Nie mam żywopłotu z choin kanadyjskiej mam tylko Posadzone 15 szt przy płocie podcinalam ich do tej pory w tym roku podetne aby się zagescil niech rosną wzwyż czym wyżej tym lepiej mniej wiatru.
Ela jak coś wymyślę w powiedzmy trzech ostatecznych wersjach ,to będę się konsultować .....
może Ty mi powiesz jak to jest z tymi szczepionymi odmianami drzewek ?
-chodzi o wiśnie royal burgundy-jak są szczepione na o k1,50 -szczepienie wysoko poniżej korony (nie na dole )-jak duże mogą urosnąć w zwyż i na szerokość ?.....i nawet nie chodzi mi za 10 lat ,tylko powiedzmy w okresie 3-5 lat ? szukam w necie i same sprzeczne informacje znajduje .....że łatwo można w ryzach utrzymać ,wiosną mocno skracać itp...
Ale nasypało u nas ma sypać pod koniec tygodnia i przymrozic. Róże ekstra już zaglądałem gdzie można je kupić. W tym tygodniu zrobię zamówienia bo to kolejka potem i może zabraknąć.
Dzisiaj chodziłam po działce i planowałam gdzie co zmienić i posadzić głową w potrzasku mózg pracuje aż się dymi.
Ale już ostatni rok potem ko jec zmian.
Pozdrawiam.
Elu, ten rozowy rower to czasowa dekoracja, jest ich kilkanascie Fajnie to wyglada, rozprasza burosc dnia i wywoluje usmiech U mnie juz wielkich zmian tez nie planuje, ogrod jest na takim etapie, ze spelnia moje oczekiwania i zyje swoim zyciem. Napewno cos wypadnie, jakas rosline trzeba bedzie zastapic, ale nowych pomyslow, w tym ogrodzie, realizowac juz nie bede
Ciekawe czy wytrzymam w tym postanowieniu...
Ela ....właśnie z tego podglądania powstaje mój ogródek ....ale mam w sumie małą działkę i niestety wszystkie chciejstwa się nie zmieszczą .....i jak tu wybrać,żeby nie przedobrzyć jak i to i tamto się podoba ......
a z projektem masz rację ....pewnie też bym przerabiała
U mnie też saren pełno i ptaków nawet nie focę bo uciekają do pobliskich zarośla jestem intruzem jak przyjeżdżam. Baza ty takie upasiony chodzą na pszenicy mojej.
Ale Anka odnośnie twoich zalewisk. Dlaczego wody gdzieś nie odpompujesz do rowu. Szkoda krzaków. Też mam teren mokry w jednym miejscu będę robiła drenaż ale u mnie pompa chodzi bo inaczej miałabym wszystko w wodzie. Nawet wczoraj eM pompował zrobił otwór w lodzie i pompował.
Ja tez uwielbiam te hakonki wylewajace się i jeżowki te pełne moje ulubione moim zdaniem hakonki szybko rosną...trzeba w pierwszym roku zadbać o wilgoć i posadzić je w dobrej ziemi przepuszczalnej ,wymieszanej z korą...a w kolejnych latach juz sobie same radzą te hakonki mają 2 sezony
Pozdrawiam
Oj Madzia, jestem na str 242 masz zagwostke z tym projektowaniem doradców od groma. Ja nie doradzam. Jak coś wymyślisz to sprawdzaj gabaryty danej rośliny co prawda można je przycinać, ale można się wtedy zachetac a to nie przyjemność.
Tyle śniegu pięknie przykryte. Jakie widoki słońce widać świeci.
Odnośnie projektów samemu najlepiej gorzej lub lepiej ale samemu. Możesz podglądać i dopasować do swojego terenu. Dużo zrobiłaś i masz ładnie.
Ja tam też sama planowałam bo znam swój teren. Zrobiłam projekt ale 3/4 zmieniła z nasadzeń z projektu nic nie zostało.
Z projektu dużo roślin poznałam wszystko napisane po łacinie i sprawdzałam w internecie. Zresztą nim projekt powstał na papierze to już miałam dużo zrobione.
Może mój ogród od hop sasa do lasach, ale mi się podoba i to jest najważniejsze. Teraz trochę przerabiam ale coś trzeba robić a nie ciągle podziwiać.
Ale nasypało u nas ma sypać pod koniec tygodnia i przymrozic. Róże ekstra już zaglądałem gdzie można je kupić. W tym tygodniu zrobię zamówienia bo to kolejka potem i może zabraknąć.
Dzisiaj chodziłam po działce i planowałam gdzie co zmienić i posadzić głową w potrzasku mózg pracuje aż się dymi.
Ale już ostatni rok potem ko jec zmian.
Witam KASIU. O Matko ale róże jedna w jedną piękne. Widoczki z rowerkiem bardzo ładne. Przymierzam się do poszuka i takiej starej dryndy. Idę oglądać co u ciebie przybyło bo zaczęłam od konca.
Gosiu nigdy swierkow nie przycinalam, ale co wyczytalam to przycina się wczesna wiosna tj marzec przed wypuszczeniem nowych przyrost a zazwyczaj to jest maj. Dlatego, że wtedy przyciete zeszłoroczne przyrosty wypuszcza nowe boczne przyrosty.
Jak obetniesz przewodnik to trzeba długo czekać na nowy. Sam wyrośnie ma to genach.
Nie wiem jak wyglądają te świerki więc trudno mi radzić czy ciąć czy nie zrób fotę i wtedy ew powiem czy ciąć.
Moje kupione miały ok 1 metra były dosyć ładne w 2012 r jesienią sądziłam. Przez pierwsze 2 lata dochodziły do siebie i dopiero od 3 lat maja spore przyrosty. W tym roku będę skraca zeszłoroczne przyrosty o połowę. Przewódnika nie skracam.
Pisze jednym palcem na tablecie.