Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 12:47, 28 lip 2020

Do góry

Witam wszystkich,

Przymierzam się do wykonania systemu nawadniania własnymi siłami. Mam studnię wiercona, ale z niezbyt dużym wydatkiem - ok 800l/h, w związku z tym wymyśliłem, że zrobię zasilanie zbiornika na deszczówkę ze studni, tak aby utrzymywal się poziom 4m3 w czasie gdy nie ma deszczu. Następnie ze zbiornika planuję ciągnąć wodę zestawem hydroforowym 50L wraz z pompą, aby zwiększyć wydajność oraz ciśnienie. Sterowanie pompą głębinową, oraz automatycznym nawadnianie realizuję na własnym systemie automatyki domowej. Chciałbym uzyskać opinię o rozstawie zraszaczy statycznych - czerwone oraz rotaycjnych - żółte. Chciałbym podzielić to na 5 sekcji. 2 sekcje dla rotacyjnych, 2 sekcje na statyczne, 1 sekcja na linię kroplującą. Czy to ma ręce i nogi?

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:46, 28 lip 2020

Do góry
Kosmosy się rozkręcają

A werbeny tłoczą dalej
W Kruklandii 12:46, 28 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Zamiast tej wyższej szałwii - tak. Wspaniały zamiast niskiej szałwi - nie ma szans. Liście ma nisko i zwarte i jest cudny, ale kwitnie wysoko. Zamiast niskiej szałwii jedynie Rosanne mi przychodzi do głowy albo jakiś inny - ale nie mam ani Rozanne ani innych niskich które mogłabym polecić. Myślałam że mówimy o niskiej i wyższej szałwii?

pozdrówka miłego dnia!

Wysoka jeszcze mnie tak nie drażni, bo jest gdzieś między roślinami na rabatach.
Niską szałwię mam tylko pomiędzy seslerią skalną. I jak szałwia nie kwitnie, to pusto tam.
O tu pod brzozą
Mój ogrodowy pamiętnik 12:42, 28 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ogólnie.

O ja Cię! Genialne ujęcie
Ogród Basi 12:40, 28 lip 2020

Do góry

Listki stają się brązowe na całej gałązce. Była pryskana od grzyba kilka dni temu. Czy to może być opuchlak, jakiś inny robak? Czy grzyb?
W Kruklandii 12:39, 28 lip 2020

Do góry
Cóż Ci mogę powiedzieć. Ciężko coś doradzić niskiego i w słońce w dodatku żeby długo kwitło. Może rdest? Tylko że tu dużo nie powiem bo dopiero co kupiłam 2 rodzaje i testuję Golden Arrow i Anne's Choise ale na pewno kwitną całe lato do jesieni.

Mój bodziszek Karmina po 3 latach w końcu wygląda bardzo dobrze. Choć przez 2 sezony po zimie wyglądał jakby wyginął. Nic nie robiłam tylko czekałam cierpliwie. Rośnie na patelni. Po kwitnieniu i ścięciu nasion wygląda tak. Jedna kępka to jedna sadzonka około 50 cm.

Jesienią będzie czerwony.
Ogród Basi 12:38, 28 lip 2020

Do góry
Coś dolega mojej irdze. Może ktoś wie co to może być?

Blaski i cienie nowego życia 12:26, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Każdy znajduje w końcu sposób na swój kawałek planety, Ty już chyba znalazłaś już się nauczyłaś jak sobie radzić z takimi warunkami glebowymi

Jasnewyżej dołożyłam fotki. Za Tobą z niczym się nie nadąża

A stąd muszę zabrać glinę

Przerwa na kawę... 12:23, 28 lip 2020

Do góry
Porównanie miejsca z perukowcem z czerwca

I z teraz

Teraz widzę jak mocno trawnik stracił na ostatnich suchych tygodniach a jak bardzo deszcz mu służył. Przeniesione kawałki trawnika niestety przyschły bardzo.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:22, 28 lip 2020

Do góry
Ogórki wspinają się po werbenie buahaha

Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 12:15, 28 lip 2020

Do góry
Z tą długą skarpą to też chciałabym coś pozmieniać ....

Moje ostatnie zakupy to berberys green carpet w ilości 16szt.

Może coś takiego?
czerwone to berberysy red carpet , żółte - pięciorniki, szare trzmielina
ciemnozielone irga,
na górze różowe to hortensje, z boku zielone RH

może ktoś zaproponuje inny układ tych roślin które już są posadzone ....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:06, 28 lip 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:01, 28 lip 2020

Do góry
w sezonie spory cień, a liliowce dają radęKaczeńce na dolnym piętrze przetrwały i się rozrastają, niezapominajki się wysiały....pasowałoby mi tam jeszcze coś co by kwitło teraz.....ale co, albo choć liski ładne miało i w cieniu sobie radziło i powódź przetrwało.....tojeść rozesłana dałaby radę?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:57, 28 lip 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 11:53, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak do babci jade w góry facet ma cały szpaler wzdłuż ogrodzenia tak ogławianych brzóz, fajnie to wygląda, tyle, że on tnie je zimą. Ula były czasy, ze u mnie takich miejsc zaczętych i nie skończonych było kilkadziesiąt bo mi roślin brakowało, albo materiału i też w różnych częściach ogrodu, jak zdobyć się udało coś to wtedy kończyłam Nauczyłam się też, że czasem jak ma się miejsce gotowe, a chce byliny to warto sypnąć nasionami na wiosnę lub jesienią( w zależności jakie) prosto w grunt, sporo roślin tak pozyskałam, no i pamiętasz jak dzieliłam wszystko co tylko dało się podzielićMożesz z tymi nasionami jeszcze tak spróbować podziałać, często warto

Były cięte jesienią i wczesną wiosną te brzozy. Poszalały że hej. Z pnia też szły odnogi więc zostawiłam im tylko czuprynki. To było przyjemne z pożytecznym

A z nasionami u mnie to kiepsko. Więc się nie wysilam. Odpuściłam wogóle jednoroczne i delikatne kwiatki. Poza tym teraz mam bardzo dobrą sytuację, nie to co 5 lat temu mam mnóstwo bylin i mam co dzielić i przesadzać i w czym wybierać to wielkie szczęście
I nawet mam swoje kaprysy ogrodowe

A teraz z powodu zdrowia podjęłam decyzję że organizacyjnie podchodzę do rabat. Jesienią będę przygotowywać miejsce i okrywać. A potem jak będzie sprzyjający czas to sadzić. Ten rok jest ostatnim szalonym

Postęp prac, nie wiem czy na zdjęciu widać ile muszę podnosić poziom z poziomu szmaty. Praca w cieniu od 13

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:52, 28 lip 2020

Do góry
ażur w rowie oplewiony

hosty i liliowce robią robotę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:45, 28 lip 2020

Do góry
z synem zasypaliśmy muł na rabacie korą, nornice zrobią robotę za nas, już sprawdzone

od razu lepiej, mniej straszy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:44, 28 lip 2020

Do góry
Moja sąsiadka zaczęła przygodę z ogródkiem na osiedlu.
Jest mały ma 85m2
Posadziła tuje szmaragd wzdluż płotu, bo wieją tam mocno zachodnie wiatry.
Jest to wystawa południowa.
Ma kilka krzaczków pomidorów przy wejsciu, truskawki i zioła. To ta mini rabatka wykrojona przy chodniku i druga prostokątna na wprost.
Niedawno urodziła maleństwo
Gdzie zrobić miejsce do siedzenia?
Aktualnie są dwie spróchniałe ławeczki bez oparcia, jedna przy chodniku, z lewej str zdjecia druga po prawej.
Drzewo po lewej str to wiśnia i jej siewki + krzak lilaka.
Drzewo po prawej to brzoskwinia, za nią są posadzone dwa krzewy czarnej porzeczki.
Na środku kępa liliowca rdzawego, jukka i rabata w kształcie romba, gdzie rosną jakiej pojedyńcze jednoroczne.
Ogródek ma być bezobslugowy i nieskomplikowany

Myślę, że część warzywną można przenieść z lewej str na wprost, czyli wykroić ze dwie prostokątne rabaty.
Gorąca prośba o podpiwiedzi
Ogródek jest niestety bardzo na widoku.

Dziewczyny, które mnie odwiedziły, wiedzą jaki jest układ tych ogródków

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:36, 28 lip 2020

Do góry

mycie

płukanie

zasypywanie

i gotowe....łatwe? Pół dnia nam zeszło w dwie osoby...i nosem już ryliśmy ze zmęczenia ziemię

stolik też został odmulony i trawa dosiana

Zieleń, drewno i antracyt 11:29, 28 lip 2020

Do góry
Dzięki Dziewczyny
Asia, z tym darem to jednak lekka przesada, chociaż chęci rzeczywiście odziedziczyłam nawet po dziadkach
To dla porównania moje mini pysznogłówki od mamy, niższe o połowę

Co roku wysiewa mi się żółty nachyłek. Raz na jakiś czas pojawia się taki ceglasty rodzynek. Za każdym razem obiecuję sobie, że zbiorę z niego nasiona i zapominam... Może w tym roku się uda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies