Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 22:21, 13 cze 2025

mrokasia napisał(a)

Doskonały pomysł!

Kasia
Nie da rady. Zobacz co odpisalam Judith.

Musze cos zrobic z rozchodnikami.
mrokasia 22:38, 13 cze 2025

Doczytałam, że pod dereniami masz niskie hortki. Jak chcesz niskie byliny to proponuję bodziszki czerwone - one rosną w zwartych, niskich kępach i dobrze radzą sobie na słońcu. Max Frei, Apfelbute, Pink Pouffe mam i jestem bardzo zadowolona. Możesz przepleść niskimi trawami - Max Frei u mnie super wygląda z seslerią jesienną.
Magara 23:05, 13 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Ogrodniczki i Ogrodnicy,
Prosze o propozycje niskich kwitnących bylin - najlepiej z miesiącem kwitnienia.
Planuje remoncik na dereniowej.

Lidka, a jakie to niskie wg Ciebie? I jakie masz preferencje co do koloru? I kiedy chcesz żeby kwitło?
I co tam masz na tej dereniowej jeszcze?
Bo rozumiem, że byliny zamiast to zamiast tych rozchodników mają być? Czy ja tam dobrze jakieś trawki i szałwie widzę???

Moja pierwsza myśl odnośnie Twojego zapytania to rogownica kutnerowata Teraz kwitnie i zachwyca
Mam też inne pomysły z tyłu głowy, ale nie piszę póki się nie wypowiesz
LIDKA 23:27, 13 cze 2025

Kasiu i Magaro,

Niskie do 40-50 cm.
Kolory róże i fiolety i moze biały być.

Dereniowa ma 3.5 głębokości.

1 m to tuje.
Potem hortki na zmiane z trzcinnikiem england. Mają zostać.

Potem rozchodniki

Potem w jednej linii derenie, kulki danicowe i kępki prymulek.

Potem obwódka z szałwi, dalej z carexa która przechodzi na kolejną rabatkę.

Rabata ma ok 20 m długości.

Tu widać te rabate w stanie bezlistnym.

Magara 00:05, 14 cze 2025

W tych kryteriach (40-50 cm wysokości) - ożanka, jarzmianki, niskie floksy, lawendy, bodziszki, zawciągi - no prawie wszystko się nada

Lidka, wiem, że żółty w ogrodzie to trudny temat, sama przerabiałam tą trudność, w końcu dorosłam
Popatrz sobie na liliowce stella d'oro. Kwitną cały sezon, do grudnia. Wcześnie startują. Ładne liście mają. Bezproblemowe są
mrokasia 08:29, 14 cze 2025

Lidka, a jakby tak wysadzić tylko część tych rochodników? Zostawić kępy, które rosną „pomiędzy” hortkami?
LIDKA 08:32, 14 cze 2025

Magara napisał(a)
W tych kryteriach (40-50 cm wysokości) - ożanka, jarzmianki, niskie floksy, lawendy, bodziszki, zawciągi - no prawie wszystko się nada

Lidka, wiem, że żółty w ogrodzie to trudny temat, sama przerabiałam tą trudność, w końcu dorosłam
Popatrz sobie na liliowce stella d'oro. Kwitną cały sezon, do grudnia. Wcześnie startują. Ładne liście mają. Bezproblemowe są

Magara ja liliowce mam i szaleją.
Na basenoeej i w skrzyniach pod oknami. Cosik przeoczyłaś.

Ożanke posadziłam w zeszłym roku i chyba dla niej u mnie za sucho. Coś sie ogarnąc nie może.
To samo odętka. Miała szaleć a kępki mam malutkie. No fakt ze moje roślinki sadzone to mikruski bo ja wszystko dziele bez litości.

Jarzmianki mam i w tym roku moze coś z nich bedzie.

Postanowiłam że za te rabate zabiore sie wiosną. Teraz chce mieć sezon leżakowy.
LIDKA 08:38, 14 cze 2025

mrokasia napisał(a)
Lidka, a jakby tak wysadzić tylko część tych rochodników? Zostawić kępy, które rosną „pomiędzy” hortkami?

Też o tym myślałam Kasia . Ze może co trzeci zostawie. One są w rzędzie przed hortkami. Kolo klap oczyszczalni są słabsze i te wysadze najpierw.

Mam jeszcze do zrobienia rabate po różach. Wsadzam tam rośliny z przypadku. Jakoś kompleksowo to ogarnąć chce.

Dokupie jakieś bodziszki a
Inne byliny sobie namnoże.

pestka56 12:08, 14 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Rano przeszłam sie po ogrodzie. Deszcze służą roślinom.
Dereniowa
Wymaga przeróbki. Rozchodniki sie rozszalały i całkiem zasłaniają hortensje i trzcinniki.
Pójdą precz a zamiast nich będą byliny z tych niższych.

Coniki chorują i pójdą do conikowego nieba.

Strasznie schowałaś te trzcinniki. One rosną bardzo kolumnowo i ja bym je posadziła pomiędzy drzewkami. Tak jak jest, ich po prostu nie widać. Marnują się

Czy te twoje Coniki nie mają po prostu zaawansowanego ataku przędziorka?
pestka56 12:20, 14 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Grab cięty na bonzaji z carexem irish green

Lola w towarzystwie bodziszka.

'Irish Green' rozrasta się rozłogami. Zabetonuje ci tę rabatę, a potem zacznie brzydnąć.
Lepiej byłoby posadzić coś co rośnie kępowo. Jest kilka turzyc, które zachowują zieloność w zimie, a nie są takimi zarastaczami.

Pod różą posadziłabym coś kontrastowego kolorystycznie jeśli chodzi o liście. Np. o bordowych liściach Geranium maculatum (bodziszek plamisty) ‘Elizabeth Ann’ PBR lub 'Stormy Night', czy przebarwiający liście na niemal czerwone jesienią Geranium sylvaticum var. albiflorum (bodziszek leśny biały).