Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 07:27, 23 mar 2025

Do góry

Asia to są zdjęcia z 2022 r, łodygi trzeba podpierać bo się kładą. Nie mam z dalszych lat, ale nic się nie zmieniło w jego wielkości
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:20, 23 mar 2025

Do góry
20go robiłam 2gi raz wysiewy bo nic, a nic z 1szych nie wyszło. kupiłam inną ziemię, oby coś z tego było!!bo innaczej będzie szklarnia, ale bez upraw.... :/
pierwszy raz tak się stało, że 0 wykiełkowan.

Ranczo Edy 00:01, 23 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 23:56, 22 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 23:52, 22 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 23:48, 22 mar 2025

Do góry
Wiosna

Ranczo Edy 23:45, 22 mar 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Ranniki masz śliczne, bardzo wiosennie i optymistycznie nastrajają.
Przy trawach się narobiłaś.

Dziękuję Alcia tak po zimie potrzeba takiego koloru super ,że jest pierwszy słoneczny i ciepły
Trawy dużo roboty i wiesz zastanawiam się czy dobrze ,że pokusiło mnie wsadzić w innym miejscu jeszcze chyba 4 kępy ... mam nadzieję ,że nie padnę przy tym cięciu kiedyś hiii

Ranczo Edy 23:37, 22 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
No to nieźle się narobiłas z tymi trawami.
Ranniki uwielbiam. To takie wiosenne słoneczka

Tak jest z nimi trochę zachodu i nie tylko w tym miejscu ale warto się teraz pomęczyć później luz na szczęście
Ranniki długo cieszą i liczę co roku na więcej macham Gosiu

W kamiennym kręgu od początku 23:09, 22 mar 2025

Do góry
Ogród jeszcze nie do końca uprzątnięty, warzywa posiane, kwiatki na rozsady w szklance wschodzą, a codziennie rano na pszenicy pasie się stadko saren

W kamiennym kręgu od początku 23:05, 22 mar 2025

Do góry
Teraz czas krokusów
W kamiennym kręgu od początku 23:04, 22 mar 2025

Do góry
Ciemierniki trochę zmarnowane przez mróz, ale po wycięciu zniszczeń jakoś wyglądają
W kamiennym kręgu od początku 23:00, 22 mar 2025

Do góry
Już wiosna ☺️
Miałam problemy z logowaniem.
Przebiśniegi już przekwitły, a kwitły cudnie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:49, 22 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
O matko, ale ilość sadzonek. Gdzie bedziesz trzymać stipy do wysadzenia?
Wszystkie stipy obsadzisz?

Wyszło przypadkiem tyle. W zeszłym roku zabiłam wszystkie wysiane sztuki (podobna ilość), ale całe szczęście w nieszczęściu, że przed pikowaniem. Zobaczymy jak będzie w tym roku. Chciałabym zanurzyć brzozowy narożnik w stipach i innych trawach. Troszkę jak tutaj:
admete napisał(a)

Jeszcze się nie orientowałam ile sztuk potrzebuję, bo nie znam rozstawu na rabacie. Miejsce w domu mam. Gorzej będzie z och hartowaniem (podobno tego potrzebują przed trafieniem w miejsce docelowe).
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:47, 22 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sporo masz sztuk świdośliwy. Będzie spektakl. Jaką odmianę hortensji masz na zegarowej i ile sztuk? Pasują tam

Posadzone w trójkącie trzy krzaki Limelight. Wiem, że pasują. Po drugiej stronie ścieżki rośnie ich też trzy, ale rozrzuconych.

Świdośliwy uwielbiam. Zaczynałam od dwóch, a potem powiększyłam kolekcję, żeby zastąpić drzewka, które się nie sprawdziły lub wypadły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:26, 22 mar 2025

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:24, 22 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Czy obornik granulowany mieszałaś z glebą?
Dlaczego siarczan amonu rzuciłaś pod borówki? Dla zakwaszenia?

Tam gdzie się dało to tak, ale nie przekopałam a grabkami starałam się pomieszać w wierzchniej warstwie.

W większości poradników o borówkach ten nawóz był najczęściej wymieniany. Tutaj na forum w wątku o borówkach też go polecali. Używam go od początku od kiedy mam borówki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:22, 22 mar 2025

Do góry
No i na koniec zostało trochę szerszych planów, czyli takietamy.

Przedwczoraj usunęłam z ogrodu ostatnią kosodrzewinę Pumilio. Każdego roku chorowała na osutkę, wnętrze całe jej brązowiało, świeżych przyrostów już prawie nie miała. Nie było sensu przedłużać jej agonii. W jej miejsce przeniosłam z zapłocia kulkę cisową, bo ta z kolei nie dawała rady rosnąć pod sporym grabem w pobliżu kostki z bukszpanów. Teraz z pewnością będzie miała więcej wilgoci.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:15, 22 mar 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Hania, bardzo dobry ruch. Choc bardzo lubie Glauca Globosa. W obecnym zrezygnowalam z niebieskich iglakow. Zawsze mialam problem by je jakos skomponowac. W glaucach lubia rudziki i trznadle urzedowac.
Zreszta zapobiegawczo zrezygnowalam tez z miskantow i rozplenic. Za to zakochalam sie w choinach kanadyjskich i cisach. Z iglakow jest ich chyba najwiecej, nie liczac rosnacych juz sosen i oczywiscie swierkow. Świerki głownie kulkowe miniaturowe. Jedynie 3 moga docelowo byc wyzsze. Ale maja duzo przestrzeni.

Krokusiki i puszkinie zachwycajace.

Do mnie wreszcie dotarło, że ten świerk nijak się ma do stylistyki mojego ogrodu. Pasował jak kwiatek do kożucha. Nie wiem, co za zaćmienie miałam przy jego zakupie. A rudzik wczoraj odwiedził mój ogród. Wyciągnęłam "całuśników", ósemki i misę ogrodową Napełniłam ją wodą i zainstalowałam ciurkadełko. Ptaszek był bardzo zainteresowany.

Zieleń, drewno i antracyt 21:12, 22 mar 2025

Do góry
Ja do truskawek jeszcze nie dotarłam

Ale za to ogarnęłam dalie (przynajmniej te stare i część nowych które dotarły)

Wsadziłam też część zamówionych bylin, w tym tą śliczną różową dąbrówkę. Przyszła już kwitnąca.

Część posadziłam w okolicach ciemierników. Mam nadzieję, że miejsce im się spodoba.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:10, 22 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Ale dużo zrobiliście

Druga część dnia po drzemce potoczyła się równie owocnie.

1. Wyłożyłam do kiełkowania nasiona pomidorków znacznej części zaplanowanych odmian. Więcej szczegółów dam w późniejszym terminie na wątku pomidorowym.

2. Lipa trafiła na docelowe miejsce, czyli na rabatę z piwoniami, która powstanie pewnie w 2026 roku. Samo sadzenie było szybkie, ale przygotowania o wiele dłuższe, bo w tym miejscu jeszcze rano stała jedna z palet z drewnem do kominka.
3. Posiałam bardzo dużo marchewek, a każdą z odmian oddzieliłam rządkiem lub dwoma cebulki dymki. Wyszło ich 16 rządków o długości 1,20 m.

4. W kolejnej skrzyni wysiałam 10 rządków pietruszki. W tunelu koperek, sałaty, rzodkiewki, marchewkę na późno wiosenne przekąski, pietruszkę naciową.
5. Mąż wyrównał mi ścieżkę w tunelu. Zostało jeszcze ją wyłożyć kartonami, matą i wysypać trocinami dla estetyki.
6. Opalikowaliśmy jedną z brzóz dla jej bezpieczeństwa podczas dużych wiatrów/burzy.
7. Mąż po raz kolejny podlał żywopłot z laurowiśni. Przycięcie z tego co czytałam będę musiała zrobić na przełomie marca/kwietnia.
8. Przepikowałam wszystkie stipy. Wyszło z tej doniczki 140 szt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies