Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

00:06, 21 sie 2014
Asiu ale mam zaległości ale nadrobię jutro
Dobrej nocki
sylwiap 00:06, 21 sie 2014

asiach napisał(a)

Swoje modrzewie bo mam dwa szczepiony na pniu i europejski tnę wczesną wiosną, później tylko ewentualne cięcie korekcyjne (a w przypadku modrzewia jest to potrzebne) lecz nie później niż do końca sierpnia.
Wierzbę - pierwsze cięcie po przekwitnięciu kwiatów , następne formujące kilka ale ostatnie też do końca sierpnia.
Napisałam jak ja postępuję bo w literaturze jest różnie co opracowanie to inne terminy.
U mnie powtórzyły kwitnienie derenie - mają owoce, kwiaty i przebarwiające się liście jak na jesień - jak z szamponem 3w1, bo to że magnolia powtórzyła kwitnienie to już norma
Pozdrawiam
Modrzew europejski - cięty - w tle nie mam teraz lepszego ujęcia

Asiu, długo się zastanawiałam, gdzie na tym zdjęciu masz modrzewia W końcu chyba widzę, to te trzy kule na środku, tak ??? Ładnie go zaczarowałaś Ale interesuje mnie też po lewej stronie ta śliczna jodła kalifornijska. Co to za odmiana, pamiętasz? Ma ładne srebrno-niebieskie igiełki. Moja taka ładna nie jest Chyba, że starsze okazy tak się wybarwiają albo mam inną odmianę.
Z ciekawostek - u mnie też dereń drugi raz kwitnie
asiach 00:08, 21 sie 2014

Aniulka napisał(a)
Asiu ale mam zaległości ale nadrobię jutro
Dobrej nocki

Miłych snów
sylwiap 00:11, 21 sie 2014

kosolka napisał(a)

Drugie kwitnienie bzu chyba nie jest zbyt często spotykane?? Zdziwiłam sie

Chyba nie Ale wczesna wiosna zrobiła swoje, a ja jeszcze oberwałam przekwitłe kwiatostany i może to dodatkowo zmobilizowało do powtórnego kwitnienia. Oczwiście nie kwitnie tak obficie jak na wiosnę, tylko pojedyńcze gałązki.
sylwiap 00:21, 21 sie 2014

Ławeczka jest obłędna taka niby zwykła, a jednak niezwykła i cieszy, nie?
A jak Ci się sprawuje budleja? Nie przemarza? Podcinasz ją co roku na wiosnę? Gdzieś wyczytałam, że należy ją przycinać na wiosnę 5 cm powyżej zdrewniałego pędu. A jak Ty robisz? Mnie akurat niekoniecznie zależy, żeby była wysoka ale chciałaby mieć gęstą.
asiach 00:25, 21 sie 2014

sylwiap napisał(a)

Asiu, długo się zastanawiałam, gdzie na tym zdjęciu masz modrzewia W końcu chyba widzę, to te trzy kule na środku, tak ??? Ładnie go zaczarowałaś Ale interesuje mnie też po lewej stronie ta śliczna jodła kalifornijska. Co to za odmiana, pamiętasz? Ma ładne srebrno-niebieskie igiełki. Moja taka ładna nie jest Chyba, że starsze okazy tak się wybarwiają albo mam inną odmianę.
Z ciekawostek - u mnie też dereń drugi raz kwitnie

Sylwia, rano miała tylko takie ujęcie teraz może inne

widać jodłę a po prawej stronie od niej modrzew. Jak zobaczyła ale już po posadzeniu jaki on duży rośnie - pomyślałam o cięciu i tak wyszło.
Jeżeli chodzi o jodłę to jest to jodła kalifornijska, jednobarwna. Kształy jak to w przyrodzie są różne. Moim zdaniem z roślinami jak z psami upodobniają się do właścicieli. Reszty nie napiszę
Moja bratowa ma i jej jest taka sama jodła tylko bardzo smukła widać nawet poszczególne piętra a u mnie niestety nie. Od strony ścieżki podcinami aby można było chodzić - stąd ta asymetria.
Na tym zdjęciu widać większą ilość kulek na modrzewiu

Możesz łatwo sprawdzić czy Twoja to jest jodła kalifornijska. Zerwij igłę i rozetrzyj w palcach - czy ma zapach cytynowy?
Spokojnej nocy i miłego dnia
P.s. Sylwia a czemu nie założysz swojego wątku?
asiach 00:30, 21 sie 2014

sylwiap napisał(a)
Ławeczka jest obłędna taka niby zwykła, a jednak niezwykła i cieszy, nie?
A jak Ci się sprawuje budleja? Nie przemarza? Podcinasz ją co roku na wiosnę? Gdzieś wyczytałam, że należy ją przycinać na wiosnę 5 cm powyżej zdrewniałego pędu. A jak Ty robisz? Mnie akurat niekoniecznie zależy, żeby była wysoka ale chciałaby mieć gęstą.

Mnie się też ławeczka podoba bo mój pomysł
Jest stabilna a tak, żeby przycupnąć starczy Pomyślę nad innymi
jak pomysłowy Dobromir
Budleja, powiadasz koszę krótko na wiosnę jakieś 10-15cm zostawiam, ona niewdzięczna przemarza i wypuszcza tylko kilka witków
Cóż widać nie wszystko u mnie jest gęste
asiach 00:33, 21 sie 2014

sylwiap napisał(a)

Chyba nie Ale wczesna wiosna zrobiła swoje, a ja jeszcze oberwałam przekwitłe kwiatostany i może to dodatkowo zmobilizowało do powtórnego kwitnienia. Oczwiście nie kwitnie tak obficie jak na wiosnę, tylko pojedyńcze gałązki.

To normalne jak zakwitnie jeszcze raz jesienią to już nie z taką siłą jak wiosną
Ale przyjemnie człowiekowi gdy kwitnienie powtórzy
kosolka 07:00, 21 sie 2014

asiach napisał(a)
Jodła po zabiegu chemicznym odcięte od dołu - jutro rozpocznę działania przy następnej rabacie - jest nowe miejsce do obsadzania

Czyli nawet w dojrzałym ogrodzie może pojawić sie niespodziewanie nowa rabata Ciekawa jestem czy jodla odwdzięczy się za Twoją troskę i walkę i wyzdrowieje...
Miłego dnia Asiu!!
anka_ 07:44, 21 sie 2014

asiach napisał(a)
Zapraszam na kawę może jutro?????
Asiu skorzystałam z zaproszenia. Bardzo lubię wypić kawę o poranku na ławeczce zanim jeszcze zacznie się ten cały 'roboczy' zgiełk.

asiach napisał(a)
... z roślinami jak z psami upodobniają się do właścicieli.
U mnie psy to poszły we właściciela- chude jak szczapy, ale już wiem czemu roślinki tylko w szerz u mnie idą, a w górę nie za bardzo.

Asiu co to za drzewko/krzaczek przed kalifornijką? Taka żaróweczka.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies