Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój pierwszy ogród - Paulina

Mój pierwszy ogród - Paulina

Toszka 20:17, 05 wrz 2017

Lipss - tak, z kompostem, obornikiem i mączką trzeba przekopać głęboko całą ziemię w ogrodzie. Co da zaprawianie dołków kiedy wokół bryndza glebowa, brak próchnicy i jałowa, wymęczona budową ziemia? Na ile te dołki starczą? Co korzenie mają czerpać jak wyjdą za dołki (tam będą latami przecież - za tymi dołkami)

Bez przygotowania uprzedniego gleby, bez planu szczegółowego nie osiągniesz zadowalającego efektu... wiecznie będziesz przesadzać

Klony to baaardzo wymagające i delikatne rosliny...i drogie. Możesz je sadzić jak wszystko będzie gotowe.

Poświęć zimę na plan nasadzeń. Na zastanowienie i przeanalizowanie. Teraz na jesieni przygotuj ziemię - to podstawa ogrodnictwa, zdrowego ogrodu i zdrowych roslin. Poczytaj wątek Anbu, CZYTAJ, a nie obrazki oglądaj - dowiesz się podstaw przygotowania ziemi, doboru roslin wzg. wymogów. Poczytaj, nie pożałujesz.
Nie śpiesz się, bo tworzysz ogród na lata.
makadamia 08:57, 06 wrz 2017

lipss napisał(a)

Na tym zdjęciu ładnie widać, że podstawowa forma świerka zajmie Ci połowę szerokości trawnika.

Są odmiany karłowate, wąskie i takich trzeba szukać.
Drzewa liściaste są łatwiejsze, bo mają koronę tylko na górze, a przy ziemi nie zajmują dużo miejsca, ale też: brzozy rosną raczej duże i dałabym je tylko w rogach. Na środku rabaty dałabym tylko nieduże drzewka w stylu wiśni umbra lub piccardii. Ewentualnie gatunki kolumnowe
makadamia 09:17, 06 wrz 2017

Czy przy tej pokrywie od studni można sadzić drzewa lub cokolwiek innego?
makadamia 08:03, 13 wrz 2017

Hej hej - co tak cicho?
lipss 09:43, 16 wrz 2017

Jest cicho bo dzialam zasialam trawe (jeszcze wczoraj nadwozilam ziemie w niektore miejsca bo mialam wrazenie ze teren dalej byl lekko nierowny i w tych miejscach dosialam trawki), poza tym jestem w trakcie montazu ekoboardow na dranizy drogi z kamienia a trawnikiem. No i najwazniejsze: obsadzamy drzewka przy ogrodzeniu. Mamy juz wsadzony ten luk przed wejsciem do domu. A jak pogoda pozwoli to chce jeszcze wsadzic przy reszcze ogrodzenia. Zdjecia oczywiscie wstawie jak tylko bede miala mozliwosc. Mi sie podoba w tym roku planuje jeszcze dokonczyc te obrzeza i drzewka i robie przerwe na planowanie dalszych nasadzen.

Jesli ktos tu zaglada to prosze jeszcze o rade jakie drzewka lisciaste wplesc miedzy moje iglaki ( szmaragd, aurescence, choina kanad, swierk serbski). Chcialabym po kila drzewek w odcienuli wisniowym i jasno zielonym. Najlepiej cos co nie wymaga bardzo duzo uwagi a bedzie ladnie wygladac i dlugo utrzymywac liscie.
Zuzka25 15:10, 16 wrz 2017

Witaj, mogę podpowiedzieć, bo kiedyś sama szukałam na forum, tuje Szmaragd sadzimy co 60-80cm, w zależności, czy chcemy szczelny żywopłot czy nie koniecznie; 40cm od ogrodzenia, licząc od pnia. "Krakowskim targiem " sadziliśmy w odległości 70cm miedzy tujami.
sylwik69 13:19, 17 wrz 2017

lipss napisał(a)
Jest cicho bo dzialam zasialam trawe (jeszcze wczoraj nadwozilam ziemie w niektore miejsca bo mialam wrazenie ze teren dalej byl lekko nierowny i w tych miejscach dosialam trawki), poza tym jestem w trakcie montazu ekoboardow na dranizy drogi z kamienia a trawnikiem. No i najwazniejsze: obsadzamy drzewka przy ogrodzeniu. Mamy juz wsadzony ten luk przed wejsciem do domu. A jak pogoda pozwoli to chce jeszcze wsadzic przy reszcze ogrodzenia. Zdjecia oczywiscie wstawie jak tylko bede miala mozliwosc. Mi sie podoba w tym roku planuje jeszcze dokonczyc te obrzeza i drzewka i robie przerwe na planowanie dalszych nasadzen.

Jesli ktos tu zaglada to prosze jeszcze o rade jakie drzewka lisciaste wplesc miedzy moje iglaki ( szmaragd, aurescence, choina kanad, swierk serbski). Chcialabym po kila drzewek w odcienuli wisniowym i jasno zielonym. Najlepiej cos co nie wymaga bardzo duzo uwagi a bedzie ladnie wygladac i dlugo utrzymywac liscie.

Drzewka o bordowym ulistnieniu to wszystkie śliwy wiśniowe Nigra,Pissardii,buki Dawyck Purple,z mniejszych krzewuszki i pęcherznice,te ostatnie są też w kolorach cytrynowych.Odcienie zielone to np.piękne wiązy,klony ...
lipss 14:39, 19 lut 2018

Witam po dłuższej (zimowej) przerwie
Nadchodzi wiosna więc czas na dalsze prace i zmiany w moim dopiero raczkującym ogrodzie. W ubiegłym sezonie powstał trawnik i żywopłot z iglaków. Wiosna planuje dosadzić drzewa (śliwy wiśniowe nigra, brzozy), puscić jakieś bluszcze na ogrodzenie oraz obsadzić 1 rabatę na froncie domu. Niestety nie dysponuje dużą ilościa czasu więc mój ogród bedzie powstawał chyba sto lat Poza tym mam zamiar pomalować to okropne betonowe ogrodzenie i założyć bramy. A oto stan obecny naszego ogrodu.

Gardenarium 15:10, 19 lut 2018

Nie potrzebujesz bluszczu, ani malowania, bo iglaki urosną i zasłonią wszystko.
Poszerz rabaty, bo są za wąskie, strasznie wąskie.

Instagram Ogrodowiska
lipss 15:27, 19 lut 2018

Jaka szybka odpowiedź Dziękuje Danusiu za rozrysowanie tych rabat. Niestety jeszce w tym roku nie moge się za nie wziąć bo za kilka dni rodzę a z noworodkiem i dwulatkiem cieżko zakładać ogród w tym roku chce obsadzić tylko jedna rabatę na froncie. Nie ma tam tuj bo nie chce żywopłotu od frontu a jedynie lekkie zasłonięcie od drogi. Chciałam tam zrobić nasadzenia które widziałam w wątku Ogród Anety a więc śliwy wiśniowe nigra co około 2,5 metra (około 5 sztuk), pomiędzy nimi tawułę szarą i jakieś jasno zielone krzaczki z przodu tej rabaty. Szerokość około 2,5 metra a po bokach jakieś trawy. A w dalszej części chiałam ta rabatę poprowadzić w trawy, iglaki, hortensje, żurawki.

Rabata ta jest na od strony północnej a więc jest raczej podmokła i przez 80% zacieniona. Czy te rośliny sobie poradzą a moze jednak iść w innym kierunku?
Będę wdzięczna za każdą sugestie.