Sylwio, ja forsycję stosuję w dekoracji deserów, bo wiem że jest jadalna, używam też suszoną. Zaparzam kilka kwiatków w szklance z herbatą, ona jest dobra na alergię. Mnie pomaga, więc stosuję. Robię też herbatki z domieszką skrzypu, bo po lekach onkoligicznych mam bardzo słabiutkie włoski, dobrze, że w ogóle są. Piję też herbatę z domieszką mniszka, staram się w naturalny sposób sobie pomóc, bo witamin i tak łykam garstkę. Fiołków miałam bardzo dużo, ale to nie były te pachnące, więc nie wiem czy one są jadalne.
Jutro, szybko zbiorę kwiaty forsycji chciałam to zrobić, bo wyczytałam, że ona na wzmocnienie organizmu jest dobra, ale skoro piszesz, że na alergię też, to jeszcze lepiej, bo mam w domu dwie osoby, czasami kichające
Dziękuję ślicznie za tak miłe słowa. Ja lubię wszelkie rękodzieło, nawet wzięłam udział w gminnych warsztatach robienia kwiatów z krepiny do palmy wielkanocnej, ale to był inny rodzaj kwiatów. Robienie dużych kwiatów podpatrywałam na instagramie.
Na zdjęciach widać, że mam mizerny trawnik, siałam go późną jesienią. Niestety jest tak zachwaszczony, że część usunęłam kolejny raz i dosiewałam wiosną. Na resztę trawnika kupiłam oprysk, bo nie sposób go wyplewić.
Miło mi, że podoba Ci się u mnie. Magnolia to najładniejsze drzewko wiosną, szkoda, że wiatr tak szybko pozrzucał jej płatki. Ja też lubię biały kolor w ogrodzie i biję się z myślami jakie surfinie kupić do dekoracji altany. Od kilku lat były tam białe surfinie i podobało mi się tak, ale w tym roku korci mnie, żeby namieszać tam z kolorem. Co sądzisz? zmieniać?
Może ktoś z zaglądających coś podpowie? Lubię też wilczomlecz, ale on też biały.
Dorotko, powiesz coś więcej o tej forsycji na alergię? Temat jest dla mnie aktualnie bardzo na czasie (okres pylenia brzozy). Rozumiem, że teraz można parzyć świeże kwiaty, a czy suszone też się nadają? Jaką ilość parzyć na raz? Ile razy dziennie?
Ja ją obserwuję na instagramie, ona świetnie omawia każdą roślinę i podpowiada jakie
są korzyści i jak przygotować dane zioła.
ziolowa_krolowa, Dzisiaj chciałabym się skupić na jednej z ich zalet, tj. właściwościach antyalergicznych. To działanie docenią wszyscy Ci, którzy cierpią z powodu alergii wziewnych, a takich osób w naszym kraju może być nawet kilkanaście milionów (!) Kwiaty forsycji charakteryzują się wysoką zawartością dwóch flawonoidów - rutyny i kwercetyny o silnych właściwościach przeciwzapalnych i zmniejszających wytwarzanie histaminy. Z tego powodu, łagodzą objawy alergii wziewnych, mogą być też wsparciem przy astmie, ponieważ zmniejszają nadpobudliwość dróg oddechowych. Oczywiście to nie wszystkie właściwości kwiatów - wspomniane przeze mnie flawonoidy neutralizują wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zatem wyciągi z kwiatów będą wsparciem dla osób, które mają żylaki i pajączki (tutaj polecam Wam zrobić macerat olejowy do użytku zewnętrznego + stosować napar wewnętrznie). Wyciągi z kwiatów obniżają też poziom glukozy we krwi. Zachęcam Was do ich ususzenia - wtedy będą Wam służyć przez cały rok. W rolce pokazuję, jak przygotować napar z forsycji.
ona mówi 1 łyżkę świeżych kwiatów forsycji na kubek wrzątku. Przykryc i odstawić na 15 min.
Ja ususzyłam sobie i daję około 5 kwiatuszków na szklankę wrzątku.
Z innego żródła
zielnik_szeptuszki
Ma właściwości :
➡️ antyoksydacyjne
➡️ przeciwalergiczne
➡️uszczelnia naczynia krwionośne ( doskonale się sprawdzi przy żylakach i tzw. pajączkach)
➡️obniża poziom glukozy we krwi
➡️ poprawia strukturę włókien kolagenowych i elastynowych ( czyli zdrowe stawy i piękna skóra).
Badania naukowe potwierdzają również jej działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Aby wydobyć z niej rutynę, a więc cenne złoto ukryte w jej kwiatach musimy zrobić ocet.
Wszystko umieszczamy w słoiku i trzymamy w ciemnym miejscu przez miesiąc, codziennie wstrząsając zawartością.
Po tym czasie przelewamy do butelki z ciemnego szkła.
➡️Jak zażywać?
3 razy dziennie po 1 łyżeczce w połowie szklanki wody.
Przepis prosty, prawda?
Jeśli masz instagram poszukaj ich wątki, myślę że na youtubie też są.