Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród cichy i przytulny 11:14, 13 sie 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Dzień dobry Asieńko
Zgadzam się z Tobą jak najbardziej..ogród dodaje sił i odpręża mimo iż nieraz pot leci po plecach i człowiek jest padnięty gdy w nim pracuje ale cieszy to wszystko bardzo...najmniejszy kwiatuszek,listeczek,robaczek oczywiście wykluczając te żrącossące
Tęskni mi się już za wszystkim.Na szczęście rodzinka moja blisko bo tylko 180 km ode mnie są dzieci z mężem,byli u mnie dwa tyg temu w niedzielę.Pod koniec sierpnia wracamy do domu...zobaczę swój ogródek.Mama mówiła,że kwitnie mi magnolia,stipy ruszyły,lawenda fajnie odbiła po dość mocnym przycięciu...ech..
Miłego dnia

Sama prawda
Sierpień za pasem - szybko zleci
Miłego dnia
Ogród cichy i przytulny 10:26, 13 sie 2014
Do góry
Dzień dobry Asieńko
Zgadzam się z Tobą jak najbardziej..ogród dodaje sił i odpręża mimo iż nieraz pot leci po plecach i człowiek jest padnięty gdy w nim pracuje ale cieszy to wszystko bardzo...najmniejszy kwiatuszek,listeczek,robaczek oczywiście wykluczając te żrącossące
Tęskni mi się już za wszystkim.Na szczęście rodzinka moja blisko bo tylko 180 km ode mnie są dzieci z mężem,byli u mnie dwa tyg temu w niedzielę.Pod koniec sierpnia wracamy do domu...zobaczę swój ogródek.Mama mówiła,że kwitnie mi magnolia,stipy ruszyły,lawenda fajnie odbiła po dość mocnym przycięciu...ech..
Miłego dnia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:47, 13 sie 2014

Do góry
może ma nas dosyć?
Albo coś orze znowu- wykupiła sąsiadów obok?
Rododendronowy ogród II. 22:23, 12 sie 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
witaj Bożenko

w tym roku nic nie jest normalne,
przede wszystkim pogoda i dlatego przyroda też szaleje
a że rośliny kwitną drugi raz to tylko się cieszyć,
mamy cały czas kolorowo w swoich ogrodach

u mnie róże, magnolia i rodek C.W powtórnie zakwitły

pozdrawiam

Agatko CW normalnie kwitnie drugi raz choc niezbyt obficie , magnolie też u mnie kwitną dwie z moich czterech i to tez normalne , róze powtarzają kwitnienie choc nie wszystkie i własnie o te pozostałe chodzi. U Ciebie pięknie wszystko kwitnie , wiem bo czasem zagladam ,ta róża też śliczna .Miło mi że zajrzałas. Buziaki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:54, 12 sie 2014

Do góry
Aguś, zostawiam Ci fotę hortensji Great Star- w tym sezonie sa wyjątkowe, tylko fotograf nienajlepszy.
Jak Twoja - dopadłaś ja wiosną, prawda?

Rododendronowy ogród II. 21:49, 12 sie 2014

Do góry
witaj Bożenko

w tym roku nic nie jest normalne,
przede wszystkim pogoda i dlatego przyroda też szaleje
a że rośliny kwitną drugi raz to tylko się cieszyć,
mamy cały czas kolorowo w swoich ogrodach

u mnie róże, magnolia i rodek C.W powtórnie zakwitły

pozdrawiam

Liriope (Liriope muscari) 21:46, 12 sie 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ja mam Liriope już chyba czwarty rok,nigdy nie przykrywałam na zimę,po ostrych zimach dłużej się zbiera.

...zdjęcie nasłonecznione troszkę

Mnie się wydaje że masz liriope spicata-to żelazna roslina, do cienia, słońca,suchego, wilgotnego...
Nie dam głowy bo zdjęcie nie pokazuje kwiatów z bliska

Liriope muscari za to delikatna- te odmiany powyżej to liripoe muscari

Moje l.spicata- takie same kwiaty Gabrysiu?

Pszczelarnia 13:07, 12 sie 2014

Do góry
A bodziszki biokovo tez uwielbiam- za kolor i za kępy liści. Mogę jesienią Ci wysłać trochę
Pszczelarnia 13:06, 12 sie 2014

Do góry
ślicznie Ewo
ja bym też już naginała graby- na docelowym stelażu, albo czasowych fragmentach stelaża
A co do nawierzchni czasowej na placyku- jak masz dostęp do zrębków, bierz. Weź to, czego możesz mieć sporo i dosypywać.
Jurajski Ogród 17:00, 11 sie 2014

Do góry
Ubawiłam się z akcji rewolucja + magnolia ... Anka taka bojowa ,że aszzzzz strach ...

Banana mam na ryjoku ... I uwielbiam te nasze różnorakie ogrody , myślę ,że byłoby diabelnie nudno , gdyby wszystkie były jednakowe

Ściskam i kofam jurajski
Zielone Centrum Spokoju 13:35, 11 sie 2014

Do góry
To 98% trawa skoszona na spodzie ułożona była warstwa ściętych gałązek tui.
Liście to mała ilość składowa - głównie magnolia i leszczyna, więcej liści nie posiadam.
Te od sąsiada lecące w prawie całości wywożę do rolnika na obornik bo mam blisko.
Liście dłużej się rozkładają ale dają więcej próchnicy i minerałów.
W tym roku zastosowałem 2x preparat przyspieszający kompostowanie 10zł na 4-6m3 kompostu połowę zużyłem i przy pogodzie deszczowej pryzma siadła błyskawicznie.
Kompost gorący czyli przekładaniec daje jeszcze lepsze efekty bo w kilka tygodni można zrobić niesamowity nawóz na trawnik, pod kwiaty itd.
Żadna chemia mineralna tego nie zastąpi to wręcz jak deszcz majowy biobomba życia.
Sam widzę efekty po mojej pryzmie gdzie ziemia z starego kompostu poszła pod turki, magnolie. Wzrost jest widoczny gołym okiem.
Postaram się zdjęcie wrzucić turków gdzie to idealnie widać.

Pod warzywa jak i nowy trawnik itp. przekopanie skoszonej trawy i zostawienie tego na zimę da dobre efekty lepsze niż obornik.
Porównanie mam od rolnika, gdzie wcześniej dostarczałem mu pewne ilości skoszonej trawy to na polu czy to zboża czy kukurydzy widać gdzie rozsypał trawę.

Teoria:
1t obornika daje do gleby 4,3kg czystego składnika N, a trawa ok. 8kg czystego składnika ! Plus cała reszta czyli PK itd. oraz próchnica.

Co do pryzmy to trawa kompostująca ma zapach pantofelka tego co w szkole kazali hodować w słoju. Dla mnie zapach jest obłędny i przyjemny.
- utrzymuje się 2-3 dni z świeżej trawy im szybciej kompostuje tym szybciej zapach minie.
Jurajski Ogród 09:48, 11 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nadrabiam zaległosci.... mam kiepski nastrój wiec ... na poprawę humoru najlepiej pobiegać po pięknych ogrodach.... kotek dopasował sie kolorystycznie do wapienia... i jak zawsze zazdroszczę Twoim kotom. Mus jeszcze kiedy sie wprosić ... by poleżeć na wygrzanej skale w pięknych okolicznościach przyrody.

Gdzie zamawiałaś róże... jak możesz daj info na PW.

I sorki ale tak sobie nadrabiam i widzę wizualizację... i pozwolę sie wtrącić. Kwasoluby na wapieniu???? Jaki sens sadzić rośliny które nie pasują do klimatu ogrodu i warunków terenowych. Po co kopać sie z koniem... ?? Magnolia zasłania widok na ogród, na tę piękna skarpę. Po prawej w głębi Agnieszka ma piękną rabatę bylinową.. która poszła do przeróbki..szkoda, bo była piękna. ale może będzie jeszcze piękniejsza. Czekam co powstanie....

A i to coś na różwo pod Magnolią... piwonia??? róża?? azali??? ma wyrzucić najpiękniejszy żagwin świata?? Protestuję...

Ja też czekam na Maję w Twoim ogrodzie..... kocham Twój ogród... bo mi w nim nic nie zgrzyta.. nic na siłę i nic nie wymuszone... pełna harmonia. Ogród z klimatem....

Sorki, że sie wtrącam, ale jak pisałam mam dziś nastrój bojowy.

Aniu kochana.Nie ma co protestować.
Oczywiście że magnolia na wapieniach się nie utrzyma.
Ja nie brałabym tej wizualizacji tak dosłownie.
Trzeba do niej podejść z pewnym dystansem.
Niech żagwin kwitnie do woli.

Agnieszko,przepraszam jeszcze raz za moją wizualizację.
Widzę że zrobiła więcej złego niż dobrego.
Nie mam zamiaru się wtrącać.
Oprócz tego twój ogród bardzo mi się podoba i chętnie tu przychodzę,oglądam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:30, 10 sie 2014

Do góry
Wydaje mi się, że nie doceniamy seslerii, różnych (to Magnolia je propaguje ). Mam jeszcze młode s. heufleriana i młode s. caerulea i widzę we wszystkich potencjał. One mają bardziej jeżowatą formę, ale są urocze. Ta na zdj. teraz ma dużo białych pędzelków, co prawda nie tak reprezentacyjnych jak rozplenice, ale ładnie się z tym komponuje.
Wisteria - glicynia, słodlin 10:44, 10 sie 2014

Do góry
Trochę pocielam a troszkę warkocze, ciekawe czy będzie kwitla w przyszłym roku. Na razie bylo 0. Tak samo magnolia 3 rok nic..... a tak mi się marzą glicyniowe girlandy ....
Jurajski Ogród 09:48, 09 sie 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Wybacz za moją wizję ale nie mogłam się powstrzymać

Nadrabiam zaległosci.... mam kiepski nastrój wiec ... na poprawę humoru najlepiej pobiegać po pięknych ogrodach.... kotek dopasował sie kolorystycznie do wapienia... i jak zawsze zazdroszczę Twoim kotom. Mus jeszcze kiedy sie wprosić ... by poleżeć na wygrzanej skale w pięknych okolicznościach przyrody.

Gdzie zamawiałaś róże... jak możesz daj info na PW.

I sorki ale tak sobie nadrabiam i widzę wizualizację... i pozwolę sie wtrącić. Kwasoluby na wapieniu???? Jaki sens sadzić rośliny które nie pasują do klimatu ogrodu i warunków terenowych. Po co kopać sie z koniem... ?? Magnolia zasłania widok na ogród, na tę piękna skarpę. Po prawej w głębi Agnieszka ma piękną rabatę bylinową.. która poszła do przeróbki..szkoda, bo była piękna. ale może będzie jeszcze piękniejsza. Czekam co powstanie....

A i to coś na różwo pod Magnolią... piwonia??? róża?? azali??? ma wyrzucić najpiękniejszy żagwin świata?? Protestuję...

Ja też czekam na Maję w Twoim ogrodzie..... kocham Twój ogród... bo mi w nim nic nie zgrzyta.. nic na siłę i nic nie wymuszone... pełna harmonia. Ogród z klimatem....

Sorki, że sie wtrącam, ale jak pisałam mam dziś nastrój bojowy.
Wilcza Góra 23:03, 08 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
pieliłam dziś też w rabacie z moimi ukochanymi "marcinkami"
to są astry nowobelgijskie w cudnym bordowo/winnym kolorze (Royal Ruby)
w tym sezonie, mają się wyjątkowo dobrze a miliom pączków zapowiada prześliczną jesień...

(za nimi mała magnolia Susan będzie znów kwitła)

Chyba kupiłam takie same marcinki Bardzo je lubię, zawsze chciałam mieć Poluję jeszcze na te wysokie, jasnoniebieskie.
U Oci ... 22:08, 07 sie 2014

Do góry
Tosiu

Magnolia
ja już 3 lata czekam, sąsiadów mam, ale też fajny jest widok jak słońce przenika przez zdzbła traw gdy siedzi się na tarasie, dlatego chciałam coś wyższego

malkul
ja nie mam co focić

Magnolia widok na cały taras i na wyschniętą trawe

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:59, 07 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Irenko - na 1215 stronie Twojego wątku znalazłam Twoją dyskusję z Magnolią na temat liriope variegata. Czy nadal masz ją u siebie? Jak zimuje? Urosła od zeszłego roku?

O rany, Marta, że Tobie się chciało
rzeczywiście była dyskusja i powiem tak, 4 lata temu, mimo dbania i okrywania, padła; znowu podjęłam próbę, i po 2 latach ta moja variegata tak mizernie wygląda, co odbijało, to mróz ścinał, ale Magnolia twierdzi, że jak się już zadomowi, to pójdzie szybko, co do jej odmiany zgoda, bo po 1 sezonie już widać, a variegata....chyba trzeba sobie z nią spokój dać, ale możesz próbować.......bo tak było u mnie z trytomą, jak już chciałam po 3 latach wywalić, to zakwitła
tu moja 2 lata u mnie
nie wywalam, bo są oznaki życia

a tu Magnolii, od niej dostałam i jesienią rok temu sadziłam, potem zmieniałam jej miejsce.......i ten wredny szczawik, chcesz usunąć, a on strzela nasionami
Ogród tworzony z pasją 12:03, 07 sie 2014

Do góry
Strona pólnocna ogrodu:

I magnolia przygotowująca sie na kolejne kwitnienie
Ogród cichy i przytulny 00:58, 07 sie 2014

Do góry
Mój mały deszczyk
Trawnik pod wodą - mała sadzawka - dobrze, że mam kaczki

Na ścieżkach i na głównym trawniku woda też stała

Różaneczki napiły się do syta

Na koniec moja magnolia ponowiła kwitnienie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies