Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:51, 29 kwi 2012

Do góry
lilie ostro ruszyły, obok są hosty, zaraz tam nie będzie pustego miejsca

hosty mimo przesadzenia dają radę, a ciachane były w końcu siekierą!

a paprocie to już z 60 cm nad ziemią
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:12, 28 kwi 2012

Do góry
Moja Młoda prezentuje tulipany w doniczce (po przekwitnięciu pojadą do Teściowej, bo każdy inny

I z bliska:

Lilie w donicy startują, te w gruncie jeszcze nie:

Białe tulipanki nadal nie kwitną, choć pewnie jeszcze dzień lub dwa

Wiśnie Umbraculifera kwitną! Pierwszy raz u mnie

W żwirku do białych tulipanków dołączyły niższe, żółte

Okazuje się że ze starych tulipanów prawie wszystkie są czerwone... hmm, chyba będą po prostu wokół tarasu, bo i tak oddawać mi je szkoda...

Taras:
W cieniu - zacieniona 20:54, 27 kwi 2012

Do góry
Bogusiu,dobry sposób z tymi butelkami! Ja tez tak pozakrywałam niektóre lilie,żeby moje koty ich nie uszkodziły
Mój jesienny ogród 22:49, 26 kwi 2012

Do góry
Lubisz Aniu takie fotki, to jeszcze coś dla Ciebie.

Maju, tulipany, hiacynty i lilie co rok inne co 3 lepiej się mnożą. W tamtym roku jak wykopałem szafiry to była pełna taczka. Zimowitów też się nazbierało. Na drugiej szafirki idą w dołek a na ostatnim narcyzy.

Haniu, cała przyjemność po mojej stronie.
Mój mały raj na ziemi :) 16:17, 26 kwi 2012

Do góry
iryski za studnią coraz większe, pośród nich wychylają się nieśmiało lilie

trzmielina odbija, trawułka na tle rh
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:10, 25 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Nienawidzę plewić!!! Nawet bardziej niż prasować
Nie, roślinki czekają na posadzenie w weekend - teraz nie jest najlepszy czas wg kalendarza biodynamicznego Ale robiłam już przymiarki i najważniejsze, że wiem gdzie je posadzić! Oczywiście obfocę wydarzenie .

Ja i plewienia i prasowania, tak samo nienawidzę!! ale już łatwiej idzie plewienie, bo w ogrodzie
to czekam na twoją fotorelację i niech zdrowo rosną ten rh pachnący

przyrosty kosodrzewiny

anemony z lawendą, tam też posiałam orliki, bo będzie fajny kontrast do herbacianych róż i fuksjowych wiciokrzewów z listkmi variegata

lilie i liliowce i irysy idą na maksa, zdjęcie nocne

to też na tej rabacie
Mój kawałek raju 23:08, 24 kwi 2012

Do góry
no ładnie cieszę się , ale np. tulipki wszystkie oprócz tych tradycyjnych czerwonych przy samej ziemi jakby były miniaturki zdjęcia nie mogę dobrego zrobić, bo brzuch nie pozwala się nisko schylić
lilie coraz wyższe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:37, 24 kwi 2012

Do góry

A pomiędzy nimi posadziłem jeszcze lilie - różowe chyba były - dojdą jeszcze jeżówki albo kosmosy.

To będzie zaczarowany ogród 17:20, 24 kwi 2012

Do góry
Miniony weekend bardzo roboczy był, nawet nie wiem jakie ilości cebul i nasion kwiatowych posadziłam samych wiosennych celul spokojnie ponad 200, głównie lilie, mieczyki, frezje, nasion nie zliczę mam tylko nadzieje że z tych nasionek coś wzejdzie
Do tego kolejne 17 róż i mam miejsce na kolejne 10
Oj kwiatowo bedzie u mnie w tym roku
Oczywiście zaaferowana praca ( miedzy jednym a drugim deszczem ) zdjęć nie robiłam, chyba dopiero efekty pokażę
Choć zaczynaja kwitnąć tulipanki, więc może choć to uchwycę
Przedogródek Agniechy973 09:19, 24 kwi 2012

Do góry
Magnolio, jak ja Ci zazdroszczę tego, że tak wszystko widzisz w ogrodzie. Ech...
Narysowałam pośpiesznie schemacik (proszę się nie śmiać na głos, najwyżej cichutko pod nosem), ale zupełnie bez skali, tak tylko, żeby sprawdzić czy dobrze rozumiem co Magnolia napisała.
Pod ścianę poszły rozplenice (R), w nich mieczyki (M), zielone (K) to kosodrzewina i fioletowe (L) to lawenda. Lilie mi tu nie pasują, bo mam mix kolorów, a mieczyki kupiłam w kremie, wrzosie i różu.Mnie najbardziej interesuje jak tam zakręcić pod oknem wykuszu i przy tarasie, czy tak jak narysowałam, czy robić zakręt jeszcze dalej. Aha i raczej nie będę miałą tyle lawendy, ale posiałam lewkonię też w odcieniach kremu, fioletu, różu, więc nią pouzupełniam. Da się na to patrzeć? Wtedy ten mak będzie świecił na czerwono, ale on krótko kwitnie, jeśli w ogóle zdąży zakwitnąć w tym roku z siewu.

Znikam zaraz siać ogród, ziemniaki w końcu posadzone wczoraj wieczorem, rządki na ogród czekają.

Przedogródek Agniechy973 07:46, 24 kwi 2012

Do góry
z tyłu daj coś wyższego rzędem- jak masz sporo rozplenic, to je . Jak mało to kępami po 1-3 ale też niech w sumie tworzą rząd. Tu tez gdzieś lilie, mieczyki.
Potem kosówki- plamą jak więcej ich masz i nie masz co zrobić.Taką plamą od strony rozplenic z bokiem równoległym do nich. Lawedny obok nich lub przed nimi, też plamą- te plamy mogą się zazębiać, jednak wchodzić lekko w drugą ( czyli dzielić ją na 2 mniejsze). A kłosówki z makami gdzieś z przodu. \
Traktuję to jako kompozycje tymczasową,tak? Bo teraz nie ma co planować docelowo pod róże.

Co do mieczyków- widziałam u kogoś zdjęcie 3 donic z mieczykami. To było piękne!
Jak masz więcej cebulek możesz spróbować. Strasznie mi się podobały nawet jak nie kwitły- miały taki mocny kształt liści. Tam były chyba 2 donice takie same w kolorze i 1 inna.
Mój skromny ogródeczek ... 13:09, 23 kwi 2012

Do góry
Witajcie dziewczyny! Pogoda niestety jak na złość sie popsula .. wczoraj do godziny 18 bylo pieknie, cieplo i slonecznie.. ale wystarczyla chwilka i niestety zaczelo padac.. Padalo nawet w nocy i to dosc konkretnie.. no i dzis caly poranek .. dopiero teraz pojawia sie sloneczko .. a wiec niestety z sianiem czegokolwiek musimy czekac, nie da rady wejsc w pole bo zbyt duze bloto.. w ogrodku tez nic nie zrobie, bo blotko straszne a i zasialam trawe wiec nie chce zbyt deptac i zbierac nasionek pod butami za to zerknelam do niego po powrocie i zauwazylam ze lilie cudnie schodza juz sie nie moge doczekac az zakwitna, sa dla mnie wielka niespodzianka bo kompletnie nie pamietam jakie maja kolory
wczoraj bylam w biedronce i uwaga od 30 kwietnia beda w biedronce takie oto roslinki : hortensja, męczennica, bluszcz hedera, powojnik, rh i hosty .. kazda szutka po 6 zlotych powiedzcie mi co oplaca sie kupic a co nie ? bo nie wiem w jakich cenach sa te roslinki planuje oczywiscie atak na biedronke z samego rana, mimo ze to 14 km ode mnie ale po prostu musze sobie cos kupic bo mnie strasznie kusi heh
uciekam zaraz podlewac roslinki w domu, bo wczoraj nie mialam na to czasu a sloneczko im dogrzewalo czyli gdzies ok godzinka z glowy bo zanim caly dom oblece to oj..
pozdrawiam Was serdecznie i dziekuje za odwiedziny
aa i zdjecia warzywek oczywiscie zrobie , ale u nas nie mamy wytyczonego miejsca na warzywniak tylko po prostu na jednym z pol stosujemy oczywiscie plodozmian a wiec tam gdzie rok temu byly warzywa sa ziemniaki a warzywa sa gdzie indziej wiec na razie nie ma sensu pokazywac Wam zdjec samej ziemi jak juz posadzimy i cos zacznie wyskakiwac to zrobie oczywiscie zdjecie aa i cebula i czosnek juz szaleja byly posadzone jako piewsze przez tate
Przedogródek Agniechy973 11:30, 23 kwi 2012

Do góry
Magnolio, dzięki.
Teraz obiecuję już ostatnie zagadnienie na dziś:
Robiłam w sobotę rabatkę koło tarasu. Nie skończyłam jeszcze, ale już prawie. To zdj. jeszcze w trakcie prac. Chcę tu wrzucić moje kosodrzewiny, lawendy, rozplenice, mieczyki, lilie i jeszcze jakieś jednoroczne z tych co nasiałam. Bedzie misz masz, ale poobserwuję sobie kolory na tle mojej ściany przed decyzją o kolorach róż na przyszły rok. Aha jeszcze może maki czerwone w trawie (przyznam się, że kupiłam kilka kłosówek tych ze zdjęcia z makami u Mariusza Surowińskiego Wariatka ze mnie prawda?).
Problem dotyczy rozmieszczenia kosówek i lawendy. Czy porozrzucać je nieregularnie po rabacie po 2 lub 3 grupkami, czy trzymać się tego półkola i nasadzać w jakimś rytmie wg tego półkola wyznaczającego rabatę? Aha i ile kosówek tu wsadzić, żeby nie przesadzić?

Mój 4 arowy azyl... 23:19, 21 kwi 2012

Do góry
Wychodzą lilie

i rudbekia naga

zakwitają szachownice kostkowe
W cieniu - zacieniona 22:04, 21 kwi 2012

Do góry
Niskie lilie w donicach też już się pokazały.
Rajski ogród Ani 23:25, 19 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Też mi się ganeczek spodobał. W tym roku będą takie same nasadzenia?
Agnieszko rośliny koło ganku te same jeżówki, hosta, lilie w pojemnikach mam zamiar posadzić inne, na razie zamierzenia, a co wypali okaże się latem

Co byś Aniu nie posadziła i tak będzie pięknie jak zawsze
Rajski ogród Ani 22:57, 19 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Też mi się ganeczek spodobał. W tym roku będą takie same nasadzenia?
Agnieszko rośliny koło ganku te same jeżówki, hosta, lilie w pojemnikach mam zamiar posadzić inne, na razie zamierzenia, a co wypali okaże się latem
W cieniu - zacieniona 22:46, 19 kwi 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
O matko! Ile Ty masz tych sadzonek! Ja nie miałabym gdzie tego wszystkiego trzymać, dlatego z jednorocznych muszę rezygnować Rzadko które sieję i to wprost do gruntu. No, ale Ty masz zacienioną i specyficzne na niej warunki.
Koleusy piękne, zresztą z wszystkich pozostałych będziesz zadowolona
Basiu,muszę....siane w gruncie kwitłyby zimą,a lilie... tylko martagony wyszły.
W cieniu - zacieniona 22:29, 19 kwi 2012

Do góry
Dodam, że moje lilie rosną na działce i mają jakieś 10 cm
Moje poletko 20:58, 19 kwi 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Dzisiaj w amoku pracy wykopałam przypadkowo 3 hosty ,!! ale ze mnie łoś!
Jedną M potraktował szpadlem i to równo ,przejechał po wystających rogach
Myślałam że wszystkie wykopane i taką masakrę zrobiłam!! Mam nadzieję że odbiją!
Muszę na jesieni zaznaczać!
Celinko, dlatego ja tak szybko nie grzebię na grządkach, gdzie powsadzane mam lilie, tulipany, hosty...bo kiedyś też grzebałam i najczęściej utrącałam czubki liliom, sama byłam na siebie wściekła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies