Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

KasiaWB 10:37, 18 cze 2012

popcarol napisał(a)
Kasiu cudo!!! Ja polowałam wiosną i za chude ale ciut wyższe od Twoich, ale jednak patyczki płaciłam 4,79 czy jakoś tak... i byłam mega szczęśliwa
Cisów u nas nie ma, bazarków i targowisk już zwiedziłam trochę, kilkunastu szkółkarzy atakowałam telefonicznie i nic
Takie jak pokazujesz kupowałam po 9 zł w Oświęcimiu w ub roku... Za 3 zł kupiłabym bez mrugnięcia okiem ... ale nie ma
Twoje skąd jeśli mogę spytać? (może być na priv) choć pewnie daleko... chyba że namiar tel na szkółkarza masz?

Ja w zasadzie nie polowałam, bo miałam nic już nie kupować, oprócz ewentualnie małych roślinek np. przywrotnik.
Stała sobie pani i miała różne iglaki np. małe świerski serbskie, choiny kanadyjskie, sosny, i różne gatunki cisów i innych. Zapytałam ot tak z ciekawości ile kosztują, no i jak powiedziała, że te akurat po 3 zł to wzięłam 10 sztuk czyli wszystko co miała z tego gatunku, chociaż gatunek niestety nie znany brałam na wygląd nawet nie wiem gdzie posadzę, ale mniejsza z tym )
Mam numer tel. do tej kobiety, jest z mojego miasta czyli z Lublina. Nie mają jakiejś szkółki, tak sobie sadzą przy domu i sprzedają na bazarku. Teraz jedzie gdzieś do córki opiekować się dziećmi i wróci w sierpniu. Wtedy mam zamiar się do niej wybrać i zobaczyć na miejscu co mają jeszcze, bo mówiła, że likwidują już rozsady i że dużo oddali córce do obsadzenia ogrodu przy nowym domu )
Dlatego myślę, że warto rozglądać się po bazarkach ) bo ceny konkurencyjne w porównaniu z ogrodniczymi i szkółkami, no ale wynika to z prostej przyczyny - brak takich kosztów utrzymania
popcorn 10:48, 18 cze 2012

Dokładnie jak piszesz - pamiętam jak kupowałam rozsady pomidorków i papryk od babeczki na targu, tanio, handlarka po sąsiedzku na nią gromy słała że psuje rynek takimi cenami

Jak będziesz u tej babki pamiętaj proszę o mnie? Zajrzyj, może mają większe cisy? Potrzebuję ze 15-20 dużych na żywopłot, lub 35 małych jak Twoje...
dzięki wielkie
Diana 10:52, 18 cze 2012

popcarol napisał(a)
Różany żywopłot kwitnie non-stop:

A od sąsiada strony sadzone moje groszki kwitną i dojrzewają:

różany żywopłot i te groszki bombowe super pomysł, tak ładnie wygląda
popcorn 10:53, 18 cze 2012

Lilie niedługo zakwitną... w ub roku miałam też takie wielkie, wypasione, a po zimie w gruncie marniutkie są... i z 7 jest tylko 3... czemu?? Coś je zjadło? I czemu takie słabe?

Dalia karłowa kwitnie w najlepsze, rośnie w donicy z trawą - prezentem od Danusi:

Poziomki niezawodnie owocują - uwielbiam je!

I różyczki - te które przetrwały zimę - kwitną między fasolą

Dzisiaj pryskamy na mszyce...

Każde miejsce wykorzystane - tutaj sałata i młode poziomki (siałam w lutym) za rozchodnikiem

W sobotę kupiłam 3 rozsady papryki - miały już owoce, nie mogłam się powstrzymać

popcorn 10:56, 18 cze 2012

Diano - dziękuję! Żywopłot będzie częściowo pocięty jak dokupimy działkę za naszą - żeby je obie jakoś połączyć. Ale tylko przez środek wytniemy 1,5 metra, a reszta zostanie - będzie bardziej "tajemniczo"

A groszki - hmm to efekt mojego uwielbienia dla nich, od 2 tygodni codziennie sobie skubiemy z córcią. Ta rabatka powstała na wiosnę, rosną tam cisy (akurat załapał się jeden marniutki którego trzeba będzie penie wymienić) - szkoda było świeżo uprawionej ziemi - przy braku miejsca na groszek gdzie indziej..

pozdrawiam!!
popcorn 11:16, 18 cze 2012

Porzeczki i reszta owocowych krzaczków na kijku dojrzewa!

Liliowce zaczynają kwitnąć

Fasola coraz śmielej wspina się na pergole:

Karłowa szparagowa kwitnie, ta chyba płaskostrąkowa zielona:

I wzdłuż podjazdu żółta płaskostroąkowa (uwielbiam):

Bób za chwilę zjemy

Pierwsza rudbekia:

Dosadzone w sobotę pory po obu stronach sałat:

I liliowiec Stella d'Oro od Bożenki pięknie kwitnie:
nika 12:33, 18 cze 2012

Wszystko u Ciebie tak pięknie kwitnie i dojrzewa
A pergole na fasolkę... REWELACJA!!!
popcorn 12:35, 18 cze 2012

Nika - dziękuję w imieniu ogródka
Milka 14:44, 18 cze 2012

Jestem, poczytałam wszystko, apetycznie u ciebie
juz wiem, że polujesz na cisy! Kasia naprawdę tanio kupiła, i mimo, że ja nie potrzebuję, tez pewnie bym kupiła; warto do takich ludzi kupować, można trafić rarytasy
podglądam i kibicuje i którą rabatę M. oddajesz?
popcorn 14:58, 18 cze 2012

Irenko dziękuję Miło że zaglądasz
Cisy chciałam duże, na ekran od drogi, takie ze 100 cm najlepiej lub większe Ale im większe tym droższe. Kasia taniutko kupiła, ale maluszki. Mam namiar od Agniechy na szkółkę pod Zgorzelcem, Aga tam kupowała 80-100 cm po 29 zł Czekam na zdjęcia, jak będą ok to mi je gość spakuje na paletę i wyślę kuriera po odbiór

Rabata dla M... myślę że byłaby na planie prostokąta, po całości truskawki i poziomki, otoczona krzaczkami owocującymi na pniu... a w środku biurko z TV i Euro na biurku, obok laptop... to byłaby rabata dla mojego M Na nieszczęście takiej nie mam, więc siedzi w domu

Miłego!!