Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:06, 28 sie 2024

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 12:53, 28 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Róża Nautica ma śliczny kolor ❤️

I widać, że ogród idzie w masę

Liczyłam że Nautica będzie bardziej liliowa, ale to wszystko zależy od słońca. Latem jest bardziej różowa i generalnie w pąku jest bardziej różowa. Myślę że gdyby miała mniej ostre słońce ten lila odcień by się przebił.
Ogólnie jestem z niej zadowolona i polecam na nasadzenia grupowe. Podpatrzyłam u kogoś na forum kilka lat temu ale nie wiem u kogo.

Jeśli chodzi o ogród w tym sezonie to miałam jako podstawowy priorytety zadbać o kanty- w większości się mi udało z wyjątkiem dawnego warzywnika.

Ponadto:
- poszerzyłam rabatę widoczną z tarasu -w zeszłym roku ją zakładałam bardzo niesfornie i prowizorycznie i teraz dopiero nabrała końcowego kształtu, przy okazji stała się świetnym przechowalnikiem sadzonek przywiezionych od dziewczyn
-zadbałam o wysciółkowanie rabat skoszoną trawą żeby polepszyć warunki glebowe roślinom i nowym sadzonkom, to uratowało moje rośliny przed 2 miesięcznymi upałami
- poza tym znów pozwoziłam od dziewczyn chciejstw
- zrobiłam też ogromnà ilość sadzonek wszystkiego co mam
Myślę że dopiero przyszły sezon pokaże efekty, na które czekam od wielu lat i są wynikiem ciężkiej i mozolnej pracy w ogrodzie. W moim przypadku stworzenie ogrodu zajęło ponad 10 lat i nadal został wiele miejsc nieogarniętych

Ptasi gaj 12:45, 28 sie 2024

Do góry
Melopartus i Memory

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:41, 28 sie 2024

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:35, 28 sie 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Ja miałam 5 osobnych kupionych cebulek

Ooo to takie wsadziłabym razem blisko siebie.
A w ogóle to nam zagwozdkę z nim właśnie, bo kupiłam dwie sadzonki wysyłkowo rzekomo Millenium. A różni się bardzo od tego, który już u mnie rośnie.
Patrz.

Ten cienki to aktualnie kwitnący, a drugi to świeży, który przyszedł bez kwiatów…
Ogród prawie wymarzony … 12:18, 28 sie 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Juzia pacza

Taka kostropatą odkilku sezonow

A chlorozy na liściach nie widziałaś wcześniej?

No coś jej ewidentnie jest. Może ma coś nie tak w korzeniach i jest słaba i łapie grzyba ciągle dlatego.

A nie moczysz jej? Jakiś zraszacz blisko?? I przewiewu może nie ma?

Blaski i cienie nowego życia 12:04, 28 sie 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Eee tak na szybko pakowałam w to co w domu znalazłam

Szybko nie szybko, ale jak

Sylwia, popikowałam hosty bo upał tygodniowy zapowiadają. Dwie zaryzykowałam do gruntu, będę codziennie podlewać. Przechowalnika znów się powiększył chwilowo połowa niedługo Madzię nawiedzi

No i oczywiście jak bez głowy bo nie dałam Ci orlików.
Boso przez ogródek 11:33, 28 sie 2024

Do góry
Przyszła mi przesyłka z hortensjami Stong Annabell i kocimiętkami. Super zapakowane, będę miała dodatkowe doniczki na wysokie pomidory.

Sadzonki moim zdaniem wyglądają super, doniczka 1l, 15,9zł.

Wczoraj przyszły piwonie, doniczka 2l.
Ogród prawie wymarzony … 11:17, 28 sie 2024

Do góry
Moje rozchodniki
NN i od Anuśki

Autumn Joy i Mr Goodbud

April podbija las... 11:11, 28 sie 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Aprilku, wyobraź sobie, że ten aster jest u mnie bardziej w cieniu, ale słońca też chwilę dostaje

7 leżących gałązek, które po wyprostowaniu mają ok 80cm

No ja bym się nie czepiała, piękny jest. Może tylko potrzebuje innego towarzystwa żeby się na nim wesprzeć. No chyba że hakone się wzmocni i trochę go uniesie. Generalnie takie płożące też są urocze. A połączenie astra z hakone jest doskonałe, dlatego bym poczekała i dała mu szanse. Swoje też posadziłam między hakone
Ogród prawie wymarzony … 11:00, 28 sie 2024

Do góry
Juzia pacza

Taka kostropatą odkilku sezonow
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 10:46, 28 sie 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
O matko jaki fajniusi jest❤ Klaudia to masz teraz prywatnego jeża w ogrodzie Kurcze nie wiedziałam że one lubią suchą karmę kocią U mnie od tamtego roku mieszka jeż w stercie gałęzi przy kompoście ale młodych jeżyków nie widziałam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:43, 28 sie 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Powtórne kwitnienie dwóch host, tego jeszcze nie było.

To fakt A poza kwitnieniem, to bardzo ładne są Usuwasz im kwiaty? Ja zauważyłam, że jak za długo je zostawię, przegapie moment jak przekwitają, opadające na liście, zasychają i zostawiają brzydkie ślady na liściach.
Kaszubskie piaski 10:28, 28 sie 2024

Do góry
Dziękuję Daga

Lipcowe deszcze napoiły ogród, rośliny wyraźnie lepiej sobie radziły na piaskach. Koniec sierpnia, ech, jest niestety bardziej suchy.

Widziałam super dużego motyla na floksach podobnego do koliberka. Chyba z rodziny zawisakowatych ale nie jestem pewna czy fruczak gołąbek. Biegałam za nim po całej rabacie angielskiej próbując zrobić ostre zdjęcie. Niestety był dużo szybszy i zwinniejszy.

Tutaj na środku zdjęcia.

Ania na Żuławach 09:57, 28 sie 2024

Do góry
An_na napisał(a)
Chciałam Wam pokazać Hebe. Po zimie była taka sobie, podsypałam kompostem, zrobiłam oprysk na grzyba i teraz wygląda tak

Jestem z niej bardzo zadowolona. Oby tak dalej

Okrywasz na zimę? Ja miałam jeden ładny krzeczek, tak przez ładnych kilka lat ładnie rosło, aż jednej zimy przemarzło. I zastały raptem trzy gałązki, żałowałam, że go nie okrywałam. Tylko to moje to hebe tłustolistne, tak przynajmniej myślę, bo kupiłam jako nn dawno.
w lesie gdzieś pod Łodzią 09:25, 28 sie 2024

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:22, 28 sie 2024

Do góry
Robi się zadaszenie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:21, 28 sie 2024

Do góry
No tak. Miało być na biało
A rabata przy szklarni zyskała wczoraj miano „jarmarcznej” nie ma tam chyba tylko czerwieni
Przedłużyłam ją odrobinę i wsadziłam moje nabytki jeżówkowe w towarzystwie prosta Nortwind. Jeżówki jeszcze bym chętnie utopiła w kreawniku o takim jasnożółtym kolorze. Mam wysiane z dwóch mieszanek - Summer Pastels i Colorado, ale malutkie są więc nie wiem, jakie kolory z tego będą.

w lesie gdzieś pod Łodzią 09:15, 28 sie 2024

Do góry
Anna i Ogród 2 08:36, 28 sie 2024

Do góry
Lubię ten widok z okna sypialni ❤️
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies