Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:28, 26 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Nie chodziło mi o zimozielony tylko o zielony kolor. Jak na wizce. No Ivory Halo pstrokaty jest.

Faktycznie. Źle przeczytałam. Ivory właśnie były tutaj jako kontrast dla zieloności żywopłotu i kul tujkowych.

W innym miejscu mam te same co Ty derenie Siberian Pearls to one mają zielone liście i ładne przebarwienia jesienią, ale nie chciałabym powtarzać ich tutaj.
Kasya 20:35, 26 kwi 2025

Jaki ladny rydunek i wizualizacja

Irga moze byc, ligustr, jak sa dobrze strzyzone to sa ladniutkie
Moze cis kolumnowy jesli ma byc zimozielony

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Niemal dokładnie rok temu wrzuciłam tutaj mój pomysł na rabatę poprzeczną za domem z elementem wodnym - https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=266.
Taki wtedy załączyłam rysunek:

Dziś wrzuciłam mój rysunek do czata GTP i dał mi takie wyniki w postaci wizualizacji:

Już w październiku rabata wyglądała tak:

Rosą tam:
- laurowiśnie jako żywopłot
- 3 szt. miłorzębów Mariken
- 3 szt. żywotników Danica
- seslerie jesienne
- czosnki Purple Sensation
- rozplenica japońska Lady U
- wstępnie ułożyłam jakieś ścinki płyt by sobie lepiej wyobrazić szerokość ścianki i murku

Teraz pojawia się najważniejsze pytanie - co dać jako formowany żywopłot w środkowej części? Ma być on wyższy od murku, a niższy od ścianki. Rok temu byłam przekonana o tym by wybrać berberys Erecta. Kilka osób mi go odradzało, obecnie sama się waham czy go tam dać, skłaniam się ku wybraniu czegoś alternatywnego.

Dostałam inne propozycje takie jak: dereń biały Ivory Halo, irga błyszcząca.

Co tam posadzić?
Patrycja_KG_Lu 21:17, 26 kwi 2025

Wizualizacje są bardzo pomocne. Można np. poprosić o zamianę tylko koloru słupów drewnianych czy innego elementu, przestawienie czegoś w inne miejsce itp.

Wafel 21:38, 26 kwi 2025

Jeśli chcesz utrzymać taki prostopadłościan, to z dereni będzie trudno, ja bym posadziła cisy, jakieś jaśniejsze odmiany lub bardziej ekonomicznie właśnie ligustr, albo jakieś limonkowe pęcherznice karłowe np. Tiny Wine Gold i cięła.
Patrycja_KG_Lu 21:48, 26 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Jeśli chcesz utrzymać taki prostopadłościan, to z dereni będzie trudno, ja bym posadziła cisy, jakieś jaśniejsze odmiany lub bardziej ekonomicznie właśnie ligustr, albo jakieś limonkowe pęcherznice karłowe np. Tiny Wine Gold i cięła.

Bardzo ciekawa propozycja z tymi pęcherznicami. Kojarzysz gdzie można podejrzeć taki żywopłot?
nicol21 22:00, 26 kwi 2025

Piękne i duże te hortki masz!
Plan/projekt i projekt z AI bardzo fajnie. Nic tylko teraz niech wszystko szybko rośnie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 22:07, 26 kwi 2025

Nie, tylko widziałam takie w szkółce jak kupowałam swoją Tiny Wine bordową, one mają drobniejsze liście od tych zwykłych pęcherznic i są znacznie niższe może nawet nie trzeba będzie ich tak często ciąć.
Wafel 22:19, 26 kwi 2025

I nie wiem czy kwitnienie ci nie będzie psuło kompozycji, choć jak będą cięte wiosną, to nie będą kwitły.
Patrycja_KG_Lu 11:27, 27 kwi 2025

Zakwitł mój pierwszy tulipan.

Szałwie Caradonna tak się wysiały w pobliżu. Jedna z donic czeka na wsadzenie supertunii Jazzberry, a w drugiej jest trzmielina oskrzydlona Compactus.

Widok na wąskie i kwitnący rzepak w tle.
Patrycja_KG_Lu 11:29, 27 kwi 2025

Ma ktoś jakiś pomysł co mogę zrobić by monstera, którą mam od końca 2022 roku miała więcej monsterowych liści? Ma tylko jeden. Wczoraj przesadziłam do nowej, większej doniczki. Dostała miks ziemii uniwersalnej, perlitu i keramzytu zgodnie z jakimś filmikiem z YT.