Kaszubskie piaski
12:20, 27 kwi 2025
Posadziłam tydzień temu 5 sadzonek epimedium warlejskiego w suchym cieniu na rabacie półcienistej. 5 sadzonek zajęło mi 5 godziny pracy. Naiwnie myślałam, że wykopię dołki, wsypię trochę przekompostowanej kory, trochę hydrogelu i będzie koniec. Jakże się głęboko myliłam. Każdy dołek to było wyciąganie piasku spomiędzy korzeni sąsiedzkich brzóz, wycinanie ich małym i dużym sekatorem, wyciąganie następnej porcji piasku i tak dalej. Po godzinie miałam dołek do którego mogłam wsypać próchnicę z przekompostowanej kory i trocin, trochę hydrożelu i wreszcie posadzić epimedium. A potem następny dołek 
W epimediach podoba mi się ich wytrzymałość na suszę i mam nadzieję, że to też takie będzie.
Mam już na rabacie epimedium czerwone i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma piękne liście cały sezon zaś jesienią pięknie się przebarwia. Teraz właśnie zakwitło.
A tak wygląda jesienią i zimą.
W epimediach podoba mi się ich wytrzymałość na suszę i mam nadzieję, że to też takie będzie.
Mam już na rabacie epimedium czerwone i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma piękne liście cały sezon zaś jesienią pięknie się przebarwia. Teraz właśnie zakwitło.
A tak wygląda jesienią i zimą.