Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

paniprzyroda 07:38, 05 lip 2014

Powitać po przerwie brakowało tutaj Twoich dywagacji z magnolią, zawsze coś ciekawego można usłyszeć Jak siewki jarzmianki? Swoje przesadziłam kilka dni temu, może dadzą radę wśród roślin w cieniu, póki małe. Czy wiesz, jak szybko przyrastają i zakwitają?
Pozdrawiam ciepło i Ciebie i magnolię
stychaz 09:50, 05 lip 2014

Tez uwielbiam podczytywać Wasze dyskusje Agnieszko w jakim miejscu byłaś? Zdjęcie intrygujące.
Co do zestawienia kolorów, nie wiem czy widziałaś zdjęcie u Beatki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/915-w-miniformacie?page=184

chodzi mi o zdjęcie z rudą dziewanną, rudymi trawami i bordo orlikami.

magnolia 11:43, 05 lip 2014

klonami się nie martw, to wyższe piętro. I latem raczej będą juz nie żółte, raczej jasno zielone, takie wiosenne. A nawet jesli, to nic.

Nie mam pewności ( w nocy o tym myślałam) czy trojeść nie bedzie miała barwy za ostrej- raz wydaje mi się że jest idealna, a czasem, w słońcu że za ostra jednak.
Wyjdzie w praniu pewnie. najwyżej dasz jej niewiele .

I dzielżany- są takie śliczne, ale trapi mnie czy nie rozwalaja się na rabacie. Trzebaby popytać dziewczyn czy sa raczej stabline a w razie czego zaprządz Twojego M do zespawania metalowych obręczy na paliku do pętania ich i trzymania w pionie- tak ma Ewa Pszczólka, albo o tym pisała.
Ewentualnie szukac odmian raczej niższych
agniecha973 11:44, 05 lip 2014

Witam, witam. Miło się czyta jak piszecie, że czekałyście na mój powrót. Buźki przesyłam wszystkim stęsknionym

Jarzmianki jeszcze nie ruszane. Był taki moment, że zaczęły rosnąć jak na drożdżach, ale przystopowały, bo już ciasno mają. Trzeba by przepikować po jakimś deszczu. Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, bo w ub. roku zakupiłam dorosłe sadzonki i od wiosny mam młode siewki.
Pozdrówka odwzajemniam Mariolu.

Justyna, dzięki za linka do Beaty. Nie widziałam tych zdjęć. Super to wygląda, ale te orliki ciemne są w porównaniu do moich wymyślonych kolorów wiśniowych. Jednak ten wiśniowy kolor trzeba wyeliminować, a ciemny bordo można rozważyć. Dzięki jeszcze raz. Obrazki dobrze do mnie przemawiają.
Wakacje spędziliśmy na Sardynii, a dokładnie na północ od Sardynii na archipelagu La Maddalena. To zdj. zrobione na wyspie Caprera. Raj na ziemi.

magnolia 11:45, 05 lip 2014

stychaz napisał(a)
Tez uwielbiam podczytywać Wasze dyskusje Agnieszko w jakim miejscu byłaś? Zdjęcie intrygujące.
Co do zestawienia kolorów, nie wiem czy widziałaś zdjęcie u Beatki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/915-w-miniformacie?page=184

chodzi mi o zdjęcie z rudą dziewanną, rudymi trawami i bordo orlikami.

Piękne. Ale to efekt na wtedy kiedy u agi dominują koralowe i kremowe peonie- trudny kolor do łaczenia. Ciemne orliki w granacie/fiolecie pasują, dziewanna- nie wiem, bo nie ogarniam do końca tej barwy piwonii
magnolia 11:47, 05 lip 2014

Agus orliki są dość wcześnie.

Piękne zdjęcia wakacyjne!
Az decha zapiera
agniecha973 11:50, 05 lip 2014

Dzięki Magnolio. Wielkie dzięki. Cieszę się, że obrałam kierunek. Bylinami można przecież mieszac w nieskończoność jakby coś nie grało. Skupiam się zatem na rudym, czerwonym i pomarańczu. Powiedz jeszcze czy ten złocień Banana Cream odpuścić czy nie zaszkodzi?
A! Miałam jeszcze napisać, że jeżówki w większości pomarańczowe (mam 5 szt. Orange Passion i po 1 szt. Marmalade, Tiki Torch i Tangerine Dream dla eksperymentu, która najbardziej mi się spodoba) i czerwone (Hot Lava i jeszcze jakaś). Trzeba będzie wybrać na koniec sezonu, któe dokupić.
agniecha973 11:52, 05 lip 2014

Ja za dziewanną nie przepadam, bardziej chodziło mi o zestawienie kolorów u Beaty. Spokojnie.
Muszę znikać. Na ten czas dziekuję serdecznie.
magnolia 11:56, 05 lip 2014

ten złocień- ja bym narazie odpuściła. Ale być może jak już będzie i nią popatrzysz to jednak będzie się zgrywał
magnolia 11:59, 05 lip 2014

ja tez zmykam- malujemy łazienkę, chłopaków nie ma, moczą się w jeziorze, to my musimy sie wykazać jakimś konkretnym działaniem.
Ale wiecie, aż dziwnie- wczoraj we dwoje poleżeliśmy na trawie, przedwczoraj M ugotował obiad i nawet sprzątną po nim.
Dziś wróciła Ola i planuje zrobić porządne zakupy- dziś po raz pierwszy od tygodnia nie będzie ryżu na obiad.