Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

pawel_snopek 19:05, 18 lut 2018

Uwielbiam czytać o takim planowaniu
LewOgrodowy 21:37, 18 lut 2018

Jeszcze tylko przetrwać falę mrozów, mam nadzieję, że ostatnią. Aż przebieram nogami na myśl o wiosennym porządkowaniu ogrodu! Lubię się ciężko napracować i czuć to zadowolenie na koniec.
basia3012 21:47, 18 lut 2018

Ale Danusiu, masz ambitne plany. Prawdziwie wiosenne porządki. Jak w tym wierszu "Wiosenne porządki" J. Brzechwy:
"...Skoczył wietrzyk zamaszyście,
poodkurzał mchy i liście.
Z bocznych dróżek, z polnych ścieżek
powymiatał brudny śnieżek. ..."itd.
Ale to cieszy bo gdy zrobi się porządek w tych kątkach to potem i milej i łatwiej się pracuje w ogrodzie.
Danusiu, ja w dalszym ciągu na etapie planowania i dzisiaj był akurat temat obrzeży do trawnika i przy kostce betonowej. Mam pytanie, czy na granicy trawnika i rabaty można położyć obrzeże o wys 45 mm, 58mm czy 78mm? A przy opasce domu, gdzie jest już położona kostka betonowa grubości 60mm to położyć obrzeże 45mm czy 58 mm? Bo tam jest chyba obłożone betonem. Bardzo prosimy z mężem o radę. I jeszcze pytanie, są obrzeża takie proste-1 metrowe i są takie jakby nawinięte, w szpuli. Jakie lepsze, czy te sztywniejsze 1 metrowe , proste? W ogrodzie nie będzie żadnych łuków, linie proste. Pozdrawiam.
basia3012 22:07, 18 lut 2018

Dodam tylko jeszcze, że na granicy trawnika i rabaty prawdopodobnie będzie kostka wys 60mm. Pozdrawiam.
ana_art 22:13, 18 lut 2018

Danusiu nie mogę doczekać się marca... chociaż on u mnie będzie bardzoooo intensywny nie tylko ogrodowo bo robię dwa półmaratony. Wiosna jednak będzie już bliżej!
Gardenarium 09:12, 19 lut 2018

Ana- wiem i podziwiam szczerze, bo na FB czasem zaglądam jak Twoja buzia mi się ukazuje podczas wpisów na Ogrodowisku FB Powiem, że po prostu to dla mnie niewyobrażalne tak biegać Podziwiam, podziwiam i jeszcze raz podziwiam Jesteś wielkaaaaa

Ja niestety, kolano mam zagrożone więc mam zabronione nawet kucanie (muszę klękać)

Ale powiem że Michał schudł jakieś 45 kilo i też biega, biegł nawet w Japonii chyba w jakimś biegu długodystansowym.

A ja moją gimnastykę uprawiam podczas uprawy ogrodu Tylko to mi zostało ...i pływanie, co będzie łatwe, bo będę budować w czerwcu staw kąpielowy Więc pływanie w zasięgu ręki można powiedzieć.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:14, 19 lut 2018

basia3012 napisał(a)
Ale Danusiu, masz ambitne plany. Prawdziwie wiosenne porządki. Jak w tym wierszu "Wiosenne porządki" J. Brzechwy:
"...Skoczył wietrzyk zamaszyście,
poodkurzał mchy i liście.
Z bocznych dróżek, z polnych ścieżek
powymiatał brudny śnieżek. ..."itd.
Ale to cieszy bo gdy zrobi się porządek w tych kątkach to potem i milej i łatwiej się pracuje w ogrodzie.
Danusiu, ja w dalszym ciągu na etapie planowania i dzisiaj był akurat temat obrzeży do trawnika i przy kostce betonowej. Mam pytanie, czy na granicy trawnika i rabaty można położyć obrzeże o wys 45 mm, 58mm czy 78mm? A przy opasce domu, gdzie jest już położona kostka betonowa grubości 60mm to położyć obrzeże 45mm czy 58 mm? Bo tam jest chyba obłożone betonem. Bardzo prosimy z mężem o radę. I jeszcze pytanie, są obrzeża takie proste-1 metrowe i są takie jakby nawinięte, w szpuli. Jakie lepsze, czy te sztywniejsze 1 metrowe , proste? W ogrodzie nie będzie żadnych łuków, linie proste. Pozdrawiam.

Basiu, przy mojej długiej praktyce ogrodniczej, odradzam kładzenie jakichkolwiek obrzeży między rabatą a trawnikiem, jedynie konieczne są one między kamykami a rabatą. W pierwszym roku jest ok przy obrzeżu, ale potem estetyczne wycinanie będzie niemożliwe, albo ręczna robota na kolanach, więc palce będą bolały. Trawa i tam poprzerasta i wlezie w rabatę, albo będzie brzydka i nierówna.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:16, 19 lut 2018

Moniko, Pawełku - tych mrozów się tylko boję, żeby nie wykończyły turzyc. Może penstemony też przezimują i będzie kolorowo w sezonie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:13, 19 lut 2018

Rozpoczęłam wysiewy.

Na razie skromnie, rudbekia 'Cherry Brandy'(angielska i od Pszczółki) i Echinacea pallida. Ze względu na zapowiadane mrozy, zrobiłam to w domu. Potem wysadzę do namiotu foliowego.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:14, 19 lut 2018

Na dużej tacy od Ewy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies