Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Od początku... 18:49, 27 maj 2014

Do góry
Aga, pytanko - jakie kształty rabat przewidujesz?
Spróbowałam wpiąć w linie rabat, to co zaplanowałaś i wyszło mi takie coś - czarne linie.
Wydawało mi się jednak, że dużo tych czarnych zygzaków, więc wrzucam propozycję (kolor czerwony )

Trzemieliny obracam w drugą stronę - tworzą wtedy przesłonę, zamiast miskantów i kulek bukszpanowych - 3 brzoza. Kulki bukszpanowe przed hortensjami w prawym górnym roku. Miedzy kulkami niskie trawy - carexy. stipy lub coś do max 40 cm wysokości. Magnolia w bukszpanowej skarpecie przesunięta w prawy dolny róg.
Z wierzb bym zrezygnowała. Do perovski dodałabym coś mocniejszego - różę, szałwię, trawy. Ona sama, bez towarzystwa kwiatowego, nie będzie dawała takiego efektu.

Pozdrawiam
Mój skrawek zieleni 08:46, 27 maj 2014

Do góry
Magnolia gwieździsta dostała obwódkę z trzmieliny japońskiej

przed hortensjami Anabell Strong posadziłam żurawki "Palace Purple" i mam wrażenie że one trochę za ciemne są bo niestety przy tym spadku wyszły nie na tle hortensji tylko kory - no cóż nie przewidziałam tego.

Bez linijki 22:33, 26 maj 2014

Do góry
Świeżutkie pismo obrazkowe, krzak hortensji anabelle aktualny, był już dzielony, po lewej magnolia susan i rh nova zembla

i sprzed 3 lat to samo miejsce

Poniżej rabata - stare nasadzenia, ale wyrwane szponom chwastów, z przodu ostrzyżony rząd kostrzewy sinej(przesadzone siewki), zabrakło trochę kamienia, muszę zorganizować. Kanciki za bardzo nie współpracowały, będę próbowć dalej.

I trochę zabawy z aparatem:
róza veilchenblau, oszaleje w tym roku kwiatami (2 lata temu zjadł ją nasz królik, został 1 pęd, teraz zajmuje z 1,5m2 nie całkiem pnąco)

krzewuszka z kwiatami żurawek

hortensjo-żurawko-hostowisko (nie nadążam z pieleniem)

stemplowe obrzeża, jeszcze trzeba dopracować
Pszczelarnia 20:22, 26 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa Rituasme przed bukami , tymi najmniejszymi? Tymi co sa przedłużeniem podjazdu ( podjazd, bukszpany, buki)?- chyba nie, za ciężko tu by było.
Albo o innym miejscu myslisz

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ogród Danuszy - odsłona 2 13:14, 26 maj 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Obkupiłaś się widzę
Aż dziw u nas Magnolie już dawno przekwitły

Małgosiu moja magnolia kwitnie do mrozów nawet w grudniu się jej zdarza ma dobre miejsce
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:53, 26 maj 2014

Do góry
ciągle kwitnie magnolia

azalie

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:26, 26 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Nie to miałam na myśli, myślałam, że naprowadzę cię
Otóż, niestety bardzo często coś co jest sprzedawane jako ziemia uniwersalna wcale ziemią nie jest, a zwykłym (zwapnowanym=odkwaszonym) torfem. Podobnie jest z "ziemią" do iglaków (bez wapna rzecz jasna), czy do kwiatów lub warzyw. Dodatkowo wzbogacane nawozami, nierzadko...
Torf nie jest zły, ale jest jałowy i zachowuje się jak gąbka - chłonie wodę, ale jej nie oddaje. A jak wyschnie jest jak beton.
Zasada jest taka, że dodatkową ziemię (czy to torf, czy próchnica, czy kompost) zawsze dokładnie mieszamy z ziemią rodzimą, po to by zachować właściwości kapilarne gleby (w wersji dla blondynki oznacza to wodny krwiobieg (podsiąk) gleby z głębszych warstw).
Wnioski wyciągaj sama

Toszka, oczywiście zawsze ziemie kupną mieszam z rodzimą najpierw robiłam to z oszczędności a później wyczytałam, że tak trzeba niestety nie potrafię rozpoznać dobrej ziemi z worka a odróżnić czy to torf czy coś innego to już w ogóle dla mnie chyba czarna magia na jakiś kurs wybrać by się trzeba

podsumowując nadal nie wiem co dolega moim rośliną bo magnolia też ma takie trochę poskręcane liście i zimokwiat jeszcze...
Leśne Wzgórze 23:23, 25 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ten szczodrzeniec też chyba zmieni miejsce.... ogólnie nie lubię żółtych kwiatów - wyjątkiem są krokusy, forsycja i moja kremowo żółta magnolia...

Myślę by w jego miejsce wstawić rozplenice rubrum lub fireworks... wiem że u nas nie zimują ale są takie śliczne

Dziś znowu spacerowałam po Twoim ogrodzie, pozachwycałam się rodkami, wiewiórami, sunią ogólnie całością. Klimat....lalunia.
Aniu czy to jest szczodrzeniec czy janowiec? czy Ty go przycinasz? Jeśli tak to kiedy.
Leśne Wzgórze 22:23, 25 maj 2014

Do góry
Ten szczodrzeniec też chyba zmieni miejsce.... ogólnie nie lubię żółtych kwiatów - wyjątkiem są krokusy, forsycja i moja kremowo żółta magnolia...

Myślę by w jego miejsce wstawić rozplenice rubrum lub fireworks... wiem że u nas nie zimują ale są takie śliczne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:04, 25 maj 2014

Do góry

To czarne bordo mnie zauroczyło
a z tyłu chyba magnolia parasolowata?
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 18:40, 25 maj 2014

Do góry
A tu nasza grabina - chciałabym ją podsadzić kosaćcami i hostami, ale wszystko powoli…

W oddali magnolia i dwie śliwy dziecięce z borówką w nogach

i na koniec bratkowe pozdrowienie…

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:12, 25 maj 2014

Do góry
I przy garażyku.
Ta rabata będzie taka jak sobie zaplanowałam .
Serby, trzmieliny na pniu, magnolia, hosty - 2 rodzaje i obwódki -albo z beberysów - 2 kolory albo po prostu z bukszpanu.......

Pszczelarnia 21:08, 22 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
na końcu osi żywopłot a na jego tle rzeźba, zegar słoneczny, wielki/samotny, wyjątkowy kamień, duże poidło ptasie ( takie lekko omszałe).

Albo ławka na tle ściany z żywopłotu....

To samo mi się nasunęło na myśl - Magnolia ma 100% rację
Ogródek Anity 08:07, 22 maj 2014

Do góry
pierwszy nie- za dużo się na nim dzieje żeby był towarzyszem.
Chyba generał najlepszy
Pszczelarnia 15:40, 21 maj 2014

Do góry
Ewa Rituasme przed bukami , tymi najmniejszymi? Tymi co sa przedłużeniem podjazdu ( podjazd, bukszpany, buki)?- chyba nie, za ciężko tu by było.
Albo o innym miejscu myslisz
Pszczelarnia 15:38, 21 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marto, a może w ogóle przesunąć ten żywopłocik z bukszpana w lewo i różę pnąca włączyć jak posadzone tam w rzędzie 'Artemis' (tak radziłaś i są)?
Wiklinowe obwódki też da się przesunąć a i jagodowe dostaną więcej miejsca (jagoda kamczacka).

Jak radzisz?

Tak by było swietnie, ale szkoda mi Ciebie było, bo to kawał roboty.
Pszczelarnia 15:29, 21 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

tu trzeba czasu. Poduszki przywrotnikowe tez się przydadzą- smakowicie będzie. I jeszcze tzreba czegoś na zakończeniu tej osi.
czy jeszcze coś ?
może da się sama rózę pnącą otoczyć tez żywopłotem z buksika, żeby z przodu widok tej strony był jednorodny. A z drugiej przy bukach dużo jest miejsca? jak buki podrosną to szerokością dotkną pergoli?

Różę 'Fruehlingsgold' po prawej da się otoczyć buxikiem dookoła, czy tylko od frontu?
Buk po lewej dotknie pergoli albo mogę z przodu dosadzić jeszcze, żeby zamaskować lukę, mam nadzieję, że nie zdusi róży (R. semiplena helenae).

Na zakończenie wzdłuż rośnie już żywopłot z buka czerwonego. Ale mały jest, potrzebuje tak 4 lat. I ma lekko po prawej orzecha i czereśnię - coś musi wypaść. Albo nawet oba drzewa, bo ciasno niemożebnie.
Czy posadzić pasem jeszcze róże np. Ritausma, przed tym żywopłotem z buka i ławkę?

Czy po prostu odczekać, nich proces się ukształtuje?
Dziękuję.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:08, 21 maj 2014

Do góry
ale się zmienia, Gosia!
Front wymiata, a te kłosówkowe prostokąty....Ah
Obiedka z jeżówą i jarzmianką - smakowiecie się zapowiada
Bardzo mi się podoba.

Gosiu , Wasza szklarenka jest przezroczysta, czy nie?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:49, 21 maj 2014

Do góry
beta napisał(a)
będzie cudnie jak oplecie ten gabion

Gosia mu będzie musiała pomóc, bo słabo się oplata
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:48, 21 maj 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Kolejny powojnik:

japończyk?- nie wiem dlaczego go jeszcze nie mam.
Koniecznie pokaż jak zakwitnie, koniecznie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies