Witam Jolu nie wiem czy byłam. Domeczek bardzo ładny a ogródeczek jeszcze ładniejszy, masz dużo traw i innych rozmaitości. Zainteresowały mnie te drzewa rozłożone na szkielecie, jak się sprawują, długo u ciebie, czy to buki czy jakieś inne.
Jeszcze te miłorzęby fantastycznie wyglądają.
Zatrzymałam się nad fotami z wyjazdu do Kapiasa. Popatrz nigdy tam nie byłam a tyle razy przejeżdżałam. W przyszłym roku koniecznie muszę odwiedzić. Taki ogród to urokliwy o każdej porze. Jesień z tymi pięknymi trawami też bardzo ładna.
Witam Aniu dawno nie byłam a tu takie przysmaki dyniowe. Też lubię dynie. W tym roku przez tą fatalna wiosnę zapomniałam posiać słonecznik, dynie i cukinię.
Cukinią się ujadamy co prawda nie przepadam za nią, ale reszta domowników codziennie by jadła.
Z dyni robię zupę z imbirem jak i dżem z pomarańczą są bardzo dobre.
Masz piękne chryzantemki (czyli tzw. dąbki). Ta różowa jak 3 lata przezimowała to i następne przezimuje. Ja też w tym roku kupiłam w szkółce dano mi głowę, że przezimują to zobaczymy, ale na wszelki wypadek dobrze okryję liśćmi.
Jolu jesteś mistrzynią w robieniu fot ptasich. U mnie też co nie miara ptactwa gwiżdża jakby się wiosna zbliżała. Sikor też bardzo dużo. Trwają jakieś dziwne gonitwy w locie. Dzięcioły też po drzewach stukają.
Ale nie mam czasu nawet zrobić fot. Sprytna jesteś dałaś papu i robisz foty.
Powiązałam już trawy bo były suche, a pogoda różna może lać i co ja potem z tym wszystkim zrobię.
Wstawiłam foty moich matroszek jak chcesz to zobacz.
Szczawik to paskudztwo tak jak Oman posadzisz jednego to za miesiąc 50 nowych wyrasta, sieje się tragedia. Polecany jako kwiat ogrodowy a niech go licho weźmie rozsiewa się i rozrasta poprzez kłącza jak perz.
Piękna rabata, wiosna byle co a z biegiem czasu w sezonie pięknie się rozrasta. Kocimiętka groniasta piękna oblegana przez różne bzyki.
Widzę, że sypiesz trawę ściętą na rabaty, ja też to stosuję ale pod tuje, może w przyszłym roku pod róże zastosuje.
Oj tak Elu jeszcze dużo liści, wietrznie było ale przymrozków nie było. dzisiaj syf w powietrzu straszny, bez wiatru. U mnie nie ma jak wyjsc z powodu zanieczyszczenia a u Ciebie zalewania no masz z tym problem. Słonca brak ale kolorki jeszcze są
Jak ogladalam to moze to wyposazenie podwyzsza cene, bo tam bylo kilka tamborkow i wzory na plycie.
Nie wiem jakie ty masz wyposazenie. Zreszta mozesz wejsc na strone. Sklepu Walter Radom i zobacz.
Czasem tak bywa, ze producent aby wejsc na rynek np. Niemiecki sprzedaje po kosztach bez zysku. I dlatego taka roznica w cenie.
Nie wiem ile teraz euro kosztuje ale nawet liczac po 4.50 to ok 5 tys zl a nie 7 tys. W Polsce. A jeszcze gwarancja jest 5 lat.
Ogolnie rzecz biorac w Niemczech jest wszystko drozsze, mam rodzine to sie orientuje. Przyjezdzaja leczyc sie np. Stomatolog nie mowiac o ubraniach i zywnosci. Ale zarobki tez wysokie.
Powiedzenie tam zyc a tu kupowac, przygraniczni to rozumieja.
Juz dzisiaj wszystkie trawy powiazalam oprocz tej najwiekszej zabraklo mi sznurka a musi byc bardzo mocny bo duzy i jak wiatr wieje moze sznurek przerwac.
Trawy ladne, ale wiosna i jesienia sporo z nimi roboty. Wiona ciecie i odkurzanie, jesienia wiazanie, osci duzo wiec rece mimo rekawic pokiereszowane bo jak zrobic wezel w rekawicach trzeba je zdjac.
Po razmpierwszy udalo mi sie wiazac trawy przy plusowych temperaturach wiec przynajmnjej nje zmarzlam.
Troche pokosilam dzisiaj jeszcze zostalo duzo prac ale mam nadzieje, ze,sie wyrobie przed sniegiem. Pozostalo mi jeszcze odkurzanie i przyciecie roz.
Em skosi trawniki to odrazu liscie zbierze.