Dla mnie te rekawiczki z Casto za grube... Owszem super do ciężkich prac ale do precyzyjnych lateksowe (bez lateksu) uzywam lub zwykle cieniuteńkie bawelniane
Gosiu ja takiego ogrodu jak Twoj na pinterescie nie widziałam. Masz pieknie. Paczę i podziwiam i cos sobie pokopiuję jak mi padna bukszpany to się zatrawkuję a'la Malkul
Zawiąż na tej lampie na tarasie czerwona kokardkę bo Ci wszytskie ogrodowiskowe czarownice wszystkiego zazdroszczą ogrodu, M i córci o Twej urodzie nie wspomnę
buziaki piekna i uśmiechnij sie bo cosik smutnawa byłas ...
Bardzo energetyczne zdjęcia pelerynkowo-wiankowe
Zmobilizowałaś mnie, poczynię dzisiaj wianek letni, bo wstyd sie na Ogrodowisku przyznać, że po wielkanocnym nic aktualnie na drzwiach nie wisi...
Ps. Chciałam Ci podziekować za Munstead Wood- piekneiejszej rozy nie znam. Zdjecia nie oddają jej aksamitu ani rzeczywistego koloru
Dziewczyny kocham Was!!!! polowałam na tego skrzypka w realu i zapomniałam, ze mozna kupic w necie.... Własnie zamowiłam i zamierzam go wsadzic do oczka wodnego w jakis donicach takich jak sie sadzie osłony wodne. Na zime będe go trzymac w ogrodzie zimowym w donicy. Czy jemu nie będzie za mokro w oczku?
Tusiawka ja ci bardzo dziekuje, ze napisałaś ze u Ciebie też są glony... Mysłam, ze tylko ja przez zaniedbania mam... M wlał srodek taki jak do basenów na glony i mam wreszcie przezroczysta wode. Co roku wiosna jest wielkie czyszczenie kamieni z glonów z oczka karcherem ... Nie nawidzę tego. Na dodatek chyba przecieka mi oczko wodne .... Pzez dwa dni napełniam woda i po kilku godzinach połowa znika... Przeciez nie jest tak gorąco aby mi znikało 10 cm wody?
Mam dwie olbrzymie prośby:
1. Czy możesz mi porównać kolory kwiatów Tusacany i Cardinal de R.
2. Posadziłam Barona i bicentenaire de guillot na tej samej rabacie, nie maja etykiet. twój Baron ma książkowe delikatne obreża, moja roza jedna z tych dwoch zakwitła i nei wyglada mi ani na Barona (nie ma białego obreża a na Bicentenaire ma za ciemny kolor....
Jak duza u Ciebie urosła Tusany i jak długo ją masz? czy Kardynalek to nówka z jesieni?
Ewuś ja bym sobie leżaczek koło tych grabów postawiła i urządziłaby. Sobie orzy nich świątynie dumania.
Ciekawe jaki kolor zapoda Danusia do Twego ogrodu
Co do donicy. Testuje szarości i czarne i powiem ci.... Ze czarne lub matowe ciemnografitowe wygladaja zdecydowanie lepiej.. Wląnie wczoraj wepchnąłem surfinie D czarnych i mam dylemat bo na forncie stoja w szarych i efektu nie ma..,niby nie jest złe ale tego efektu wie nie ma. Tak samo teraz z klonikiem....
Pragne doniec , ze orzed wizyta gosci moja Czrana donica została wreszcie wyciągnięta z kartonu... Z braku koncepcji dostała dwa białe storczyki i jest git. Docelowo przydałoby sie jakieś limonkowe bonzai...
Impreza bardzo udana, o 2:30 zapakowałam częsć naczyń do zmywarki i pozbierałam rzecy z ogrodu Pogoda mega udana, menu równie. Truskawki z serem pleśniowym znikneły w 5 min podobnie jak sałatka ze szparagami i truskawkami
Kamila pwolutku, bez pospiechu. Młody i ogród wymgają duzej ilości czasu... Młody ważniejszy, ogród zostaw sobie na póznej.
Miodunka to naprawdę ogrodzie dziadostwo, walczyłam z nią przez dwa lata, widzę, ze w tym roku wreszcie odpuściła. Pryskaj nawet co tydzien tymi systemicznymi srodkami. Jesli nie masz konfidoru, daj zanć moge Ci przywieżć.
Ps. Roundap precz od buka!!! Nawet nie próbuj. Jeden chwast buka nie zabije...
Ja bym teraz zamiast wisni umbraculifera posadziła szczepionego kulistego platana Alpen's Globe, ma wieksza koronę niz umbra ale rosnie bardzo powoli,
Wycięłabym ładne kolo, ktore mozna obsadzic np werbena patagońską i trawami, niby zasłonisz plac zabaw a bedziesz widzieć dzieci
A musisz mieć tu drzewo? Trudno kić coś tak niskiego co by sie zmieściło i nie zasłoniło okna. Z czasem kazde urosnie i zasłoni..,nawet umbry maja koronę 3-4 M
Może lepiej jakiś bukszpan albo cis na nozce, krzak magnoli Nogra (nie rosnie wielka),albo coś pendulowatego.
Dziekuje za Gertrudę Musimy poczekać na ich urodę ze dwa sezony Moja kupiona jest w doniczce z bezpośredniego żrodła od Austina z Angli dlatego nawet w pierwszym sezonie ma duzo pedów. Wszystkie austinki z tego żródła sa mocne
Tak zwykle robiłam, azofoska po calosci a w tym roku po calosci poszła ta sama Yara mila, oczywiscie za wyjatkiem kwaśnolubych. U mnie tylko nawozy specjalistyczne dostaja magnolie, czasami powojniki i roze. W tym roku pierwszy raz kupiłam nawóz do lawendy , bo mam z nią ciagle problemy.....
Jeszcze troszke poczekaj az nowe przyrosty całkiem zrobią sie ciemne. Ja niestey mam juz tak duzo bukszpanow, ze musze te prace rozłożyć na kilka tygodni..... Zaczynam od tych, ktore nie maja juz przyrastać i im praktycznie wycielamw szystkie nowe przyrosty, maja sie zageszczać a nie przyrastać
Zapomniałam odpowiedziec na to pytanie....
Nie traktuje buskzpanów inaczej niz inne rosliny, pollewam gdy jest bardzo sucho (czyli bardzo rzadko ). Na mojej gliniastej glebie, ktora długo trzyma wode, podlewanie w wielkie upały wystarczy raz w tygodniu. Nawoże je wczesną wiosna (marzec) tak jak inne rosliny zwykle azofoska , w tym roku posypałam Yara Mila. Nastepne nawozenie zwykle w maju/czerwcu a potem w siepniu/wrzesniu sypie nawozy jesienne. Był taki okres że bukszpany mi brązowiały wtedy jesienia i wiosną uzywałam intensywnie krystalicznego potasu do ich podlewania.
Sypane nawozy w trakcie sezonu ostatnio zastępują płynnym Florovitem, ktory zapodaję z dozownika podłączanego do szlaufu. Leje nawozem zarowno po lisciach jak i po glebie. Danusia polecała Florovit do bukszpanow i rzeczywiscie gdy w poprzednich latach wygladały nie najlepiej to wtedy interwencyjnie podelwam je tym nawozem.
Dawniej ciełam bukszpany 3 razy w sezonie, ale teraz - gdy ich mam tak duzo i juz nabrały odpowiednich kształtów- tnę je tylko dwukrotnie.
Wiosna drugi rok z rzedu dostaja oprysk olejem parafinowym (np. Promanal) bo mi atakowały bukszpany roztocza i przędziorki , miodunka . Na grzyba pryskam tylko wtedy gdy cos sie dzieje. Nie pamietam czy miedzianem opryskiwałam bukszpany wczesna wiosna, chyba tak, ale raczej na grzyba ich nie pryskam profilaktycznie. Opryskuę je wyłacznie gdy cos sie dzieje
Generalnie dla moich warunkow glebowych to idelana roslina. Większość rosnie w palącym słoncu przez cały dzien.
Obawiam sie tylko o kwadraty bukszpanowe przy zraszaczach trawnika, czy nie zaatakuje je grzyb, dlatego zraszacze są włączane nad ranem