Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 08:12, 08 mar 2018

Do góry
Rubia napisał(a)
Danusiu, a taki sekator elektryczny??
Ja mam naokoło swojej działki ponad 100 drzewek i maja juz po 2 - 3m. Chce je skrócić teraz na wiosne ale chyba mi rece odpadną zeby ciac pojedyncze gałązki.. Myslisz ze mozna??

Jeśli chcesz je ciąć w żywopłot formowany to możesz nawet nożycami szpalerowymi.
A jeśli tylko wyrównać wysokość, to tnij pojedynczo tylko wierzchołki, a boczne tylko te, co najbardziej wystają.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:09, 08 mar 2018

Do góry
U mnie skute lodem, planuję gdy ręce nie będą marzły. Pokażę rozpoczęcie sezonu jak zwykle myciem mebli u nas i cięciem buka najpierw. Ja jednak żyję w innej Polsce
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:08, 08 mar 2018

Do góry
Musisz ograniczyć liczbę gatunków, ale zwiększyć ilość roślin tego samego gatunku. Podałam czym wypełnić rabatę. Posadzić wypełniaczy po kilkanaście wtedy gdy będzie wolne miejsce. Narysuj plan tej rabaty. Zdjęcie nic nie daje.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 08:05, 08 mar 2018

Do góry
Jeśli rośliny będą w tzw. kapersach to trzeba je koniecznie wyjąć z torebek i posadzić normalnie do ziemi. Co z nimi robić zależy bardzo od ich stanu i stopnia rozwoju. Pokaż zdjęcia tych roslin.
Pszczelarnia 22:04, 07 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wschodzą mi nasionka od ciebie. Zatytułowane jeżówka lub rudbekia ciekawe co będzie

Też mnie dręczy ten temat. Wysiałam wszystkie jakie miałam w kopertkach, żeby samej się przekonać, co namieszałam.

Blaszki są super. Mają drugie życie.
Pszczelarnia 21:41, 07 mar 2018

Do góry
A ja blaszki do ciast wyrzucam, lecę do śmietnika odzyskiwać
Pszczelarnia 21:40, 07 mar 2018

Do góry
Wschodzą mi nasionka od ciebie. Zatytułowane jeżówka lub rudbekia ciekawe co będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 07 mar 2018

Do góry
Piesy są ogarnięte w dwa dni. Chodzą jak w zegarku, łapy dają po spacerze wytrzeć. Kwiatkuś się kładzie i podaje.

Potem biegają i noszą zabawki, potem leżą obok siebie, czasem na kanapy do nas wskakują. Polubiły się.

A więc powiem tak: nie bójcie się brać "wycofanego i bojaźliwego" pieska ze schroniska, bo jemu tylko trochę serca i cierpliwości okazać trzeba i w mig rozumie jaki powinien być Nasze są kochane i strasznie śmieszne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:31, 07 mar 2018

Do góry
Hartowanie, ale u mnie głównie o światło chodzi, bo iryski żółte zrobiły "fajt'czyli fajtnęły czyli wywinęły orła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:26, 07 mar 2018

Do góry
Dzisiaj wywiozłam do namiotu ciemierniki z garażu i wszystkie cebulowe, co były na przetrzymaniu. Uff.
Jutro tęgosze i kordyliny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 07 mar 2018

Do góry
Nie widziałam. Poszukam.
Bawarka 19:29, 07 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, było coś dla mnie Fajne targi, tylko jakbym była, to od razu dostaję "małpiego rozumu" i wyłączam rozsądek

Wierze, bylo kilka fajnych rzeczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:08, 07 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma na razie możliwości sprawdzić kopania, ale będzie chodził z Kreską na biegi po ogrodzie i zaraz zgarniamy do domu. Jako tako w ogrodzie nie będzie przebywał, żeby właśnie nie bać się o ogród.

A tak to chodzę 4 razy dziennie na spacery.

Mnie to tez niedlugo czeka chociaz bede miala wiecej ruchu.

Idealnie do siebie pasuja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:35, 06 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To mnie zaciekawiłeś, no...jakie to hobby?

przede wszystkim podróże I wykańczanie wnętrz - to jest wykańczające
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:34, 06 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na moje wyczucie to jest za dużo gatunków roślin i są też niepolecane.

Wyrzuciłabym jałowiec Blue Arrow, nie warto, i tak wyrzucisz. Kosodrzewinę też nie, bo starzeje się, rośnie szybko i zagai całą rabatę, wlezie wszędzie.

No i teraz tak:

Kula na pniu jest tutaj gwiazdą, sadzenie kolejnej gwiazdy w postaci klonu, wydaje mi się niedobre. Jako akcent kolorystyczny posadziłabym berberyski kuliste Bagatelle.

Jako akcent pionowy może cis kolumnowy Fastigiata zam. jałowca.

Thuje Danica jako kuliste wypełniacze. Może do tego jakieś piórka na wypełnienie.Turzyce czy niskie trawki np. Imperata.

Jeśli kula na pniu jest żółta, to cis zielony, a jeśli zielona to cis wtedy żółty.

Twój rysunek wygląda ładnie, ale to wszystko się nie zmieści i nie będzie tak wyglądać w realu.

Dziekuje!
Ta rabata jest wieksza niz sie wydaje na zdjeciu - ma 3m.x 4m (dluzszy bok w glab, w kierunku domu), zdjecie jakos skrocilo perspektywe. Wydaje mi sie, ze wszystko sie zmiesci, wrecz sie balam, ze dziury beda na tej rabacie
Z klonem ok - tez mi cos switalo, ze nie pasuje, ale chodzil za mna, bo jest piekny.
Kulka jest ciemnozielona, wiec zolty cis to super pomysl. Tym bardziej ze mam ciemnozielone cisy w zywoplocie tez na froncie.
A co z jalowcem plozacym? Moge jakis dac? Jesli tak, to jaka odmiana, zeby nie zagluszyl calej rabaty?
Berberyski czerwone to zamiast klonu, czy azalii? Co z zoltym berberysem? Wywalic wszystko? Jak wtedy wypelnic przestrzen za cisem? Tam naprawde sporo miejsca zostanie i nie chcialabym zeby bylo zbyt 'plasko'.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
Ranczo Edy 21:03, 06 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To motto piękne, cieszę się, że są ludzie którzy zachwycają się zwykłym chwastem, czy liściem i potrafią znaleźć piękno wszędzie. Będą zawsze szczęśliwi, czego Ci życzę Edo Czasem wiadomo, coś pójdzie nie tak, człowiek się zawiedzie, czy ma jakiś smutek, ale to właśnie go ratuje w życiu.

Napisz co teraz u ciebie kwitnie? Masz śnieg?

Danusiu witaj bardzo dziękuję za miłe słowa one naprawdę bardzo wiele dla mnie znaczą... i bardzo się cieszę że przyciągamy się bo jesteśmy podobni i mamy w sercu piękno może skryte ...ale zawsze cieszę się że jestem u Ciebie...

a wiesz Danusiu u mnie masakra śniegu nadal nic ...trawa wygląda jakby stado albo parę stad koni mustangów przebiegło...ale to nic kwitną jeszcze ranniki przebiśniegi pod domem i widoczne są pąki akebii lekko ją okryłam wysoko jest i przy sznurkach na pranie ciężko było zobaczymy jak przetrwała jak nie pąki to choć liście będą...a co roku miała coraz więcej drobnych cudnie pachnących kwiatuszków...przybyła mi jeszcze jedna butka lęgowa zobaczymy co się zadzieje...
Teraz jest fajnie choć na noc pewnie mrozi ale w dzień cudne powietrze już nie tak suche i słońce cóż nam więcej trzeba czekamy na wiosnę Danusiu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:08, 06 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowy art. wrzuciłam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/526-uroczy-zakatek-z-malym-stawem#comment_7739
Następny będzie o błędach ogrodniczych

O ten artykuł to będzie idealnie dla mnie. Część błędów już sama po sobie wyłapałam ale pewnie w konfrontacji z artykułem wyjdzie ich o wiele więcej.
Piesio śliczny. Będzie miał u was jak w raju. Nie do uwierzenia że Kropka jest już u Was rok. Wydaje się jakbyś wczoraj ją prezentowała. Leci ten czas...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 06 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Cudny psiak, w jakim wieku?
Kreska bedzie rzadzic, taka kolej rzeczy. Moje hobby to prawie, jak uzaleznienie, nawet nie chce mowic
Potem będą dyzury nocne ustawiac, czeka was mnostwo frajdy

3-4 lata. O co chodzi z dyżurami nocnymi, spać nie będziemy?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:41, 06 mar 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
ha ja tez mam nowe Hobby jakas plaga

Ales dopasowala psiaki do siebie prawie jak blizniaki

Ciesza te wschodzace kielki musze wreszcie sie wziasc za wysiewy.

No i czekam na tradycyjna relacje z wiosennego mycia mebli i sprzatania ogrodu

Siem zastanawiałam kiedy odpalimy sezon
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:41, 06 mar 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Zagęściło się u Szefowej
Nie masz Danusiu problemu z ziemiórkami?
Kupuję ziemię dedykowaną do wysiewu, przykrywam tacki a i tak ciągle te ziemiórki.
Znów mi pożarły jedną tackę petuni
Co robisz aby było dobrze?

Na szczęście nie mam ziemiórek, może one są gdy jest za mokro?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies