Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:19, 14 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota przesledzilam wątek kilka stron wstecz piękna wiosna bzowo-rozanecznikowa. Aż się chce żyć jak widzi ten wybuch kwiatów wiosna. Już nie długo.
Widzę, że różany szał u ciebie u mnie też. Zamówiłam kilka bo mi się podobały ale nie wiem gdzie posadzę na razie w głowie przesadzam. 4 lata temu posadziłam Róże na chybił trafil i teraz trzeba to uporządkować.
Podejmuje decyzje w ostatnim momencie przed sadzenie, jak nie będzie pasowało to przesądza.

Czekam na tę wiosnę z utęsknieniem, ale ogrom prac wiosennych mnie przeraża, nie wiem jak dam radę. Już kiedyś zastanawiałam się nad ogródkiem mniej obsługowym, ale niestety taki chyba nie istnieje. Ja już się zastanawiam nad zestawieniem róż, bo raczej nie chciałabym przesadzać. Za dużo zachodu, lepiej pomyśleć wcześniej, żeby sobie roboty nie dokładać. Tylko, że wybrałam duże róże a mało miejsca na nie przeznaczam, więc trzeba dobrze pokombinować.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:16, 14 mar 2018

Do góry
Dorota przesledzilam wątek kilka stron wstecz piękna wiosna bzowo-rozanecznikowa. Aż się chce żyć jak widzi ten wybuch kwiatów wiosna. Już nie długo.
Widzę, że różany szał u ciebie u mnie też. Zamówiłam kilka bo mi się podobały ale nie wiem gdzie posadzę na razie w głowie przesadzam. 4 lata temu posadziłam Róże na chybił trafil i teraz trzeba to uporządkować.
Podejmuje decyzje w ostatnim momencie przed sadzenie, jak nie będzie pasowało to przesądza.

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:16, 14 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka

Piękne rododendrony będzie dużo kwiecia.
Widzę, że drabiny masz dwie. Kupuje też druga bo pierwsza za niska. Milus zmieniłam jeszcze wczoraj resztę sosnowych.
Dzisiaj ciepło bez słońca deszczyk padał.
Tak, dwie wysokie na 10m, ale do niektórych cięć jednak rusztowanie będziemy rozkładać.
To pogoda, jak u mnie była.
U nas mielenia będzie full, wysypie to potem na rabaty hortensjowe
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:18, 14 mar 2018

Do góry
Najbardziej się cieszę, jak przeglądam stare foty i porównuję z teraźniejszością. Wprost nie do u wierzenia że tak wszystko mogło się zmienić. Ciężka pracą i nakładem finansowym można zmienić bardzo dużo.

Anka pisała o wilgoci to fakt Mazowsze większości ma gline pod humusem. Glina wody nie przepuszcza jak się trafia lata deszczowe to masakra. Sądy stoją w wodzie. U mnie też w części ogrodu dużo wody ale przez mrozy sporo opadło, więc czekam na mróz a nie na śnieg jak to zapowiadają.

Najfajniej jak się porówna stare fotki z nowymi to różnica najbardziej widoczna Ja teraz w zimie jak oglądałam swoje fotki z sezonu to uwierzyć nie mogłam, że to mój ogród oglądam. Baaaardzo już mi się podoba....nawet chyba te z wiosny lata teraz bardziej niż w lecie Jak to doceniamy co mamy jak nie widać, ale za chwilkę znów wybuchną kolory
Faktycznie macie problem z ta woda, ja u siebie drżę tylko jak jest bardzo dużo śniegu i idzie Halny, albo jak dłuuugo obficie pada, a najbardziej się martwię gwałtownym krótkotrwałym opadem, bo moje usytuowanie ogrodu i rowu powoduje, że rów wtedy występuje z brzegów jak rzeka raz rozlał na szerokości 60 metrów, budynki gospodarcze do kolan w wodzie miałam , a na dużym ogrodzie szła woda do wysokości ogniska. Tego i wichur( przez orzecha)oraz gradu boję się najbardziej
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:48, 14 mar 2018

Do góry
Najbardziej się cieszę, jak przeglądam stare foty i porównuję z teraźniejszością. Wprost nie do u wierzenia że tak wszystko mogło się zmienić. Ciężka pracą i nakładem finansowym można zmienić bardzo dużo.

Anka pisała o wilgoci to fakt Mazowsze większości ma gline pod humusem. Glina wody nie przepuszcza jak się trafia lata deszczowe to masakra. Sądy stoją w wodzie. U mnie też w części ogrodu dużo wody ale przez mrozy sporo opadło, więc czekam na mróz a nie na śnieg jak to zapowiadają.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:12, 14 mar 2018

Do góry
Witam Dorota wpadnę wieczorem teraz oczy się klejąca ładne róże pokazujesz.
Kwiaty we włosach 00:04, 14 mar 2018

Do góry
Witam Gosiu. Ja nie jestem taka skora do prac. U mnie jeszcze zmarznieta ziemia mimo ciepłych dni.
Z trawnika to najpierw muszę kreta przepedzic bo ryje nad siatka. Było mokro wszędzie więc gdzie się doło wszędzie ryly.
Jeszcze mrozy i śnieg ma przyjść nie będę roślin ogołacac trzeba cierpliwie czekać.
Weekendowy ogrod 23:56, 13 mar 2018

Do góry
Jeszcze zapomniałam o klematisie piękny ten ciemny jak się nazywa ile już ma latek.
Weekendowy ogrod 23:53, 13 mar 2018

Do góry
Grazianka napisał(a)
Przyjechaliśmy po 3 tygodniach i tak wygląda trawnik.
Jak sobie radzić z tym ?

To nie jest jeszcze tak źle. Moje krety dostały się nad siatke w trawniku i ryja nad nią. Też mam duże stado kopy takie na pół taczki.
Idę dalej oglądać ostrożki przepiękne. Piękny ogród.
Jeżeli chodzi o rododendrony to trzeba podlewać. Liście się zwijam aby nie utraciły dużo soków wilgoci zawsze tak się dzieje w zimie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:17, 13 mar 2018

Do góry

Sylwia ja tam się wstrzymuje. Też lubię do gruntu, ale siałam stipe i werbenę i koperta pełna nasion nie wszystko wysiałam ale Kuwetke więc reszta bezpośrednio do gruntu wysieję jak będę siałam cynie.
Jutro pojadę to może coś ogarnę po zimie, ale gleby nie ruszam niech jeszcze odpoczywa.

To też jeszcze weekend przeczekam, podobno jakieś ochłodzenie idzie
Liliowo i kolorowo:) 17:42, 13 mar 2018

Do góry

To dzwonce

Dzwonce są na innych zdjęciach, a na tym to są czyże
Liliowo i kolorowo:) 17:42, 13 mar 2018

Do góry
Jak złożony to nie do rozwikłania. Wiem, że nie tylko sami rodowici tam skąd pochodzę to rodowici bezmozgowcy tak to określam.

Przykre to co piszesz Złożony to nie znaczy nie do rozwikłania, to są zaniedbania latami i nie tylko dotyczy zła jakość powietrza Śląska ale całej Polski i Warszawy też. Obecnie można śledzić mapy zanieczyszczeń i dotyczy to i Zakopanego i Żywca i Gdyni. Zresztą to forum to nie miejsce by się na ten temat rozpisywać ale nieładnie jest wszystkich "wkładać do jednego worka" i obrażać.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:04, 13 mar 2018

Do góry
Basiu nie jestem namolna. Chcę żebyś tylko zobaczyła zajrzyj na wątek "ogród z wilkiem" str 300 Magda założyła maty.

Zobaczyłam

Elu co do spirit polisch..to tak
jeśli chcesz aby zasłał gęsto całą siatkę to jeden na jedno przęslo
a jak z przerwami to co 4m-5m
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:21, 13 mar 2018

Do góry
Witam należy się cieszyć jak Ptactwo i zwierzęta w ogrodach - oprócz dzikow.
Kasiu i a u ciebie dziki jeszcze grasuja przecież była epidemia i wyginely.

Kiedyś stada biegały a teraz tylko 1 samotny
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:50, 13 mar 2018

Do góry
Witam należy się cieszyć jak Ptactwo i zwierzęta w ogrodach - oprócz dzikow.
Kasiu i a u ciebie dziki jeszcze grasuja przecież była epidemia i wyginely.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:46, 13 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciesze się, że nasionka się spisałyJa w tym roku niskich odmian nasionka kupiłam, ale wysypie wprost na rabaty bo tak mi lepiej siewy wychodzą niż do pojemnikówWłaśnie przez to zapowiadane ochłodzenie nie wiem co robić czy wysadzać rośliny do gruntu czy jeszcze się wstrzymać

Sylwia ja tam się wstrzymuje. Też lubię do gruntu, ale siałam stipe i werbenę i koperta pełna nasion nie wszystko wysiałam ale Kuwetke więc reszta bezpośrednio do gruntu wysieję jak będę siałam cynie.
Jutro pojadę to może coś ogarnę po zimie, ale gleby nie ruszam niech jeszcze odpoczywa.
Liliowo i kolorowo:) 13:02, 13 mar 2018

Do góry
nebel napisał(a)

Danusiu, lubię zaglądać na Twój wątek, chociaż nie zawsze zostawiam ślad .
Ja już tak mam - jestem obserwatorem...i myślę, że wszyscy są tacy
Pozdrawiam

To dzwonce
Liliowo i kolorowo:) 12:54, 13 mar 2018

Do góry
Jak złożony to nie do rozwikłania. Wiem, że nie tylko sami rodowici tam skąd pochodzę to rodowici bezmozgowcy tak to określam.
Liliowo i kolorowo:) 12:40, 13 mar 2018

Do góry
Danusia, że te ptaki jeszcze nie popadały od tego smrodu który z kominów wylatuje. Widocznie jakieś zaaklimatyzowane.
Tak sie uwzięłam, że nie mogę zrozumieć tych Ślązaków którzy tak kopca.

Danusiu dużo świeżego powietrza życze.

No jak widać nie, haha dobrych ludzi zwierzaki i kwiatki kochają A to Elu nie problem jak piszesz w Ślązakach bo tu mieszkają nie tylko ślązacy o czym sama doskonale wiesz bo też jesteś ślązaczką. Problem jest o wiele bardziej złożony. Moje bażanty nawet jak jest ciepło to nas nie opuszczają
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:18, 13 mar 2018

Do góry
Wczoraj pięknie słonko zachodziło troche chmur trochę czystego nieba.
Dzisiaj tez było ciepło ale bez słońca.
Sylwia jeszcze trochę trzeba poczekać aby wtargnąć pełną parą do robót wiosennych.
Zapowiadają jeszcze ochłodzenie z północy, ale może do was nie dojdzie ja to w centrum to różnie to bywa. Też nie dobrze jak tak ciepło od razu bo soki zaczną krążyć a nie daj Bóg tak jak w zeszłym roku przymrozi i będziemy narzekać.

A ty wiesz, ze posiałam 2 tygodnie temu te twoje orliki (nic nie pisałam bo nie chciałam zapeszyć) i ładnie schodzą w kuwecie.
Ale byłam w ogrodniczym i były korzenie orlików bardzo ładne odmiany i tez kupiłam jak szaleć to szaleć.

Pozdrawiam Sylwia

Ciesze się, że nasionka się spisałyJa w tym roku niskich odmian nasionka kupiłam, ale wysypie wprost na rabaty bo tak mi lepiej siewy wychodzą niż do pojemnikówWłaśnie przez to zapowiadane ochłodzenie nie wiem co robić czy wysadzać rośliny do gruntu czy jeszcze się wstrzymać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies