Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mój skromny ogródeczek ... 17:50, 15 mar 2012

Do góry
popcarol dziękuje za odwiedziny i rady
przyznam że w moim ogródku zbyt dużo słoneczka nie ma więc większosc kwiatów później zakwita :/ ale w sumie już do tego się przyzwyczaiłam
planuje własnie zrobić tak jak mi radzisz, czyli posadzić roślinki te same obok siebie
zrobie chyba tak że z prawej strony będą róze bo tam jest najwiecej słońca, a z lewej hosty + wspomniane hortensje mam tylko problem gdzie umieścic liliowce bo bardzo mi się rozrosly i sa poteznych rozmiarow.. a z przodu ogordeczka beda wszystkie lilie, postaram sie zeby byly blisko siebie bo wtedy wygladaja na prawe pieknie!
dzis posadzilam ich cebulki do doniczek wyszlo ich 12 + 5 ktore sa juz w ogrodku ale zostana przesadzone brakuje mi tez koncepcji gdzie posadzic 2 bidulki lawendy ktore bardzo ale o bardzo lubie mam juz zasiane goździki i potocznie przez nas nazywane "śmierdziuszki" mam jeszcze kilka kwiatow w ogordku ktorych nazwy nie znam i przetrwaly ich niestety pojedyncze okazy , tez cos czuje ze bedzie z nimi kiepsko cos wymyslic ale moze to wszystko wyjdzie w trakcie
planuje po prostu albo zrobic tak jak Danusia pokazala czyli obsadzic jakby ogrodek dookola w srodku bedzie trawka ktora latwiej mi bedzie teraz kosic + moze niewielkie koleczko wrzosow ktore strasznie mi sie podobaja i mysle ze fajnie by wygladaly na srodku aa i tak teraz mysle ze zaszczepki kilku hortensji wsadzilabym do wiekszych doniczek zeby mi szybciej rosly a jak juz beda dobrych rozmiarow to wtedy do ziemi do ogrodka
aa i posaialam owies , moze troszke wczesnie ale chce zeby byl wysoki , w ubieglym roku tez tak zrobilam i cudnie wygladaly dekoracje w nim na Wielkanoc
Co to za bulwy 06:40, 14 mar 2012

Do góry
Pierwsze tak jak wszyscy uważam, że to lilie. Za to te drugie to mogą też być amarylisy czy jak kto woli hipeastrum.
Sama jestem ciekawa.
Co to za bulwy 23:33, 13 mar 2012

Do góry
Lilie wiadomo, a te z lewej to śniedek (Ornithogalum saundersiae) może?
Co to za bulwy 21:25, 13 mar 2012

Do góry
po lewej lilie, a po prawej może galtonia?
Mój skromny ogródeczek ... 19:24, 13 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma problemu żeby przesadzić nawet kwitnące tulipany, cały problem leży w tym aby je odpowiednio przesadzić - z dużą bryłą, przenieść na szpadlu i od razu wetknąć w docelowe miejsce. Wg mnie trzeba to zrobić nawet wiosną, zanim zaczną kwitnąć. Kopnąć głęboko, aby cebul nie urwać, bo to się zdarza.

Lilie wsadź do doniczek byle jakich, aby tylko je przetrzymać w dobrej kondycji. Podlewaj jakby rosły w gruncie. Ja swoje lilie orientalne uprawia w wysokich doniczkach terrakotowych i kwitną.

I tą właśnie wiadomością od razu zrobiło mi się cieplej w sercu dziś byłam sprawdzić jak sie mają roślinki , wszystko powoli budzi sie do zycia hortensje i różanecznika zasililam nawozem , mam wiele róż ktore sie przyjeły, chociaz w tym roku pewnie jeszcze nie zakwitna...
z liliami zrobie tak jak napisałaś, tylko wysadzić je dopiero po mrozach tak ?

dziękuje już z góry za cierpliwość i miłe przyjęcie czuje że dzięki Waszej pomocy uda mi się zrobić z tym chwilowym nieładem coś fajnego
Mój skromny ogródeczek ... 19:19, 13 mar 2012

Do góry
Nie ma problemu żeby przesadzić nawet kwitnące tulipany, cały problem leży w tym aby je odpowiednio przesadzić - z dużą bryłą, przenieść na szpadlu i od razu wetknąć w docelowe miejsce. Wg mnie trzeba to zrobić nawet wiosną, zanim zaczną kwitnąć. Kopnąć głęboko, aby cebul nie urwać, bo to się zdarza.

Lilie wsadź do doniczek byle jakich, aby tylko je przetrzymać w dobrej kondycji. Podlewaj jakby rosły w gruncie. Ja swoje lilie orientalne uprawia w wysokich doniczkach terrakotowych i kwitną.
Co to za bulwy 18:45, 13 mar 2012

Do góry
obstawiam po prawej czosnek ozdobny a po lewej lilie

pozdrawiam
Co to za bulwy 18:34, 13 mar 2012

Do góry
Cholerka, po lewej to na pewno lilie, ale po prawej? nie wiem
Co to za bulwy 18:03, 13 mar 2012

Do góry
proszę napiszcie mi jakie to rośliny ( po lewej ponoć lilie ) ale po prawej ?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Ogród w Alei Lipowej... 15:31, 13 mar 2012

Do góry
Justynko,wpadłam do Ciebie z rewizytą.Ależ mi się Twój piesek spodobał! Na prawdę po dwie zabawki przynosi?
Zakupy bardzo ładne zrobiłaś.Też może lilie dokupię.Podobają mi się te osłonki-koszyczki.Ten długi akurat do bratków
Ogród w Alei Lipowej... 15:02, 13 mar 2012

Do góry
Jestem juz w domciu. Słonko zaszło, ale nie pada. Byłam w sklepie i mały rekonesans w ogródku był. Podcięłam hortensje i te biedne 3 źdźbła trawy. A zakupy są wczorajsze i dzisiejsze

Moje są osłonki, dokupiłam dziś skrzyneczkę i dwie mniejsze, a storczyk i cała reszta na prezent imieninowy dla teściowej. M wczoraj wybierał.

jakieś lilie jej wzięliśmy , mieszanka cebul

no i doniczkę z wazonem, zając też jest, jako akcent świąteczny
Moje poletko 20:32, 12 mar 2012

Do góry
Lilie górą Będziesz miała pięknie Celinko!
Rododendronowy ogród. 16:04, 12 mar 2012

Do góry
marzena napisał(a)
no wiosna u Ciebie Bogdziu, pięknie wyglądaja przebiśniegi i ranniki te ryby czerwone to karpie koi ? sporo ich i widzę, że przezimowały...ale chyba nie wszystkie ? a nornice... kto ich nie ma...u mnie km korytarzy

To nie karpie tylko karasie. Karpi nie mam bo by mi lilie wygrzebywały. Trudno powiedziec czy wszystkie przeżyły ale własciwie zadnego roku nie było z przezimowaniem kłopotu. Mysle że tylko częsc z nich się pokazała a reszta siedzi na dnie. Wszystko sie okaze jak stopnieje lód, ale nie spodziewam sie strat bo pod lodem miały ciepło.
Ogród w Alei Lipowej... 14:09, 12 mar 2012

Do góry
;P

Justi byłam w Praktikerze ,musiałam sprawdzić czy na otwarcie nie dali jakiś jakościowo lepszych roślin.
Cebule lilii są większe niż w innych sklepach ,ale różnica w cenie jest, zamiast 3,50 ,4 zł - 9,90 zł
Jakieś nowości pakowane po dwie szt,18 zł .Karpy dali po 12 zł .Jedna odmiana peoni chyba takiej jak Bogdzia wrzuciła na 100-ę 17 zł do 18-go - vat na rośliny wynosi 8 %. Chyba wrócę się po lilie ...
Nic poza tym nie było oryginalnego
U mnie jest taka piwonia ciekawa jestem czy z tej karpy byłby już kwiat w tym roku ?
Oni czasami potrafią uzyskiwać taką część ,żeby kwitła ...?Czy jestem naiwna ?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:03, 11 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Do bieli może daj mocny kolor w postaci choćby niebieskich bratków czy petuni - wydaje mi się, że będzie to fajnie wyglądać

Sebciu biały będzie przełamany żółtym, bo ta część ogrodu w żółtych kolorach jest niebieski króluje na foncie dzięki lawendom i jest przełamany bladym różem. Ale przy tarasie, który jest od zachodniej strony będzie różowy przechodził stopniowo w biały. Żółty króluje wszedzie.
Już w donicach są posadzone białe i żółte: frezje, lilie, kanny, dalie. Różne punkty w różnych miejscach będą ozdabiać ogród, w których są już pieciorniki, liliowce, trytomy , wszystkie żółte i jeszcze będą kule bukszpanowe w donicach

Ahaaa - bo nigdy nie pamiętam jakie barwy wybrałaś - świetnie to wymyśliłaś - ogromny plus za konsekwencję !
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:49, 11 mar 2012

Do góry

Do bieli może daj mocny kolor w postaci choćby niebieskich bratków czy petuni - wydaje mi się, że będzie to fajnie wyglądać

Sebciu biały będzie przełamany żółtym, bo ta część ogrodu w żółtych kolorach jest niebieski króluje na foncie dzięki lawendom i jest przełamany bladym różem. Ale przy tarasie, który jest od zachodniej strony będzie różowy przechodził stopniowo w biały. Żółty króluje wszedzie.
Już w donicach są posadzone białe i żółte: frezje, lilie, kanny, dalie. Różne punkty w różnych miejscach będą ozdabiać ogród, w których są już pieciorniki, liliowce, trytomy , wszystkie żółte i jeszcze będą kule bukszpanowe w donicach
Ania i róże i cała reszta :) 21:35, 11 mar 2012

Do góry
Aniu dziękuję poczytałam, piękna róża ale chorowita bywa bidula Lilie piękne
Ania i róże i cała reszta :) 21:30, 11 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Zostawię dziś kilka lilii, bo wciąż nie mam co pokazać.. tegorocznego.

Miss Lucy

Aphrodite

Annemarie's Dream

Pełne lilie, rzadko spotykane, niepospolite.
Czy orientalne wykopujesz co roku, jak się sprawują?
Ania i róże i cała reszta :) 21:11, 11 mar 2012

Do góry
Eve napisał(a)

No tak właśnie z tymi remontami i przebudowami jest Ja już tego doświadczyłam kilka razy. Byliny przeżyją to bez problemów, gorzej z różami, które potrzebują czasem 2 lat po przeprowadzce żeby dojść do jako takiego stanu, może jak są mniejsze egzemplarze to wrzuć do donicy? Tam przeczekają roboty i nie będziesz ich "brutalnie" przesadzać z gruntu

Tak myślę, żeby wrzucić co się da do donic. Ale boje się o cebulowe, o czosnki, lilie i inne bylinowe maleństwa. Jak tu kopać, żeby nic nie uszkodzić..
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 07:46, 11 mar 2012

Do góry
Joanko, ale fajne zakupy tego Chopina ja też chcę i to przez ogrodowisko

ciekawe te lilie, takie jakieś pełne, a ceny masz tam jakieś niskie, wydaje mi się, ze u nas dużo drożej, nwet ten bukszpan za 35 zł, niedrogi a juz spory
pozdrawiam niedzielnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies