Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przedogródek pod dębem 09:33, 19 lut 2018

Do góry
Linkuję bo ciągle wspieram w pracach https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/452-ogrod-w-stylu-dzikiej-laki
Bawarka 09:31, 19 lut 2018

Do góry
Ale się działo wczoraj No i bajkowo..ale lepiej żeby już te fiolety były w większej masie, prawda?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 19 lut 2018

Do góry
Moniko, Pawełku - tych mrozów się tylko boję, żeby nie wykończyły turzyc. Może penstemony też przezimują i będzie kolorowo w sezonie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:14, 19 lut 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Ale Danusiu, masz ambitne plany. Prawdziwie wiosenne porządki. Jak w tym wierszu "Wiosenne porządki" J. Brzechwy:
"...Skoczył wietrzyk zamaszyście,
poodkurzał mchy i liście.
Z bocznych dróżek, z polnych ścieżek
powymiatał brudny śnieżek. ..."itd.
Ale to cieszy bo gdy zrobi się porządek w tych kątkach to potem i milej i łatwiej się pracuje w ogrodzie.
Danusiu, ja w dalszym ciągu na etapie planowania i dzisiaj był akurat temat obrzeży do trawnika i przy kostce betonowej. Mam pytanie, czy na granicy trawnika i rabaty można położyć obrzeże o wys 45 mm, 58mm czy 78mm? A przy opasce domu, gdzie jest już położona kostka betonowa grubości 60mm to położyć obrzeże 45mm czy 58 mm? Bo tam jest chyba obłożone betonem. Bardzo prosimy z mężem o radę. I jeszcze pytanie, są obrzeża takie proste-1 metrowe i są takie jakby nawinięte, w szpuli. Jakie lepsze, czy te sztywniejsze 1 metrowe , proste? W ogrodzie nie będzie żadnych łuków, linie proste. Pozdrawiam.

Basiu, przy mojej długiej praktyce ogrodniczej, odradzam kładzenie jakichkolwiek obrzeży między rabatą a trawnikiem, jedynie konieczne są one między kamykami a rabatą. W pierwszym roku jest ok przy obrzeżu, ale potem estetyczne wycinanie będzie niemożliwe, albo ręczna robota na kolanach, więc palce będą bolały. Trawa i tam poprzerasta i wlezie w rabatę, albo będzie brzydka i nierówna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:12, 19 lut 2018

Do góry
Ana- wiem i podziwiam szczerze, bo na FB czasem zaglądam jak Twoja buzia mi się ukazuje podczas wpisów na Ogrodowisku FB Powiem, że po prostu to dla mnie niewyobrażalne tak biegać Podziwiam, podziwiam i jeszcze raz podziwiam Jesteś wielkaaaaa

Ja niestety, kolano mam zagrożone więc mam zabronione nawet kucanie (muszę klękać)

Ale powiem że Michał schudł jakieś 45 kilo i też biega, biegł nawet w Japonii chyba w jakimś biegu długodystansowym.

A ja moją gimnastykę uprawiam podczas uprawy ogrodu Tylko to mi zostało ...i pływanie, co będzie łatwe, bo będę budować w czerwcu staw kąpielowy Więc pływanie w zasięgu ręki można powiedzieć.

Chora dracena 09:02, 19 lut 2018

Do góry
Podlewanie robimy z umiarem. Draceny nie są roślinami które lubią stać z korzeniami w wodzie, bo zamierają, ale zasuszyć ich też nie można

Teraz możesz zrobić tak:
ratować
- podlać
- oberwać suche liście
- na nalot na pniu to w ogóle nie patrz
- przesadzić roślinę w świeżą ziemię
- obserwować wilgotność ziemi aby nie zalać, ale pustyni nie rób

Jeśli jej stan się nie poprawi czyli nie zacznie normalnie rosnąć, wyrzucić.
Naklejki na szybę Ogrodowisko zamkn. 08:59, 19 lut 2018

Do góry
Są, ale może klej już nie trzyma, sprawa jest zamknięta.
Opuchlaki 08:57, 19 lut 2018

Do góry
Czytaj ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie
Opuchlaki 08:57, 19 lut 2018

Do góry
Renii napisał(a)

Tak dzisiaj wygląda mój rododendron nr 1

A tak nr 2

OPUCHLAKI PRAWDA??!!!!!!

Ten pierwszy to opuchlaki, ale ostatnie zdjęcie to absolutnie, aż tak opuchlaki nie żrą. W życiu nie widziałam czegoś takiego.Może to sarna czy inny zwierz.

Opuchlaki wygryzają zatokowe dziury.
Naklejki na szybę Ogrodowisko zamkn. 08:55, 19 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wysyłam już naklejek.

Witaj Danusiu
Szkoda że naklejek już niema. Właśnie teraz przeczytałam że były. Pozdrawiam.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:54, 19 lut 2018

Do góry
kariko napisał(a)
Witam,

czy można już przycinać hortensje? mieszkam w okolicach Pruszkowa, widzę, że sąsiadka już swoje przycięła, mówi, że pogoda dobra i trzeba ciąć.

Nie wiem, co robić, ciąć już czy czekać?

dziękuję

Ja też mieszkam w okolicach Pruszkowa i niech cię ręka broni, żeby teraz ciąć. Idą duże mrozy, odłóż sekatorek i spokojnie poczekaj do marca.
Ogród i co dalej 08:52, 19 lut 2018

Do góry
Monka napisał(a)
Danusiu bardzo dziękuję za wytyczne czyli co pozbyć się grabów ? i posadzić buki jeśli tak to co jak na rysunku od dołu je przyciąć czy mogą rosnąc kolumnowo ? i kolejne pytanie czy hortensje bukietowe wytrzymają na tej patelni ?

Nie pozbywać się, posadzić gdzie indziej. Tutaj one nic nie wnoszą bo są po prostu brzydkie i niewidoczne, nawet jak będzie lato. Jedynie wiosną mają jasnozielone listki i takie świeże, że jeszcze jako tako to wygląda.

Poszukaj buków podkrzesanych od dołu, a jak nie znajdziesz to trochę im liście podetniesz.
Czy hortensje będą na patelni, tego to ja nie wiem, ale przecież buki je zacienią...chyba? A jeśli nie, to dobrze podlewaj. Nie wiem gdzie jest południe. To wsadź inne krzewy białe lub kwitnące na biało, np tawuły wczesne.

Topiary z bukszpanu i cisa 08:44, 19 lut 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Witam. Pochwalcie się swoimi formowanymi cisami. Ja mam dość duży okaz i muszę coś z nim zrobić, jednak brak mi jakiejkolwiek koncepcji

Aby cokolwiek doradzić, wklej jego zdjęcie. Czasem od razu widać co z niego może wyjść.
Ja w każdym razie chętnie się wypowiem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:31, 19 lut 2018
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Często projektuję ogrody na zasadzie kontynuacji tego co po lewej stronie - na prawą stronę, więc masz dwie odrębne rabaty, i myslisz nad prawą stroną, ale może warto narysować ten front jako rzut z góry, wtedy ogród będzie spójny. Na zdjęciu nie sposób tego odzwierciedlić, bo są dwa zdjęcia, a nie jeden rzut ogrodu.

Można sobie kombinować, projektować i rysować, ale czy z tego wyjdzie dobrze? Raczej nie, bo to będzie oderwane od siebie. Każda cześć inna. Skoro masz kulki z trzmieliny może warto nawiązać, czymś innym zespolić te dwie strony ogrodu?

Dziękuję za podpowiedzi Danusiu, będę rysować w wolnej chwili
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:23, 18 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wkleiłaś prawidłowego linku, a więc odpowiedź jest niemożliwa bo nie widać zdjęcia

edytowałam post

Danuś chodzi mi o taki zakątek głównie zielony, gdzieniegdzie trochę bieli. glównie chodzi o faktury liści i zimozielone kostki z cisa i może te rododendrony.
tam będzie bardzo cieniscie bo to wschod-południe czyli wystawa praktycznie zachodnia a brzozy i ją pewnie z czasem zasłonią.
Ogród i co dalej 17:54, 18 lut 2018

Do góry
Monka napisał(a)

Graby są zbyt nikłe, prawie niewidoczne w dodatku brzydkie, łyse, krzywe. Nie mają żadnego znaczenia na tej rabacie, nic nie wnoszą, bo zielone na tle zielonego.

Cała rabata z rozchodników - nudy niestety. Posadź zupełnie co innego, dom z naprzeciwka musi zostać przygaszony, zasłonięty tym co będzie w twoim ogrodzie rosło. Ja bym nie chciała żeby cudze okna wisiały nad moim ogrodem.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:39, 18 lut 2018

Do góry
Dzisiaj kolory hiacyntów w domu już są inne, wszystkie odcienie fioletów

Żyję myślą o wiośnie.Hurra

Plany na ten tydzień:

- porządki w meblach ogrodowych
- porządki w nasionach do wysiania warzywa/kwiaty, co/kiedy
- pierwsze wysiewy (np. rudbekii Cherry Brandy)
- montaż szafki do wysiewów - do salonu wstawię, a co tam
- przygotowanie namiotu foliowego do wiosny czyli wystawienie wszystkiego co tam zimuje

Plany na marzec w bukszpanowym:

- Cięcie buka Riversii mocne, bardzo mocne po zapowiadanych mrozach
- Zbieranie, grabienie, zamiatanie nawianych śmieci i liści
- Czesanie traw i turzyc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:22, 18 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Danusia mam pytanie do Ciebie, jakimi zasadami się kierować aby uzyskać taki efekt?
chodzi mi o to czy sadzimy po jednej czy grupkami rośliny? i czy poprostu od najwyższej do najniższej? jak to zrobić żeby fajnie wyszło?
mam narożnik w ogrodzie,w plecach serby, po bokach szpalery hortesji.
B-brzozy
wypisałam rośliny które tam planuję

jak to fajnie skomponować? narysowane kostki z cisa do ustalenia

Nie wkleiłaś prawidłowego linku, a więc odpowiedź jest niemożliwa bo nie widać zdjęcia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:20, 18 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)

Dziękuję Pani Danusiu,

może więc przedstawię więcej szczegółów:

- rabata ma zaledwie 1,80 głębokości i około 10 m długości.
Drugie ramię litery L podobna szerokość i około 5 m długości.
- wszystko co na niej jest może zniknąć - jeśli nie trafione.
- zależy mi właśnie na tym, żeby widok domu sąsiada był jak najbardziej osłonięty.
- rabata jest widoczna z serca domu - salonu więc dobrze byłoby gdyby była całym rokiem ładna.
- nie ma się co martwić tym, że rabata musi pasować do reszty ogrodu bo to jest w zasadzie już cały ogród Całość to maleństo - łącznie z domem 300m2

Biorę się za wertowanie Pani wątku no i nabyłam Pani książkę. Do wiosny może uda się coś sensownego z tą rabata wykombinować.

Za wszelkie sugestie i propozycje będę bardzo wdzięczna

Pierwsza sprawa to poszerzenie rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies