tej szerokości i wjeżdża się nią do garażu dwustanowiskowego, a tam u Ciebie, aż tak szeroko nie musi być, bo dwa auta mijać się tam nie będą. To co zaoszczędzisz na kostce zostanie na żywopłoty

Przepraszam, że skupiam się na czymś innym niż rabata, o którą zapytałaś, ale jednego się tu już nauczyłam, że na ogród trzeba patrzeć całościowo, jak zrobilibyście już tą kostkę to pozamiatane, a tak to jest dobry moment, żeby się nad tym poważnie zastanowić.
Nie dalej jak wczoraj rzuciły mi się w oczy dwa całkiem nowe wątki, gdzie dziewczyny zrobiły wcześniej obrzeża rabat z kostki brukowej, a dziś by to pozmieniały, a wiadomo, że to już takie proste nie jest.

No to czas zacząć... 10:44, 17 mar 2016

Do góry
Z rabaty 2 bym w ogóle zrezygnowała, ona jest ni przypiął ni wypiął, oddaj to miejsce na żywopłot, z tego przynajmniej będzie jakaś korzyść.

Na rusunku to miejsce na trawnik wydaje się malutkie, kształt nie ułatwiający koszenia.
Pomierz to i pomyślimy, czy w całości tam nie zrobić rabaty, np część w korze a część w żwirku.
No to czas zacząć... 10:39, 17 mar 2016

Do góry
Iwula napisał(a)
Witam,
Przepraszam, że obrazek troche "na kolanie" ale ogólnie mam taki skromny plan:
Dookoła domu pójdzie chodnik z kostki i dodatkowy wjazd do garażu. Tam jest niestety niewiele miejsca (obrazek chyba tego nie oddaje), więc kostka będzie pod samą siatkę(nie wiem nawet czy rabata2 pod tym małym garażem się wciśnie)
Dziękuję za rady- może faktycznie świerk wywalić na tył w narożnik, by osłonić miejsce na ognisko. Nie lubię gąszczu także chciałabym w okolicach tej 1 rabaty troche trawnika...

No tak, dojazd do garażu wolnostojącego musi być.
A napisz jaka tam jest szerokość od domu do siatki?
Ja bym Cię mocno namawiała, żeby o ile to tylko możliwe wydzielić tam rabatę na żywopłot, np. z tui (tanio, a rolę swoją spełni).
Jeśli dobrze rozumiem za tą siatką jest pole uprawne, nie wiem czy też Wasza działka czy nie i czy zawsze tam będzie pole, czy kiedyś dom, ale pomyśl, że takie pole trzeba uprawiać (np. oranie, koszenie zboża - kurz), nawozić (obornik - smród), pryskać - szkodliwe opary, i jeszcze do tego dochodzą przeciągi przy takiej otwartej przestrzeni, wiatry przenoszące do Ciebie nasiona chwastów. Tuje sadzi się 60 cm od siatki, mniej wydasz na kostkę, a zapewnisz sobie tym żywopłotem mnóstwo korzyści i wizualnie to będzie lepiej wyglądać, bo za płotem nie zawsze muszą być piękne widoki.
Na taką rabatę przydałoby się mieć 1 - 1,2 m szerokości.
Mały ogród Kasi 10:12, 17 mar 2016

Do góry
Ładne zakupy, a te niebieskie to co?
Tu ma być ogród :) 10:09, 17 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

aaaa widzisz teraz zauwazyłam co napisałam miało być -3 tak było o 5 rano, a teraz jest 4

Czyli jednak nie -6 C, tylko -3 C? Bo trochę się wystraszyłam.
Tu ma być ogród :) 10:07, 17 mar 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Juz lepiej.
Twoje wysiewy muszą się udać, nie ma innej możliwości

Chucham na nie i dmucham no i podlewam oczywiście
Tu ma być ogród :) 10:05, 17 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
hej straszyli na dziś w nocy mrozamia a chyba nie było najgorzej co?

No tak średnio, ale te -3 C to jeszcze nie tragedia.
Tu ma być ogród :) 10:04, 17 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przymrozkami sie nie martw.przeciez jeszcze w majau maja prawo byc

Słońca na razie brak, kolejne noce maja być lekko na minusie, ale jeśli dziś temperatura dojdzie do zapowiadanych 8-10 C to może bym mogła miedzianem popryskac, jak myślisz?
Tu ma być ogród :) 10:00, 17 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pokazywałam e-Mowi twój śnieg i nie wierzył, u nas nie było...

Na szczęście tylko jedną dobę, ale tej nocy zaś przymrozek, nie współpracuje z nami ta pogoda.
Tu ma być ogród :) 09:57, 17 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

u mnie tez mrozi, juz ponizej 2 i w sobote tez tak ma byc

Sprawdzałam prawie o 2 w nocy i było -1,6 C. To pewnie nad ranem mogło być jakieś -3 C.
Ciemierniki zostały na balkonie, tylko kartonami je przykryłam.
Znudzilo mi się juz to przenoszenie ich do garażu.
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:52, 17 mar 2016

Do góry
Dokładniejsza instrukcja u Polinki na stronie 1080.
No to czas zacząć... 09:45, 17 mar 2016

Do góry
Iwula napisał(a)

Z prawej strony nie mam sąsiadów (puste pole) a z lewej sąsiad ma tuje, także jak narazie nie chciałabym tam nic sadzic..
A jesli chodzi o wymiary to działki czy rabaty?? Czy tego i tego??
pozdrawiam

Iwona, patrzę na te fotki i myślę, że planować musisz w podobnym charakterze rabaty po obu stronach podjazdu, nawet jeśli dasz radę zagospodarować tylko tą małą.
Przemyśl kwestie żywopłotów, bo one są bazą, tłem do kolejnych nasadzeń .
Świerk posadzony tak jak teraz komplikuje obsadzanie tego miejsca, najlepiej byłoby go gdzieś przenieść, nie dość, że ciężko go będzie skomponować z innymi roślinami, to kiedyś jeszcze bardziej urośnie i zdominuje to miejsce, a to przecież front.
Podoba mi się pomysł że stożkami, przy ich pomocy uda się przeslonić to czego widać nie powinno, czyli hydrant, wywiewke, dekiel.
Rabata w takim kształcie jak narysowalaś, ale czy na pewno, to dobry pomysł, żeby za nia, do samej krawędzi był trawnik?
Masz bardzo długą ta działkę, może trzeba wydzielić część na ogród, a tyły zrobić użytkowe i jakoś je przeslonic, obsadzenie 75 m jakimkolwiek żywopłotem to masakra cenowa.
W samym słońcu 09:15, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Tylko nie kupuj z Substrala, strasznie marna jakość, musiałam przesiewać i prawie pół worka stanowiły badziewia, które trzeba było odrzucić, potem kupiłam Kronon i super

Zapiszę sobie- dzieki!

Lindsay-widzę, że jakiś czas temu zmieniłaś avatar i teraz ciężko mi się przyzwyczaić

Ania- dzieki za podanie nazw Miskantów!
W samym słońcu 09:10, 17 mar 2016

Do góry
Tylko nie kupuj z Substrala, strasznie marna jakość, musiałam przesiewać i prawie pół worka stanowiły badziewia, które trzeba było odrzucić, potem kupiłam Kronon i super
Tu ma być ogród :) 08:27, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jutro już planuje ją do przedszkola wysłać. Mam nadzieję, że Ty też już lepiej.

Dziś cieplutko i slonecznie bylo wiec na 2 h wyskoczyłam do ogrodu i przeniosłam sterte desek, które leżały czesciowo w miejscu gdzie maja być graby. Wstyd się przyznać ale to moja pierwsza aktywność ogrodowa w tym sezonie.
Dalej nic nie przycinam bo w prognozach -4 C w nocy przez kilka dni.

Trzeciego podejścia do siewow robić już na pewno nie będę, więc ma wszystko wykielkowac i żyć, innej możliwości nie przewiduje.... Taaaa

Juz lepiej.
Twoje wysiewy muszą się udać, nie ma innej możliwości
Czasem słońce czasem deszcz 07:46, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
szczególnie przyglądam się tym trawkom, no i chyba różnicy znaczącej w wyglądzie Everillo i Elaty nie ma.

Mój Ambrowiec też wydaje mi się bardziej zaawansowany.

Elata moim zdaniem jest bardziej sztywna stercząca a Everillo pokłada się, poza tym w sezonie elata była bardziej cytrynowa ale faktem jest że mają u mnie różne stanowiska, no i różni je wygląd po zimie- po elacie zostaje susz a Everillo liście tracą kolor ale nie schną
To tu... 07:01, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Mi najpierw pękł balon na chwilę przed zalewaniem gipsem, przy drugim razie chyba za szybko balon przebiłam, bo pękł na tyle spektakularnie, że i jajo popekalo na małe kawałki.

A to pech. Chociaż Twój pech był łatwiejszy do ogarnięcia niż mój.
Tu ma być ogród :) 02:00, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mnie też nie oszczędziło.
Jakoś to trzeba przetrwać, bo wyjścia za bardzo nie mamy ;-/

Pokazywałam e-Mowi twój śnieg i nie wierzył, u nas nie było...
Ogródek Iwony 00:25, 17 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Toszka dziękuję za profesjonalne wyjaśnienia - tak zrobię!
A czy wszystkie hiacynty trzeba wykopywać na zimę, chodzi mi o takie, które jesienią sądziłam na rabaty?

swoje hiacynty wykopuję, suszę i sadzę w koszyczkach/doniczkach (nornice je lubią). Warto wykopywać, bo w ten sposób mozna pozyskać nowe, małe cebulki. Druga sprawa, to to, że one jak tulipany w lipcu-sierpniu potrzebują spoczynku i suszy, a jesli deszcze padają w tym czasie to mogą wygnić zwłaszcza jeśli gleba jest ciężka lub gliniasta. W systemie wykopywanie-sadzenie dorobiłam się kilka kilo cebulek i nawet te małe kwitną. Wprawdzie to małe kwiatuszki, ale jednak. Dodatkowo jeśli sadzę to zawsze w dobrym kompoście, który je odżywia.

Takie wschodzące cebulowe warto obsypać dobrym kompostem lub podlać florowitem. Robię to zanim jeszcze pąki widać. To bardzo wspomaga kwitnienie i samą cebulkę na następny sezon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies