Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

3,5 metrowe szmaragdy po przesadzeniu (zdjecia) 09:36, 24 lip 2020

Do góry
Witam,

Kupiłem w zaufanej szkółce 50 sztuk 3,5 - 4 metrowych szmaragdów kopane z ziemii, bryła korzeniowa pouszkadzana mniej lub bardziej. Thuje stoją u mnie już blisko 2 miesiące. regualrnie podlewam etc. Więskzość z nich pozrzucala trochę igieł, pobrązowiała odrobinę, ogólnie straciła na wyglądzie trochę

Ogrodnik jak je zobaczył powiedział, że nie ma tragedii, muszą swoje przechorować i na wiosnę będzie lepiej; niepokoi mnie tylko ich kolor tzn taki jasno blado zielony + niekiedy broązowienie igieł. Zaleził podsypać jakiś nawóz wolno działający np substral 100 dni do iglaków i tak tez zorbiłem - zobaczymy co z tego będzie.

1. Czy jeszcze można coś zrobić, żeby pomóc thujom przetrwać ten trudny okres?
2. Wczoraj położyłem agrowłókninę na mniejszej ich cześci ale po tym, co tu czytam powinienem się jej pozbyć?
3. Co zrobić zeby thuje ładnie się zagęściły? To podejrzewam, że w przyszłym sezonie już?
4. Planuję tak czy siak dać na wierzhch korę przekompostowaną z Atheny (tą w workach 50l) - dobry pomysł? Czy może kora dekoracyjna tzn zwykła to lepszy pomysł?

Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki.
Wyglad thuji poniżej.

Anna i Ogród 09:34, 24 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

WItam! Trafiłam do Ciebie w ramach poszukiwań zestawienia seslerii z tawułą i... zostałam na dłużej ogród piekny, zachwycający!!! Ale wracając do tego zestawienia podpowiedz mi proszę jaką średnicę mają tutaj kulki tawuł i na jaką wysokość rośnie Ci sesleria? Jaką masz glebę? bo u mnie ciężka glina i obawiam się że sporo piasku będę musiała dosypać, żeby sesleria u mnie zechciała rosnąć...
Zieleń, drewno i antracyt 09:27, 24 lip 2020

Do góry
No chyba muszę i nawet chcę trochę tam jeszcze dosadzić Ale rzeczywiście sporo sadzonek jest jeszcze mała i liczę na szybki rozrost. U nas za bardzo nie pada.
Ogród kwiatowy 09:26, 24 lip 2020

Do góry
U mnie zakwitła magnolia.

Kwitną Alstromerie. Długo za nimi chodziłam i wreszcie je mam.

Jedyna dalia, którą będę przechowywać. Generalnie kończę z daliami, tylko tę zamierzam zostawić.

Dębowe zakątki 09:16, 24 lip 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Piękne kwiaty Aniu. Śliczny efekt daje rutewka, bo te różowe kuleczki to chyba ona . Niesamowitej zwiewności dodaje.

Dziękuję bardzo za te miłe i motywujące słowa .
Tak te fioletowe kuleczki to rutewka.
Cudnie wygląda z innymi roślinami.

Troszkę kolejnych liliowców

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:12, 24 lip 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Sąsiedzi chyba muszą oczy przecierać z niedowierzania - w jeden sezon aż tak

Melduję, że wysiałam kalafiorki i one mi wzeszły
Moja "przyziemna" :) pasja 09:10, 24 lip 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Pięknie, klimatycznie
Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 08:58, 24 lip 2020

Do góry
@PiterSas coś mi się zdjęcie nie dolączylo.
Woda, jak w pierwszym poscie, ze zbiornika 2m3 pod ziemią, taki jak na zdjeciu.
A w jakim celu stosujesz wyłącznik czasowy do pompy? PompA nie steruje sterownik nawadniania?
Mus owocowy w miejskiej dżungli 08:16, 24 lip 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Rabatkę ze zbiornikiem na deszczówkę ogarnęłam. Wczoraj dotarły ostatnie roślinki.
Tylko nie krzyczcie, że źle, bo naćkałam tam przeróżności , a miało być monolitycznie. Plany planami a rzeczywistość sobie

Przed nią jest 10 szt. host Praying Hands, 10 szt. mukdenii Rossa Karasuba, bo jak oglądałam zdjęcia w internecie tej hosty to urzekło mnie jej połączenie z mukdenią. Na samym rogu jest 7 szt. hakone Aureola

Najchętniej też pozbyłabym się tych wielkich cyprysów Lawsona, bo nie wyglądają aktakcynie, zwłaszcza od dołu. Chociaż duże drzewa się zrobiły z nich i trochę mi szkoda. Na razie posadziłam przy nich bluszcz i pozwalam zarosnąć pnie. Dodatkowo podkrzesałabym tego świerka niebieskiego. Ale tu trwa proces przygotowania M. do tej operacji, bo M.jest "przekonany", że świerk cudownie wygląda w obecnym stanie i za nic w świecie nie pozwala mi na obcięcie dolnych gałęzi.

To co może być?

Może być tak jak piszesz plany sobie rzeczywistość sobie....skąd to znam.

Ach te przekonania naszych eMów...

Hosty to całkiem ładne już okazy!

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:02, 24 lip 2020

Do góry
Nawet nie widac, ze tu sa dwie rozne dalie- jedna prawie czarna druga ciemnoczerwona.

I ostatni kwiatek boreliozy nie ma. Narazie jest na antybiotyku i czuje sie juz super.
Przerwa na kawę... 07:48, 24 lip 2020

Do góry
Gdańsk jest piękny, ma niesamowity klimat. Fajna wycieczka

Przed pracą poszłam z kawą na obchód ogrodu, oczywiście głównie narożnik obejrzeć i pokombinować. I zamiast na narożnik gapię się na to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies