Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:44, 25 cze 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Magnolio, dziewczyny zasiały ziarno niepokoju... Sorki Gosia, że u ciebie...
Mam seslerię caerulea - obecnie gigant - moge ją ściąć ?
Chcę też ją podzielić, ale to chyba bliżej września, czy teraz tez mogę?

Ale czym się martwicie? Pewnie że tnij. Moją ściełam tydzień temu, juz jest znowu ładna, taki jeżyk.Na krótko, bez litości...
Dzielić teraz- tez wytrzyma jest,i u Was jak u nas- lato wrzesniowe, zimne.
Byle nie podzielić w dzień 30 stopni.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:41, 25 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Jak ciekawy krajobraz, można powiedzieć pustynny nawet.
Bardzo oryginalnie, bardzo....
Kurcze, mogłyśmy iść bardziej w kaktusy i agawy, bardziej by pasowały do trawnika.( tu jest buźka z puszczonym oczkiem, ale nie wstawiam bo zapomniałam jak.)

Choiny gdzie- a jak jest w runiance?- może tam się znajdzie miejsce i może fajnie będzie?
Nie pamiętam czy tam są zmiany, czy nie.

Ha ha...kaktusy, agawy..
Chcesz Gośka jedną agawę? Mam u siebie ostatnią sztukę i nie mam co z nia zrobić...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:23, 25 cze 2014

Do góry
Jak ciekawy krajobraz, można powiedzieć pustynny nawet.
Bardzo oryginalnie, bardzo....
Kurcze, mogłyśmy iść bardziej w kaktusy i agawy, bardziej by pasowały do trawnika.( tu jest buźka z puszczonym oczkiem, ale nie wstawiam bo zapomniałam jak.)

Choiny gdzie- a jak jest w runiance?- może tam się znajdzie miejsce i może fajnie będzie?
Nie pamiętam czy tam są zmiany, czy nie.
Ogród niby nowoczesny ale... 10:12, 25 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ale ładnie!
Magduś, Ty masz seslerię careuleę, czyli skalną-niższa i zielone kotki ma wiosną. Chyba nie za gęsto, pewnie co ok 35 cm, masz, co?

No patrz. Pytałam już Ciebie ze 2 razy jaka to sesleria i dalej źle zapamiętałam.
Ale to dobrze bo jak czytałam, że heufleriana powinna być co 40-50 cm sadzona to się przeraziłam, że mam za gęsto. A tę careuleę mam w takim razie dobrze posadzoną.

Ogród niby nowoczesny ale... 12:00, 24 cze 2014

Do góry
ale ładnie!
Magduś, Ty masz seslerię careuleę, czyli skalną-niższa i zielone kotki ma wiosną. Chyba nie za gęsto, pewnie co ok 35 cm, masz, co?

Wilcza Góra 10:26, 24 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Nadrabiam po przerwie. Przeczytałam wszystko, a na koniec pąki liliowców mnie zaskoczyły... Będę śledziła ich żywotność, bo do tej pory nie miałam o nich dobrego zdania... Ale może uległam stereotypowemu "krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście". Gdybyś była tak miła... liliowcowe 5 minut relacjonuj nam dokładnie
PS Róże... też ich mieć nie miałam... Dopóki nie poznałam Robaczka Ostatnio wpadła na kawkę i... mam na tarasie kolejną różę... Ot... taka ze mnie konsekwentna ogrodniczka... Ale wiesz co, Ewo...? Często myślę o tym, co mi piszesz "między wierszami" i... coraz mniej we mnie ochoty na powtarzanie tego, co zachwyciło u innych... Ostatnio spaceruję po ogrodzie i miewam olśnienia w stylu "o! tutaj by pasowały bodziszki!"
Jak pozdrowić Wilczą po przerwie? Może... po prostu pomacham

ta rabata jest w naszym ogrodzie wyjątkowa - tylko tu mam wszystkie kolory świata, ale połączone jednym mianownikiem, jednym gatunkiem - właśnie liliowca
inne rabaty układam wyłącznie kolorystycznie i tam łącze gatunki w tych samych tonacjach

a teraz się "uzewnętrznię" na temat liliowców

"krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście" - ale ktoś Cię wprowadził w błąd...
ja z miłości do nich, zorganizowałam im osobną, dużą rabatę
mam tam wszystkie kolory świata i masę gatunków, które pięknie się tam rozrastają w solidne kępy
solidna kępa = kilkanaście łodyg kwiatowych po kilkanaście pąków
jak to sobie przemnożysz i wiesz, że każdy pąk rozwija się w innym czasie, co kilka dni nowy... ta rabata jest cudna całe lato.
jak dasz liliowcom dobrze "jeść" na wiosnę i zadbasz o wilgotność, żadne nieporządne liście się nie pojawią - Wilcze słowo !
nie wiem nic o żadnych liliowcowych "śmieciach" - to jakieś pomówienia

od wczesnej wiosny zdobią pięknie ogród swoimi kępami przypominającymi "czochrate jeżyki"; mają taką cudną soczystą zieleń - bardzo je lubię

a latem - wg mnie zapiera dech...

wstawiam zdjęcie tej rabaty z magazynu "Magnolia"
była opublikowana w bieżącym, czerwcowym numerze - chyba im się też podobała

przekonana ?

ciesze się, żę "moje między słowami" działa - a bodziszki uwielbiam
Geranium Magnificum = moje ukochane

łapa macha z całych sił
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:21, 24 cze 2014

Do góry
Dziewczyny, pociachałabym ale czasu brakuje...
wczoraj jak już niby do domu szłam, to drodze porwałam nożyce i pokulkowałam bukszpany...

Z tego co pamiętam, to Magnolia napisała żeby ją ścinać kiedy przestaje się podobać
Eksperymentarium 10:58, 23 cze 2014

Do góry
Po prawej krzewuszki zylistki magnolia
po lewej rozowa horti incredible, grandiflora i vanila Frise plus Miskant

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:15, 20 cze 2014

Do góry
Ciełam bukszpany ostatnio, ale niestety się nei popisałam kulojaja których Magnolia tak nie lubię mi wyszły.
Ale trudno. może kiedyś się wprawię.
Za pare lat ... może
i wyszły też dziury które były nei zarośnięte., muszę w wolenej chwili załatać bukszpnami.

.Dosadziąłam tu jeżówki białe od kapiasa.

Tadam:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:11, 20 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka

Dobre, dobre...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:59, 20 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Magnolio... a jakie trawy polecasz do jeżówek. Mam w kilku miejscach kępy i nie wiem co dobrać... chcę im zasłonić nóżki, bo dolne liście przysychają i żeby wraz z kwiatostanem jeżówek kołysały się kłosy trawek... Czy nie wymagam za dużo

Trochę jak tu

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka
Blaski i cienie nowego życia 12:26, 20 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie Szkółkę cisową widziałam i magnolkę i werbenę i rózne różności Magnolia fajnie się zabrała. Cieszę się, że dała radę - mam nadzieję, że będzie u Ciebie dobrze i długo rosła Buziaki Ula - fajnie masz z tą perspektywą wakacji

Tak Aniu, perspektywa jest cudowna ale najcudowniejsza po 20 lipca, bo wtedy się naprawdę zresetuję i mam nadzieję naładować akumulatory
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:24, 20 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Jeżówki sobie pogooglam i zamiezrzam zwiększyć ich ilość na rabatach. Lubie i plaskie takerze i meduzy kupiłam i taką i taka Green Jewle mialam w ubiegłym roku, wyżarły je ślimaki i nie odbiły.... A na dodatek biały mi w tym roku nie konweniuje, może kiedyś dziękuję za porady !
Sesleria zatem posadzona u mnie za gęsto, będę przesadzać Magnolio gdybyś założyła wątek bym sobie je u ciebie pooglądała. Myśle jeszcze czy lawendy nie posadzić z sesleria, bo drażnią mnie łyse pędy lawendy wiosną a sesleria wcześnie rusza. Co o tym myślisz.? Taka kompozycja tylko z szałwią robi furorę na pinterest .
Piaskownia na zakręcie 09:03, 20 cze 2014

Do góry
brzoza faktycznie sporo urośnie ale hakuro ja od lat trzymam na wielkości 60 cm kulke, bo ją można mocno ciąc. Natomiast co do świerka ja też mam obiekcje. Teren pod koroną będzie potwotrnie suchy, horty się nie utrzymają. Nie masz czegoś na zamianę z tym świerkiem? np mogłabyś mieć tu inne niebieskie strzeliste iglaki, np cuprysy lub tuje. A może drzewko np wiąz wredei, perułkowca, albo pięnie kwitnące wiosną lilak, wismia amanogawa, śliwa wisniowa, złotokap, magnolia?
Kulke za trawkami posadziłabym po drugiej stronie tj prawej bo tam jest jedna, ja bym zachowała symetrię do lewej strony, jak dorwę kredki to namaluje Ci propozycje
Pszczelarnia 00:39, 20 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Przejście do warzywnika:

I z drugiej strony:

Pięknie Ewo, bardzo pięknie....magicznie

Dasz się namówić na zdjęcie szpaleru Artemis?

Penstemony bardzo ładne- świetnie że ich dużo
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:27, 20 cze 2014

Do góry
magnolia gdzie Twój wątek? Nie mogę nic znaleźć. Widzę, że musisz mieć piękny ogród!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:15, 20 cze 2014

Do góry
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Blaski i cienie nowego życia 21:06, 19 cze 2014

Do góry
Nadrobiłam u Ciebie Szkółkę cisową widziałam i magnolkę i werbenę i rózne różności Magnolia fajnie się zabrała. Cieszę się, że dała radę - mam nadzieję, że będzie u Ciebie dobrze i długo rosła Buziaki Ula - fajnie masz z tą perspektywą wakacji
Blaski i cienie nowego życia 16:13, 19 cze 2014

Do góry
To co mnie dziś zaskoczyło w ogrodzie

magnolia parasolowata od Ani wygląda już nieźle i bergenia z jesieni się ładnie rozrasta

werbena patagońska poszła do góry w ciągu kilku dnimyślę że pozostałe też przyrosną
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:35, 19 cze 2014

Do góry
I takie tam...
Magnolia NIgra... cały sezon kwitnie pojedynczymi kwiatkami..

Tulipanowiec kwitnie ja kszalony.... ale kwiatki takei, że ich nie widać bo wyglądają jak liście... i po cholerę czekałam kilka lat na kwiaty.. foto brak

Ostróżki teraz królują, bo naparstnice na wykończeniu

Itea kwitnie..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies