Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Roocika 08:30, 09 cze 2025

Hania, u Ciebie bujnie i różnorodnie. Też mi wpadła w oczy ta piwonia bowl.

Hosty cudne. U mnie ślimaki i nornice nie pozwalają się rozwinąć bylinom.
mirkaka 09:02, 09 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Informacja o wielkości Twojego ogrodu jest dla mnie zaskakująca. Oglądałam sporo zdjęć, widziałam trawnik, ale miałam wrażenie, że rabaty go okalające ciągną się w dal.
Cebula, podobnie jak por zakwitnie dopiero w drugim roku pod warunkiem, że zostawi się ją w gruncie na zimę. Wiosną wsadzałam cebulę dymkę żółtą, białą, szalotkę i czerwoną. Teraz cebulki nabierają masy, wypuściły dorodny szczypior. W lipcu ten szczypior zacznie zasychać. Wtedy wyrywam cebule, rozkładam na ziemi do podsuszenia i kiedy zewnętrzne łuski zaschną, to wynoszę ją na zimowanie na zapleczu garażu.
Swoją cebulę wysiewałaś?

To magia obiektywu
Cebulki nie siałam, sadziłam dymkę, białą i szalotkę, ładnie rosną, biała ma już pędy kwiatostanowe, oberwałam je, czyli jak szczypior zaczyna zasychać, dzięki
Pomiędzy cebulą posiałam marchew, ale mimo to w tym roku wszystko jest pod siatką bo w zeszłym roku mimo takiego sąsiedztwa cebulę atakowała śmietka, teraz widać że jest zdrowa
antracyt 09:57, 09 cze 2025

Haniu, zaglądam regularnie po cichu, hosty mnie wybudziły z milczenia Wyjątkowo dorodne ! I bez śladów ślimaczych
U mnie część nosi ślady ostatnich przymrozków, ale większość, jak u Ciebie, korzysta z deszczowej pogody.
TAR 10:42, 09 cze 2025

Wszystko jest piekne i dorodne ale najwieksze wrazenie zrobila piwonia Bowl, zapisuje ja sobie do przyszlorocznego zakupu. Choc moj ogrod wzbogacil sie o sporo piwonii od Mamy przy likwidacji dzialki, ten Bowl jest niespotykanie piekny. I hortka pnaca, mam nadzieje ze moje tez w koncu rusza w gore, bo na razie przyjeły forme zadarniajacą
U mnie tez głownie rabaty wyspowe i stad wrazenie, ze ogrod jest duzy z wieloma nasadzeniami. Dzialka 3 tys. ale wieksza jej czesc to czesc dzika i lesna. Nie mam ambicji by wszystko obsadzac. I tak az nadto jest by to obrobic.
Polon 11:58, 09 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdjęcia host specjalnie dla Gosi/Polon.
Sprawdziłam wysokość tych, o które pytałaś. Są wyższe niż myślałam. Sięgają za kolano.Ta na pierwszym planie to Patriot.

Moją największą hostą jest Big Daddy. Rośnie z tyłu.

Trzeba im zostawić sporo miejsca, bo dosyć szybko przybierają na masie.

I inne kompozycje z hostami.

Haniu, stokrotne dzięki za sesję hostową. Nie miałam świadomości, że to mogą być tak duże rośliny. Twoje okazy wyjątkowej urody, ale co się dziwić, u Ciebie wszystkie rośliny dorodne . Hosty na razie oglądam u innych, ich forma, choć piękna, do mnie mi jednak nie pasuje. Może jeszcze nie dorosłam

A poza tym trzymam kciuki za pomyślny przebieg spraw ❤️❤️❤️
Iwonka 07:17, 10 cze 2025

Haniu w tym roku masz ogród w szczycie bujności, dopieszczenia. Rabaty kipią od zdrowych roślin.
Rdest Superbum pokaźnie ci kwitnie, u mnie drugi rok raptem dwa kwiatki.
Parzydło kneffi uwielbiam, taki delikates, podobnie jak gillenia.
Szkoda, że wyjazd na Korfu odwołany, byłam ciekawa twoich wrażeń.
Trzymam kciuki za spokój życiowy i nowe planowanie.
Mnie się udało ponownie Kretę zobaczyć. Wiem, że to twoja sentymentalna wyspa. No piękna jest!!!
Moc dobrej energii wysyłam. Super że tyle fotek wrzucasz z ogrodu, to radość dla nas ale i dla ciebie

Gruszka_na_w... 07:58, 13 cze 2025

Magara napisał(a)

Żywopłot - marzenie Też idziemy w tym kierunku, chociaż sąsiad po chyba 3 czy 4 latach przypomniał sobie, że zwyczajowo mówi się "dzień dobry" Zakładam, że płot 2,2 metra plus nieformowany żywopłot pozwolą sąsiadowi wrócić do dawnych przyzwyczajeń
Cała reszta - oczywiście też marzenie

Kilka lat temu, kiedy siedziałam na tarasie, to widziałam, co sąsiad konsumuje podczas posiłków. Teraz jedynie odbieram bodźce słuchowe. Dokuczliwe są jedynie w niedzielę, bo sąsiedzi należą do tych kłótliwych z nadmiaru wolnego czasu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 08:07, 13 cze 2025

Margo2 napisał(a)
Co to za godzina na wstawanie. Ja wczoraj położyłam się o tej porze

Trzymaj się Haniu, nie poddawaj złym myślom, nastrojom. Książki, ogród. zazwyczaj pozwalają mi zapomnieć o różnych sprawach. Tylko trzeba się zmusić do wzięcia ksiązki do ręki i wyjścia do ogrodu. Potem już idzie ♥️

Musiałam zdążyć

Smutki i smuteczki chadzają własnymi ścieżkami i na ogół trudno zabić myślenie o ich istnieniu. Książki czytuję codziennie. Zwykle poświęcam na nie ze 2-3 godziny dziennie.
Na obecny stan wpływ mam zerowy i to nie jest dla mnie korzystna sytuacja. Lubię mieć poczucie sprawczości, choćby minimalne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 08:08, 13 cze 2025

UrsaMaior napisał(a)
Wszystko takie dorodne, że hej Widzę, że Plaisanterie u Ciebie szeroka. Moja podobnie i nie wiem czy poutykać jej pędy w sąsiadach czy raczej wyprodukować jakąś konstrukcję z bambusów.

To bardzo dobry pomysł i chyba zastosuję go u siebie, bo u mnie te gałązki zaatakowały jagody kamczackie, co powodowało drobne komplikacje podczas zbiorów.
Gruszka_na_w... 08:10, 13 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Hosty masz duże, zdrowe Ja u siebie zaczynam spotykać ślimory.

U mnie też zaczęły się pojawiać drobne wżery. Mus ponownie zastosować granulki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies