Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mój 4 arowy azyl... 18:12, 18 cze 2012

Do góry
Piekne róże....
Czadowa jaszczurka....
Lilie i ostrózki kocham i zawsze na nich oko wieszam...
Inne piękne, ale z braku czasu mniej pisze, a więcej ogladam...
Rododendronowy ogród. 18:01, 18 cze 2012

Do góry
Chociaż piękną mialaś wiosnę, tę środkową, to jej końcówka i początek lata też są u Ciebie Bogdziu ciekawe
Piwonie, lilie i dzwonki mnie zachwyciły!
A skrętnik, którego mi podarowałaś Bogdziu, ma się dobrze. W dalszym ciągu kwitnie, wypuszcza nowe pędy.
Złamany w czasie podrózy liść posłużyl mi do uzyskania 'dzieci'. Może się uda!
Zobacz swojego skrętnika
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:32, 18 cze 2012

Do góry
ell napisał(a)
Cos obrzydliwego zjada moje skalne czosnki - Co to takiego ?!!!

Elu, czosnki są z rodziny liliowatych a lilie - wiadomo - uwielbia poskrzypka liliowa!. To taki śliczny, czerwony owad, który składa jaja na liściach lilii. To obrzydlistwo, to jego larwy w specjalnym śluzie, który odstrasza ewentualnych na nie amatorów. Właśnie te ukryte larwy zżerają Ci liście czosnków. Trzeba to bezwzględnie tępić, także owady.
Jak wyglada poskrzypka - owad? Wstawiłam jej zdjęcie w artykule o szachownicach /portrety roślin/
Acha, poskrzypka lubi wszystkie rośliny z liliowatych!
Rododendronowy ogród. 16:41, 18 cze 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Bożenko,jak zawsze piękne rzeczy pokazujesz,lilia złotogłów rewelacyjna.Dlaczego ja takiej jeszcze u siebie nie mam A te jasne z białymi goździkami brodatymi to dzwonki? Są cudne!

Te lilie dośc dobrze się rozmnażaja , ale trzeba na kwiaty czekac aż cebulki urosną, a dzwonki to dzwonek brzoskwiniolistny też bardzo łatwy w uprawie.
Mój ogród 16:21, 18 cze 2012

Do góry
Irenko, szczerze ci zazdroszczę, że twój powojnik odbił, bo moje dwa niestety jeszcze nie. Nadzieja coraz mniejsza, ale ponieważ chcę w przyszłości zmienić altanę ( te zmarznięte są przy takiej brzydkie)j , to więc nic nie robię. Ale moja radość byłaby wielka, gdybym zobaczyła objawy życia u tych zmarzniętych klematisów. Jednak i ja miałam swoje chwile radości jak zobaczyłam, że lilie, na które już machnęłam ręką, bo myślałam, że po nich, a tu naraz cztery wychodzą z ziemi. Było ich więcej, ale dobre cztery niż wcale.
Początki w Kruklandii 12:42, 18 cze 2012

Do góry
a może na tej dłuższej rabacie daj jaśniejsze żurawki, albo tą trawkę co przy ławce

z czy te lilie to wysokie będą?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:53, 18 cze 2012

Do góry
Lilie niedługo zakwitną... w ub roku miałam też takie wielkie, wypasione, a po zimie w gruncie marniutkie są... i z 7 jest tylko 3... czemu?? Coś je zjadło? I czemu takie słabe?

Dalia karłowa kwitnie w najlepsze, rośnie w donicy z trawą - prezentem od Danusi:

Poziomki niezawodnie owocują - uwielbiam je!

I różyczki - te które przetrwały zimę - kwitną między fasolą

Dzisiaj pryskamy na mszyce...

Każde miejsce wykorzystane - tutaj sałata i młode poziomki (siałam w lutym) za rozchodnikiem

W sobotę kupiłam 3 rozsady papryki - miały już owoce, nie mogłam się powstrzymać

Moje roślinki 10:10, 18 cze 2012

Do góry
Cześć Sebek Kwiatów staram się mieć sporo,żeby potem oko cieszyć.Ale te,na które zawsze czekam najbardziej dopiero zakwitną,czyli mieczyki,lilie i liliowce No i jednoroczne też dopiero czekają w kolejce.W sumie tak sobie myślę,że najlepsze przede mną.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:34, 18 cze 2012

Do góry
Piękne lilie A ten dom obok Was strasznie szybko powstał... zaskakująco dużo miejsca masz Elu na działce! Jakoś kojarzyłam fotki zza wiciokrzewu, a tu proszę prawie hektary
pozdrawiam!!!
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:54, 18 cze 2012

Do góry
Elu, choć za żółtym nie przepadam, ale te lilie i róże wyglądają cudnie
Za to widoczki z szerszej perspektywy bardzo lubię
Rododendronowy ogród. 01:04, 18 cze 2012

Do góry
lilie prześliczne Bogdziu
Mój 4 arowy azyl... 00:13, 18 cze 2012

Do góry
Zakwitły pierwsze lilie

A to Lilium Netty's Pride

Fotki robione w odstępie 2 godzinnym; inne światło, inny efekt
Rododendronowy ogród. 23:33, 17 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Kwitnie parzydło

Bogdziu, bardzo mi się podoba parzydło, ja mam miniaturkowe.
A patrząc na Twoje brzozy, pomyślałam dla nich o towarzystwie host takich z białą obwódką, jak ma Ania asc, chociaż i bez nich jest pięknie.

Weroniko nie chcę sadzic host bo pod nimi rosną grzyby a jak bedą hosty zniszczy się grzybnie.Miniaturowe parzydło też mam nawet dzis pokazywałam a jeszcze Ci pokażę lilie złotogłów. A Twoja rośnie?

Moje roślinki 21:41, 17 cze 2012

Do góry
Elu,moje wszystkie lilie albo z Gardenii albo z Biedronki po prostu

Jolu,dla mnie warzywa są bardzo ważne,spędzam przy nich nawet więcej czasu niż przy kwiatach.
Moje roślinki 21:19, 17 cze 2012

Do góry
Ja też kupiłam te lilie w tamtym roku w Tesco - od razu miałam kwitnące.
Początki w Kruklandii 20:58, 17 cze 2012

Do góry
Gosiu jakie piękne lilie!!
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:00, 17 cze 2012

Do góry

Kompletnie nie planowane poidełko dla ptaków i kotów. Cieszę się bo ma już swoich stałych bywalców.

Lilie

i niespodzianka - przyjechała od mamy jako niebieskie dzwoneczki

Abiko - widzisz to dokładnie te, które chciałas mi dać - okazało się, że mam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:14, 17 cze 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

witam z kawusią ... w Młodzawach było pięknie i hostowo ... na dobry dzień

Też mam na dole przy fotelu kawusię
cieszę się, że miałaś udany wypad a kupiłaś coś?
jakby co, odbieram cię z dworca

oj ... te lilie wodne bo tak się to chyba nazywa ... je można było kupić ale ja nie mam oczka wodnego ... o rany Ania robi !!!... no to koniecznie muszę do Młodzaw pojechać i w sierpniu jej zawieść ... tylko czy to drogę na sucho wytrzyma ... ???

poza nimi były hosty ... takie jak na fotkach u mnie ... tzn nie wszystkie te niebieskie i dużo rojników które brałam już w zeszłym roku ... nic nie kupowałam bo nie wzięłam kasy ale mam zamiar wrócić po hosty ... apropo host to być może przyjaciółka mi przywiezie worek cebulek ... tylko ona jest jeszcze bardziej zielona niż ja i nie mam pewności czy to będą cebulki host ... czekam aż mi przyśle zdjęcia tego co z tych cebulek u nich wyrosło ... istnieje domniemanie że to będą makro hosty

jak to dobrze czasami nie brać kasy, bo chciejstwa są czekam, co tam dostaniesz
a ja wczoraj wykupiłam 14 żurawek, tylko tyle mieli i jak ja zrobię to co planowałam z taka mizerną ilością
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:11, 17 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

witam z kawusią ... w Młodzawach było pięknie i hostowo ... na dobry dzień

Też mam na dole przy fotelu kawusię
cieszę się, że miałaś udany wypad a kupiłaś coś?
jakby co, odbieram cię z dworca

oj ... te lilie wodne bo tak się to chyba nazywa ... je można było kupić ale ja nie mam oczka wodnego ... o rany Ania robi !!!... no to koniecznie muszę do Młodzaw pojechać i w sierpniu jej zawieść ... tylko czy to drogę na sucho wytrzyma ... ???

poza nimi były hosty ... takie jak na fotkach u mnie ... tzn nie wszystkie te niebieskie i dużo rojników które brałam już w zeszłym roku ... nic nie kupowałam bo nie wzięłam kasy ale mam zamiar wrócić po hosty ... apropo host to być może przyjaciółka mi przywiezie worek cebulek ... tylko ona jest jeszcze bardziej zielona niż ja i nie mam pewności czy to będą cebulki host ... czekam aż mi przyśle zdjęcia tego co z tych cebulek u nich wyrosło ... istnieje domniemanie że to będą makro hosty
Rododendronowy ogród. 22:29, 16 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zaczyna kwitnąc lilia złotogłów.

Bogdziu te lilie wyglądają jak lampiony

Tak wygladaja. To jest lilia która w Polsce rosnie dziko w naturalnym srodowisku.Pozdrawiam Bea.

Piękna jest.

I ja również pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies