U mnie magnolia też powtarzała kwitnienie - mam tę samą odmianę, w tym roku jeszcze nie zauważyłam kwiatów, ale może dlatego że ją podcinałam bo wielka się zrobiła
Ja nie mam magnolii ale u moich rodziców co roku powtarza kwitnienie i to właśnie alexandrina. Niestety kwiatków jest mało (tych z drugiego rzutu) i na kilku tylko gałęziach.. ale lepsze to niż nic
pieliłam dziś też w rabacie z moimi ukochanymi "marcinkami"
to są astry nowobelgijskie w cudnym bordowo/winnym kolorze (Royal Ruby)
w tym sezonie, mają się wyjątkowo dobrze a miliom pączków zapowiada prześliczną jesień...
nie znam tej odmiany, ale teoretycznie powinna mieć do metra wys.
Z podziałem hakone- teraz upał, niezbyt dobrze, a jesienią znowu tez źle bo potem źle zimują po podziałach. Ja bym czekała do wiosny jednak.
ale ładnie.
Molinia kolos- taka aż ma być?
Lubię Twój ogród....
Hakone wymiata i horti, nawet różowe.
A stipy...- przybij piątkę, też mam takie futro. Najbardziej kocha je mój kot- między nimi spędza pół dnia- śpi
a chcesz koniecznie wysoką trawę? Tu mi pasuje raczej o fontannowym lub szerszym kształcie.
Jeśli wystarczy taka ok 60 cm, to może sesleria jesienna? jak to seslerie, to żelazna trawa.
O tej porze roku jest aż świecąca- jasna zieleń i białe kłosy.
Widać ja tu na drugim planie, niestety dość słabo
cykoria podróznik tez mnie zachwyca- i wygladem i nazwą. Też myślałam o tym żeby ją zaprosić do siebie. Pewnie ma korzeń palowy, stąd trudność przesadzenia jej Ewo?
Podkrzesałam magnolię zgodnie z instrukcją
Nareszcie moja magnolia nabrała wyrazu.
Nawet głazy zaczęły pasować a tego się najbardziej obawiałam.
Marzenko,tobie jestem szczególnie wdzięczna za twój wkład w mój ogródek.
Zastanawiam się czy teraz w związku z tym reszta nasadzeń jest o.k.?
Anax, ciężko określić, o ile cięcie spowalnia wzrost. Najważniejsze, że roślina się zagęszcza a i tak rośnie w górę...
Najlepiej pokaż jak wyglądają krzaki to będzie można powiedzieć ile ciachnąć. Na pewno więcej niż same czubki