Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:56, 03 lut 2018

Do góry
Mój amarylis 3 kwiat wypuścił na lodydze bardzo wysoki ok. 50cm, piękny.

Ciekawy układ 300 str wątku i 3001 wpisów. 130 tys z groszami wejść.

Morze woni i kolorów... 22:45, 02 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Mirka wpadłam przypadkowo odwiedzam watki które nie maja dużo stron.
Mydło i powiodło, ale jakie. Piękne foty piękny ogród kwiatów od groma. Nic nie zmieniaj tak jest dobrze dziko a zarazem nowocześnie. Niech się rozrasta pod kontrola.
Wiosną u ciebie to wybuch kwiecia i zarazem przepięknych kolorów od krokusów, tulipanów, niezapominajek i późniejsze przepiękne piwonie i tak do jesieni.
Te obwódki z kocikoci piękne co to za miętka taka niska o takim ciemnym niebieskim kolorze. W pewnym momencie myślałam że to Dąbrówka a może kurdybanek jednak koci.
Też mam koci, ale gonią sta która się nie rozsiane potrafi wyrośnać do 60 cm, ale mam też zwykła koty sąsiadów się wyleguja w niej.
Przejrzałam cały wątek jestem zachwycona.

Pozdrawiam

Jak miło, że do mnie zajrzałaś Nie wiem, jaką mam kocimiętkę. Kupiłam kiedyś kilka sztuk. Rozsiewa się jak szalona, więc sadzę je, gdzie tylko się da. Jest dość wysoka, ale rozkłada się na szerokość.
POzdrawiam
Weekendowy ogrod 15:38, 02 lut 2018

Do góry
Witam Grażyna. Tutaj nas jest dużo takich sobotnio niedzielnych. Takie jest życie jedni jeszcze pracują w mieście, ale chcą w wolne dni daleko odjechać od zgiełku miasta drudzy mieszkają i dziergaja swoje ogrody. Zresztą tak jest wszędzie w normalnym świecie.
Masz już ładne nasadzenia. Busko ładna okolica. Powodzenia.
Trawy, bambusy itp. 12:43, 02 lut 2018

Do góry
Marek jak chcesz dużo wiedzieć o oczkach i innych ciekawych wodnych wejdź na to forum i wątek "woda w ogrodzie" tam masz dużo wpisów na różne tematy wodno oczkowe. Też tam nieraz się wpisuje. Masz też wskazówki jak zrobić oczko polecam tarasowe schodki. Ja mam o gł 1,5 metra najniższy punkt ok 1,5 m2. Bo mam ryby.
Ptasi gaj 12:36, 02 lut 2018

Do góry
Wejdź na forum następnie "woda w ogrodzie" tam jest dużo wątków do wiosny dużo czasu czytaj i pytaj na pewno odpowiedzą.
Ogród bacowej 12:23, 02 lut 2018

Do góry
Też tak zrobię jutro z werbena mam doniczki po pelargoniach zmieszać z piaskiem i trzeba czekać do wody też włoże.
Mówią,ze stopy wysiąść w połowie lutego. Jeszcze gdzieś tam wyczytałam że to samo Siejka.
Ptasi gaj 20:30, 01 lut 2018

Do góry
Dla Marka brzozy doorembosy

Trawy, bambusy itp. 20:24, 01 lut 2018

Do góry
Jeszcze odnośnie brzozy zobacz na moim wątku Wstawilam brzozy doorembosy jesienią.
Ptasi gaj 19:51, 01 lut 2018

Do góry
Daria tak w szpalerze i jestem teraz bardzo zadowolona. Miałam je wyrzucić 5 lat temu przyjechał ogrodnik gdzie kupowałam inne rośliny i tak się nimi zachwycał i nagadal że nie powinnam ich usuwać, gdyż jest to krzak bez problemów i tak jest.

To wiosna początek kwietnia bursztynowy kolor liści. Po rozrzucona kora bażanty grzebie sprząta przyjeżdżam i znowu rozgrzebane.
Jest to tawula megic carpet lub goldflame. Są bardzo podobne.

W lecie

Jesienią. Trochę za późno je przycielam i już nie zdążyły wypuścić liści.

Tutaj mam o cytrynowym kolorze bardzo ładne. Tutaj Golden carpet lub Golden Princes.

Ptasi gaj 17:29, 01 lut 2018

Do góry
Jak widzisz u mnie droga, ma atest ADR więc zdrowa kwitnie jeszcze teraz. Przykryłam ją dużą plastikową donicą bo posadziłam w donicy drewnianej. W sobotę odkryłam donicę i patrzę a ona kwitnie bo światło przez dziury dochodzi.

A to cwaniara kwitła pod doniczka podglądała dziura cały czas
O to moja będzie jakas zwykła, pewnie z atestem drozej bym zapłaciła za odmianową, w sumie teściowa bo to nie ja kupowałam.

Ela Ty masz tawuły w rzędzie, jakie , jak u Ciebie rosną?

Trawy, bambusy itp. 16:35, 01 lut 2018

Do góry
123mokry napisał(a)
Oraz mój lasek z Doorenbosa

[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/157/1572636/original.JPG[/img]

Coś kwitnącego troszkę

Czy dobrze widzę doborembos piękna brzoza szczególnie jesienią cytrynowy kolor liści są większe od tych pospolitych, jak nie ma wiatru to długo się trzymają.
Zrobiłeś kółka i w tych kółkach sądzisz po 3 szt. A jaki jest odstęp miedzi kółkami, bo one dosyć szeroko rosną chyba, że będziesz, ciał.
Trawy, bambusy itp. 16:28, 01 lut 2018

Do góry
Witam Marku. Masz duży ogród pełno u ciebie różnorodności przeważają trawy i bambusy. Widać, że masz rękę dobra do tych roślin.
Mam też trawy różne ale są w kupie na zwirowisku.
Ciekawią mnie bambusy codziennie przechodzę na osiedlu obok takiego olbrzyma. Przechodził już różne zimy lżejsze i cięższe zawsze miałam obawy by je kupić czy to nie stracone pieniądze.
Moja działka na wydmuchowisku i trudno mi się zdecydować, u ciebie są piękne.
Jakbyś mógł mi polecić jakiś który się u ciebie dobrze sprawuje. To może zaryzykuje. To fakt. Ten osiedlowy kilka. Razy zmarzlo i znowu się odradza teraz od 3 lat zimy lekkie i wyrósł ogromny.
Kocankowe pole rośnie wokół mnie... 16:04, 01 lut 2018

Do góry
Witam. Masz w ogrodzie wszystko to w dużych ilościach czego inni nie mają. Ciesz się tym. Piszesz taka zrezygnowano. Każda z nas popełniła błędy i nadal popełniają.
Nie zapomnę nigdy jak przyjechałam na swoją działkę wiosna i cała była biała w drobniutkich kwiatkach byłam tym widokiem zachwycona. Jak teraz widzę te roślinki na skalniaku wiosna to drgawki dostaje bardzo się rozsiewaja.
U mnie nawloc rosła do pasa na szczęście rośnie tylko 2 lata jeżeli nie dopuścimy do wysiłku to zanika. O skrzypiec już nie wspominam.
Takie to początki później jest co wspominać i śmiać się że swoich wpadek i durnych pomysłów.

Posadz drzewo a w międzyczasie przed drewniakiem zrób osłonięty taras z prześcieradel.
Powodzenia
Ogród bacowej 15:42, 01 lut 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka,nigdy nie robiłam sadzonek ożanki, nasiona siałam w domu potem wysadzałam do ogrodu .
Jesienią zciełam moją ożankę niziutko przy ziemi. Może spróbuj , a może się uda.

Znalazłam w ogrodzie zieloną werbenę i porobiłam sadzonki
Jak wszystko dobrze pójdzie to w połowie kwietnia powinna zacząć kwitnąć.

Zrób fotkę jak to zrobiłaś. Tak samo jak z perowska? Bo u mnie też zielone mimo mrozu to może coś zadziałam w tym kierunku.
Ogród bacowej 15:37, 01 lut 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Stipa w doniczce dobrze się ma.

Witam Ewa dobrze ze wpadłam akurat dobry temat. U mnie werbena zielona do samego kwiecia nie obcinaa jesienia. Pierwszy raz ja mam więc też nie wiem co zrobić. U nas już były mrozy nawet do - 10 wieczorem, ale moje osłonięta w zacisznym miejscu i nie Marznie. Trzeba odczekać jeszcze bo znowu ma przymrozki i potem podjąć jakąś decyzję czy zostawić czy wyciągnąć z korzeniem.

Odnośnie stipy ładnie się trzyma. Mam też na balkonie w doniczkach wyczesalam je aby mieć nasiona. U mnie też na dole przy ziemi zielone.
Mam pytanie czy będziesz, obcinać swoją na focie wiosna i ile. Tak jak pisałam zielona jestem odnośnie werbeny i stipy.

Pozdrawiam z deszczowej Warszawy.
Ogrodowe kreacje 14:15, 01 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Znowu czeka mnie walka z mchem na zacienionym trawniku

Po wertykulacji, odpowiednim koszeniu i podlewaniu podczas suszy, nie najgorzej się prezentuje

Aurelia czym się przejmujesz. Kupujesz nawóz wiosenny przeciw mchowi i mech znika. Ja mam każdego roku pół działki na wiosnę że mchem. Robię wertykulacje potem nawóz i nie ma mchu aż do jesieni.
Wiewiórki są fajne jakbym miała takie zwierzątka to bym się cieszyła.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:39, 01 lut 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Zobaczcie jak bedzie zimno !

https://www.weatheronline.pl/weather/maps?LANG=pl&CONT=plpl&LAND=PL&WMO=12375&LEVEL=51&R=0&NOREGION=1

tak zimno chyba jeszcze nie bylo tej zimy...

a wszedzie tulipany wyłaża, bratki kwitna...nawet lilak ma liscie

Jedna bzdura oni nie potrafią z dnia na dzień pogody przewidzieć a co dopiero na tydzień. Codziennie inna pogoda. Wczoraj słońce dzisiaj pada deszcz.

Największą kpina jest pogoda Wasilewskiego i sprawdzalnosc pogody 90 proc.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:32, 01 lut 2018

Do góry
Trzeba mieć zawsze w pogotowiu doniczki plastikowe duze. Ja w żwirze róż nie kopczykuje tylko nakrywam donice. Już są przykryte.
Mój ogródek 20:42, 31 sty 2018

Do góry
Przyroda na głowie staje. Co zrobić ocieplenie klimatyczne na bank.
Śnieg się stopił, znowu mam wody pod dostatkiem. Byle do wiosny.

Oj, jest bardzo dużo wody. W rowach woda wartko płynie, nasze łąki są pozalewane jak nigdy
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:46, 31 sty 2018

Do góry
Macie na wszystko czas. Zazdroszczę tego czasu i pomysłów. Kiedyś nie można było mnie oderwać od robótek. W ciężkich czasach tzw komuny nic w sklepach nie było. Stare swetry prułam i robiłam nowe. Prześcieradła farbowałam i ciuchy szyłam. Tak samo z tetrą (pieluchy) szyłam bluzki, później zwijałam na mokro i wychodziła ekstra harmonijka.

Oj te czasy piękne czasy.

Piękne czasy?????????Czy wtedy też tak myślałaś????Chyba dopiero teraz miło się to wspomina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies