Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:42, 08 lip 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Pięknie masz Kasiu
Różnorodnie, kolorowo i dorodnie

Dziekuje
Ogród do odnowy 13:38, 08 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Sadźce

Czekoladowy, na razie malutki ale drugi jeszcze mniejszy

Baby Joe

Biały?

Żeniszkokwiatowy ładnie się rozrósł tyle, że niezmiennie jest niski

Purpurowy ?

Ojej ,

Ile nowych roślinek,
których nie znam .

Fajniutkie
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 13:33, 08 lip 2020

Do góry
czy może wiecie, co dolega mojemu miłorzębowi?
Czubajkowy Ogród 13:27, 08 lip 2020

Do góry

A pod brzozami kiedyś stanie ławeczka, z której będę patrzyła na to ...

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:24, 08 lip 2020

Do góry
Szarotka dzięki za odwiedziny. Nasze początki faktycznie wyglądają podobnie. Powiem ci, że u nas dom nadal nie jest skończony, nasza przysypialniana łazienka czeka na kolejną zimę Nigdy nie ma na nią czasu, a poza tym plany co do jej wyposażenia i wystroju zmieniły nam się już kilka razy. Jest jeszcze parę rzeczy do zmiany, na które nas nie było stać, albo się spieszyliśmy. W dodatku córka ostatnio stwierdziła, że ma dziecinny pokój a chciałaby już młodzieżowy (ma 11 lat). Ech, za szybko rosną te dzieci.

Bardzo chciałabym ci pomóc z tymi trawami, ale jest bardzo dużo ale.
Po pierwsze ta rabata jest całkowicie do zmiany (nie udało mi się to w tym roku i będę to robić na wiosnę - teraz jest tam za duży gąszcz).
Dlatego, bo:
- byłam zupełnie niekumata i kupowałam to co sprzedawca mi polecił, teraz widzę ile błędów popełniłam
- już widzę, że kilka roślin ginie w gąszczu (miskant zebrinus np.)
- trawa niedźwiedzia w tym miejscu to zupełna pomyłka i klapa (łysieje, może przez brak światła pod trawami)
- trawy po prawej stronie słabo odbijają i mam dziurę na ścianie
- chcę wprowadzić jakiś element czerwony (ostatnio wpadłam na to by posadzić tam czerwony bambus jiuzhaigou).
Poza tym nie znam nazw tych wszystkich traw, bo sprzedawca ich nie znał po prostu, z tego co udało mi się wydumać to:
- z tyłu te największe to miskant Grosse Fontanne
- przed nimi to chyba mikant Silberspinne
- pod oknami miskant Kleine Fontanne - miały nie zasłaniać okien i jest ok
- na rogu i przy Grosse Fontanne są miskanty Zebrinus (jedynie ta na rogu się wyróżnia), dwie giną
- te niskie to rozplenice Lady U (i też już widzę, że są ogromne nawet za bardzo chyba), może trzeba by je podmienić
- przed rozplenicami mam trawę niedźwiedzią i trawkę, której nazwy nie znam (zastanawiam się nad całkowitym wywaleniem tego rzędu, bo obecnie przez rozplenice jest cały zakryty, choć wiosną w sumie dzięki temu nie jest tak pusto), no i mam trawkę, która wszędzie wypuszcza kłącza, co wkurza mnie cholernie

- z samego przodu to Imperata Red Baron i żurawki

To zdjęcie z jesieni

Teraz to wygląda tak:

Jedno na drugim:
Czubajkowy Ogród 13:22, 08 lip 2020

Do góry
I jeszcze trochę wczorajszych widoczków.

Czubajkowy Ogród 13:19, 08 lip 2020

Do góry
Powietrze było wczoraj bardziej wrześniowe niż lipcowe, przebłyski słońca nieliczne, ale pracowało się bardzo dobrze, moje kalkulacje okazały się słuszne i komary dawały żyć Skończyłam więc koszenie przerośniętej łąki, posadziłam moje wymarzone brzozy Doorenbos i zrobiłam mnóstwo zdjęć Dzień uważam za bardzo udany!

Brzózki czekały od kilku tygodni na balkonie - takie maluszki

Przeznaczyłam im miejsce na tyłach ogrodu, na zakończenie osi widokowej biegnącej od furtki. To widok z ganku - te dwie tyczki, to miejsce, gdzie je "wcisnęłam" w rabatę. Siłą rzeczy tutaj też trzeba będzie zrobić rewolucję, ale to za jakiś czas. Na razie są niższe, niż otaczające peonie i lilak Meyera

Tutaj też jeszcze można się dopatrzeć gdzie są tyczki na wprost

Mam nadzieję, że stojąc przy furtce będzie można za kilka lat podziwiać lśniące bielą pnie o każdej porze roku, a jesienią pojawi się nad nimi złocista chmurka liści na zakończeniu osi
Posadziłam w odległości 60 cm od siebie - czy to dobrze?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:14, 08 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Dolna rabata buchnęła zielenią

Jakiej wysokości masz ta brzoze? jaka trawka tam jest na tylach ?? bo z przodu to rozplenica ?
Czubajkowy Ogród 13:07, 08 lip 2020

Do góry
W sobotę siedząc na huśtawce analizowałam widok jaki mam z ganku na ogródek - wciąż nieciekawy i wciąż brak decyzji, co z nim zrobić. Ale pomyślałam, że od czegoś trzeba zacząć, bo tak dłużej być nie może. A pierwszą rzeczą, którą warto będzie zrobić, to zmienić nieco kształt rabaty z parzydłami pod jabłonką, tak, aby okopać też pień drzewa i je trochę dokarmić. Co do roślin na to miejsce, to nie byłam zdecydowana. Pomyślałam o moich ulubionych hortensjach drzewiastych Annabelle. I na rozmyślaniach jak zwykle się skończyło.
Niespodziany zakup sprawił, że jednak od myślenia przeszłam do czynu i pierwszy kawałeczek wczoraj przekopałam, oczyściłam, wysypałam dwa worki ziemi, bo był dołek, oborniczek w nóżki (jabłonka też się pewnie z niego ucieszy). Odkryłam niestety, że pod korą drzewa jest mrowisko Kolejne, którego trzeba się będzie pozbyć. Pomyślałam, że różowa Annabelka będzie tutaj miała dobrze, bo ona podobno woli pH obojętne, tak jak i jabłonie. I światło rozproszone. Kopania będzie oczywiście ciąg dalszy. Przy pergoli ma być posadzona róża, jeszcze nie wiem która, bo mam chęć na kilka. Zastanawiam się co dodać do towarzystwa. Rabatka wymaga dużej rewolucji, ale nie zrobię jej teraz w środku lata
Efekty wczorajszej działalności:

Ta różowa odmiana ma sztywniejsze liście, niż biała i łodygi też nie są tak wiotkie, pomimo dużych kwiatów trzymają się prosto. Na początku nie byłam do niej przekonana, ale po zeszłorocznej wystawie Zieleń to życie znalazła się na liście chciejstw - zrealizowane, odhaczone
Tu na razie jest klepisko.... 12:57, 08 lip 2020

Do góry
Mam pytanie: czy może ktokolwiek wie co to za rośliny?

Droga do spełnienia 12:47, 08 lip 2020

Do góry
Droga do spełnienia 12:45, 08 lip 2020

Do góry
queen of sweden rzeczywiście jest piękna
Czubajkowy Ogród 12:33, 08 lip 2020

Do góry
Wczoraj miałam cudowny dzień, bo niespodzianie spędzony na działce W poniedziałek przejrzałam prognozy na ten tydzień i wyszło mi, że będzie ochłodzenie, trochę wiatru ... pomyślałam od razu o komarach, że jak będzie wiało, to im się nie będzie tak bardzo chciało latać, a jak będzie chłodniej, to będę się mogła grubiej ubrać i będą miały utrudniony dostęp, poza tym jak chłodniej, to więcej sił by pracować ... no i szybciutko wysłałam wniosek o wolne
Planowałam, że tym razem tylko pielenie, żeby się nie rozpraszać innymi zajęciami. No i że fasolom dam tyczki i podwiążę ogórki ... wiecie jak to jest, jak lista zadań ogrodowych potrafi się szybciutko zapełniać ...
W drodze na działkę wstąpiłam więc do ogrodniczego po tyczki, żeby móc pierwszy punkt z listy zrealizować. Tylko po tyczki zaznaczam! Wyszłam z hortensją Sweet Annabelle w objęciach Bo jak już znalazłam tyczki w sklepie, to pomyślałam, że nie spieszy mi się aż tak bardzo, więc rzucę okiem na roślinki ... Nawet nie musiałam chodzić po placu z roślinami, od progu dojrzałam ją i w tym momencie pojawiła się też wizja, gdzie ją posadzę, więc nawet ceny nie sprawdziłam, tylko złapałam donicę w wolną rękę i tym razem już szybciutko pognałam do kasy, przymykając nieco oczy, by mi przypadkiem nic innego w głowie nie zawróciło

Blaski i cienie nowego życia 12:09, 08 lip 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Eden rose

Comtessa

Ale nacieszyłam oczy

Edenka dla mnie najpiękniejsza!
Mirkowy ogród (początki) 11:50, 08 lip 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Proszę może ktoś wie co to za rośliny?
Czy to barszcz Sosnowskiego? Liście ma podobne.

A to ?

Ojej .
Oby nie ,
Gdzieś czytałam że ten barszcz to parzy
Mirkowy ogród (początki) 11:49, 08 lip 2020

Do góry
Hortensje zaczynają kwitnąć I moje ulubione tawuły

Mój ogrodowy pamiętnik 11:45, 08 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Lato jest a temperatura 16 stopni. Latam w kufajce .
Nowe hortensje Magical Candle pierwsze wystartowały z bukietowych.

Agatka
Fotki cudo
A co do lata
No cóż, też mam już dosyć tej temperatury
Też mam już dosyć
A gdzie opalanie się
I gdzie pływanie

Oj tęsknię za dawnymi wakacjami .
Ogród kwiatowy 11:32, 08 lip 2020

Do góry

W środku agastache Red Fortune

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies