Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mój kawałek raju 14:54, 06 cze 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Kokoryczkę miniaturkę też kupiłam,ładnie rośnie.Twoje lilie już kwitną...u mnie w donicy zakwitły niziutkie, ...a anemon -cudeńko.Podobają mi się wszystkie...i te pełne i pojedyńcze.Są niesamowite.Ubiegłoroczne niestety straciłam,przez własną g......ę,zostawiłam w donicy zadołowane w ziemi,chciałam spróbować.....Kupiłam jednak 4 różne odmiany i teraz są wyjęte z doniczek ,radzą sobie w gruncie ,no i pierwszy zakwitł,widzę jednak paczki następnych,będą kwitnąć do jesieni.Pozdrawiam i życzę zdrówka.

Bogusiu te moje anemony nie zimują w ogrodzie trzeba wykopywać, Twój ten czerwony jest śliczny
Mój kawałek raju 14:24, 06 cze 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Ale u Ciebie kwiecia, u mnie nic nie rośnie, kwiaty jeszcze jakoś ciągną ale gdzie mi do Twoich. Moje lilie to nawet ciężko pąka w nich znaleźć, powojnik też na razie ani jednego kwiatka, mieczyki jakieś chore żółte wyłażą, beznadzieja, o warzywniku to nawet nie wspomnę. Od dwu dni normalnie palę, to ma być lato? Czy pod kurowałaś się trochę? Dobrze że Zbyszku przypomniałeś też mi to chodziło po głowie, chyba to jakiś jaśmin.

jestem na antybiotyku,jest lepiej a tu masz link o mieczykach http://zojalitwin.wordpress.com/2011/08/17/mieczyk-ogrodowy/
Mój kawałek raju 11:05, 06 cze 2012

Do góry
Kokoryczkę miniaturkę też kupiłam,ładnie rośnie.Twoje lilie już kwitną...u mnie w donicy zakwitły niziutkie, ...a anemon -cudeńko.Podobają mi się wszystkie...i te pełne i pojedyńcze.Są niesamowite.Ubiegłoroczne niestety straciłam,przez własną g......ę,zostawiłam w donicy zadołowane w ziemi,chciałam spróbować.....Kupiłam jednak 4 różne odmiany i teraz są wyjęte z doniczek ,radzą sobie w gruncie ,no i pierwszy zakwitł,widzę jednak paczki następnych,będą kwitnąć do jesieni.Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Mój kawałek raju 07:42, 06 cze 2012

Do góry
Ale u Ciebie kwiecia, u mnie nic nie rośnie, kwiaty jeszcze jakoś ciągną ale gdzie mi do Twoich. Moje lilie to nawet ciężko pąka w nich znaleźć, powojnik też na razie ani jednego kwiatka, mieczyki jakieś chore żółte wyłażą, beznadzieja, o warzywniku to nawet nie wspomnę. Od dwu dni normalnie palę, to ma być lato? Czy pod kurowałaś się trochę? Dobrze że Zbyszku przypomniałeś też mi to chodziło po głowie, chyba to jakiś jaśmin.
Kolorowy ogród na piasku 12:11, 05 cze 2012

Do góry
Viva,ale pięknie u Ciebie! Więcej takich zdjęć Łubiny cudo,z resztą nie tylko łubiny.I lilie już w Ciebie kwitną,moje jeszcze w pąkach.A zakątek z mostkiem uroczy!
Ogrodnik mimo woli 01:01, 05 cze 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Szczęściara faktycznie piękne, Ania kawałek korzonka dla mnie a jeszcze chciałam zapytać czy będziesz chciała kawałek kliwii pomarańczowej , bo będę rozsadzała swoją?

Zobaczymy ile dostanę od Pani..ja kbędzei do poziału to napewno dostaniesz..... piwonię NN..... za kliwię dziękuję, bo ja jedna mam.......a ogółnie moje kwatki w domu to traktujępo macoszemu i tylko zamiokulkas i storczyki są w stanie to przeżyć .....

Za to na stawie w Krasiczynie było dużo, cudownie kwitnących lilii... (to sąchyba lilie)

A tu było na tyle jasno, że coś wyszło..... coś cisopodobne....
Ogrodnik mimo woli 00:23, 05 cze 2012

Do góry
mira napisał(a)
cześć!

Ponownie dziękuję Aniu za gościnę i pozdrawiam serdecznie i Twojego M.

Ludzie !
byłam w ub tygodniu u Ani w ogrodowej sielance na wzgórzu rzeszowskim u gościnnych ludzi jak to w rzeszowsko-białostockim duecie musi być.

Łaziłyśmy z Anią po ogrodzie, rabata po rabacie, zakatek za zakątkiem. Mąż Ani towarzyszył nam sprawdzając wiedzę Ani z zakresu nazw i pochodzenia.
Ania z cudownym zaśpiewem białostockim przedstawiała mi swoje Damy jedna za drugą - co prawda stale wskazywała na swoje niepowodzenia, co nie tak, co choruje, co za małe a co za bardzo - niestety mnie tak łatwo nie da się wmanewrować w strefy ogrodowego niezadowolenia więc ja wypatrywałam - w zasadzie samo w oczy wpadało - to co jest piękne

a piękny jest luz, swoboda - nie ma stresu !!!!!! czyli to co najważniejsze dla mnie w ogrodzie
u Ani jest też piękny kolor - stale się zmienia - bo taka jest ilość roślin szok -- a skalniak to naj najbardziej urokliwe miejsce
Ania proszę daj fotki , więcej ze skalniaka - skoro lezałaś pod naparstnicami to teraz wyleź na drabinę nad skalniakiem i cykaj fotki

jest też jak dla mnie zapowiedź liliowego show, tak jak w Bogdzi było rhowo tak w Ani będzie liliowo -
u Ciebie muszą mieć jakieś wyjatkowo dobre dla nich warunki
to dopiero będzie się działo..........................

pozdrawiam i dziękuję.- a! dostalam naparstnice - koszyk oddam !

Mirka...ależ recenzja Postaram sie i z drabiny, aczkolwiek na skalniaku kończy się najładniejszy okres Teraz przejmąpierwsze skrzypce byliny nie skalniakowe na dole skalniaczka.....

A na lilie też czekam z utęsknieniem.....
Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 22:11, 04 cze 2012

Do góry
No niestety nie będę mieć pięknego dużego ogrodu Moja działka ma 644 metry gdzie w większości stoi na niej dom.Do działki prowadzi dość długi wjazd bo ma aż 70 metrów do wejścia na działkę a do domu praktycznie coś około 100 metrów.Odległości od domu do ogrodzenia są następujące.od strony południa coś około 7 może 8 metrów,od zachodu 6-7 metrów,od północy i wschodu po 4 metry.Wjazd obsadzony jest tujami po dwóch stronach.Są to tuje 10 letnie dwa rodzaje po prawej stronie od działki oraz tuje 1,5 roczne po lewej sa to tuje brabant.Droga jest wysypana szlaką oraz skrobanką to jest wersja na teraz w przyszłości chcemy miec dwa pasy kostki oraz oświetlenie.Obecnie przygotowujemy się do zrobienia bramy z prawdziwego zdarzenia bo tą co mamy obecnie jest tylko prowizoryczne nazwane bramą.
Działka natomiast posiada nasadzenia:Tuje szmaragd w sumie jest ich 5 reszta to te szare których wprost nienawidzę oraz żółto-zielone,2 x świerki,1 jodła,2xsosny,dąb,lengroda,śliwka węgierka(oba drzewa do wycięcia rosną za blisko domu)brzoskwinia,jesion,tuje brabant(z tyłu domu miały być wyrzucone ale wsadziliśmy je na farta i sie przyjęły),oraz dochodzą do tego młode nowe nasadzenia sadzone w tym roku np.jaśminowiec,magnolia,cyprysik,wierzba koreańska,jeżyna jadalna( w tym roku wymarzła, jeszcze nie jest wycięta łudzę sie że odbije) do tego jest jeszcze agrest,maliny,konwalie na odcinku 2 metrów pod płotem,berberys,lilie,bukszpan i inne których nie wymieniam bo nie znam ich nazw.
Mam problem bo nie mam pojęcia jak zaprojektować ta tak małą przestrzeń.Mamy zmiar jeszcze zrobić taras na północnej stronie domu,drewutnie,altankę tez na północnej stronie działki dokłądnie na północnym-zachodzie,Do tego maży mi się winogron,skalniak,rabaty ale nie mam wcale pomysłu gdzie to wszystko zmieścić.Nie mamy jeszcze kostki i stąd chyba ten brak pomysłu.Czy pomoze mi ktoś i podpowie co gdzie sadzić gdzie zrobić skalniak,rabaty bo spędza mi to sen z powiek przyznam sie szczerze.
Oto zdjęcia mojego teraźniejszego ogroduNie jest wyjątkowy jest byle jaki i wiem o tym ale nie stać mnie na to aby go powiększyć.

Zdjęcia przedstawiają mój niby ogród ale niestety
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 22:06, 04 cze 2012

Do góry
Sliczne te lilie i rozane pączki! I biale irysy Ja mam fioletowe tylko
pozdrawiam!! Dobranoc!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:59, 04 cze 2012

Do góry
Dzięki za info a lilie też masz jakieś inne, są piękne i liście maja takie raczej owalne i ciemno zielone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:45, 04 cze 2012

Do góry
Lilie

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:43, 04 cze 2012

Do góry
Dziewczyny witam Was serdecznie -

trochę mnie nie było -czas i technika nawalały - jak popatrzyłam co się dzieje na ogrodowisku to szok - chyba już tego nie ogarniam... no w zimie będzie co czytać

zaraz odpowiem na pytania

ale najpierw cofnę się do poprzedniego tygodnia
byłam w ogrodzie u Ani asc -
gospodarze mili ugościli mnie cierpliwie dzieląc swój czas ze mną a ja cierpliwie słuchałam cudownej melodii Ani zaśpiewu białostockiego, który w połączeniu z kolorem Ani ogrodu daje poczucie że jest się na Podlasiu - coś w tym jest, że obrazy z dzieciństwa przenosimy do swoich ogrodów

ogród ze statusem angielskiego!!!! - oglądałam dobrze ponad godzinę a skalniak to najlepszy cwibak - przepiękne kolory , ogrom roślinek, które stale kwitną - Ania na skalniaku ma wszystkio !!!!
od opuncji, poprzez maki, trawki, floksy, naparstnice- e szkoda by wymieniać - widok godny CFSH - i nie przesadzam
- w tym ogromie nasadzeń moją uwagę zwróciły piwonie - bo białostockie jednak najbardziej lilie - ja bym się nie podjęła policzenia lilii u Ani - wszelkie małe i duże, grube pnie i cienki po kilka i po kilkanascie - szok !!! - jak to zacznie kwitnąć - czekamy na fotki

a na koniec dostałam naparstnice które już pięknie kwitły u Ani

mam nadzieję że i u mnie zakwitną i jeszcze w 2 innych ogrodach bo muszę się podzielić
Aniu dziękuję raz jeszcze za spotkanie - pozdrowienia dla męża i
oczywiście pieska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:54, 03 cze 2012

Do góry
No jak na taki najazd forumowiczów, to uchował się w całkiem niezłym stanie.

Muszę zdobyć takie białe lilie - prześliczne.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 11:25, 03 cze 2012

Do góry
Te lilie ślicznie na Waszych zdjęciach wyszły, ja także dziś udałam się do ogrodu porankiem, abo im się przyjrzeć i powąchać

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 11:18, 03 cze 2012

Do góry
i jeszcze jeżeli chodzi o lilie )

Wichrowe wzgórze 20:45, 01 cze 2012

Do góry
Minęło kilkanaście dni od tej felernej nocy. Rosliny częściowo zregenerowane, częściowo padły i np. lilie nie do uratowania
Pocieszeniem są piękne piwonie, które uwielbiam. Właśnie rozkwitają...

Lilie - Lilium 17:34, 01 cze 2012

Do góry
Lilie Martagon....czekają
W cieniu - zacieniona 17:17, 01 cze 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Bardzo ciekawe te lilie, wyglądają orientalnie.
Udane sadzonkowanie hortensji napawa mnie optymistyczne, też mam zamiar próbować.
Najbardziej udane ukorzenianie to przygięte gałązki,obsypane kompostem i obciążone kamieniem...i niekłopotliwe.
W cieniu - zacieniona 16:51, 01 cze 2012

Do góry
Bardzo ciekawe te lilie, wyglądają orientalnie.
Udane sadzonkowanie hortensji napawa mnie optymistyczne, też mam zamiar próbować.
W cieniu - zacieniona 16:28, 01 cze 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Jakie ciekawe liście, czy to też lilia?
To lilie Martagon,są bardzo wysokie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies