Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z moimi cisami.
Cisy pośrednie Hicksii sadzone niedawno, na przełomie września i października. Sadzonki doniczkowe ok 1m na żywopłot. Zauważyłem że sadzonki zaczęły blednąć, żółknąć czy tez brązowieć. Wydaje mi się ze brązowienie zaczyna się od czubków igieł a następnie przenosi się na spodnia stronie. Problem dotyka w zasadzie całego żywopłotu, choc w różnym stopniu. Czy to efekt niedawnego sadzenia, czy może jakiś grzyb? Czy teraz, późną jesienią można im jeszcze jakoś pomóc? Dodam, że nie dopatrzyłem się szkodników.
Kochani mam prośbę o pomoc. Kupiłam przez internet cisy stożki do donic przed wejściem do domu. Dzisiaj przyszła przesyłka i mam to co widać na zdjęciu. Dwie maczugi chude.... a miały być stożki !! Co ja mam robić ?? Odesłać? Czy one szynko rosną? Czy mam szanse wgl zrobić z nich stożki? Będę wdzieczna za szybkà odpowiedz. Dołączam zdjęcie kupionych innych na zdjęciu w sklepie ...
Takie przyszły
A takie były na zdjęciu sklepu [img size=222x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/214/2149062/original.png
Hmm...wyglądają na Hicksi lub Hilli a nie na Cis pospolity Taxus baccata A z tego baccata można zrobić stożki.
Zobacz u mnie jak powinny wyglądać takie cisy.
No właśnie. Te u Ciebie są takie rozłożyste i mają gałązki fajne takie na boki naturalnie rosnące a te moje rosną zdecydowanie w górę... już sama nie wiem co zrobić ! Raczej nie będą ładnie wyglądały w donicach... chyba je odeślę... szkoda bo stracę na przesyłce ale mój błąd bo mogłam najpierw do nich zadzwonić a nie sugerować się zdjęciem
https://www.sadowniczy.pl/product-pol-144281-Cis-80cm.html?query_id=1
Napisałam już do nich ze zwracam rośliny, szkoda mi ale to nie to miało być. Jeśli tak jak mówisz to hilli albo hicksi to w doniczkach będzie średnio wyglądać. Kupiłam chyba milion rośli przez internet i przy końcówce taka porażka ... szkoda
Do donic jakoś nie pasują, stożkami nie będą, chyba, że gdzieś na rabatę je wkomponujesz, jako tzw wykrzykniki, tylko dwa to tak trochę mało...
Dokup baccatęna stożki i ewentualnie kilka tych chudych, może gdzieś je wkomponujesz na rabacie.
Masz duży ogród z tego co widziałam, na pewno zmieścisz
Julka, na stożek to nie bardzo, strasznie długo trzeba by było czekać i ew. podsadzić mniejszymi ale na kulki na pniu... widzę, że mają dosyć proste pnie, wystarczy oskubać i górę zostawić, formować.