Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 09:16, 03 lip 2020

Do góry
W ub. roku o tej porze miałam już łany jeżówek. W tym - raptem kilka kwiatków Real green mi padła, mimo łagodnej zimy. Dixie bell - z trzech sadzonek ostała się jedna, nad którą się teraz trzęsę - jeśli przetrwa, spróbuję ją podzielić. Green Jewel też zgubiła 1 roślinę, a te, które przetrwały, jakoś nie kwapią się z kwitnieniem. Dziwny rok...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:10, 03 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Posadziłam stipę na górnym pietrze nowej skarpy.
I przymierzam tam tę brzozę wielopienną.
Co myślicie?

Asia , masz cudny ogród! Każde zdjęcie mi się podoba.I te słoneczne rabaty...od razu widać jak wszystko pięknie rosnie
Ogród bez reguł 09:10, 03 lip 2020

Do góry
W ogrodzie zmiana warty - kwitną pysznogłówki, czyściec humelo, czosnki główkowate. Zaczyna się niebieszczyć mikołajek. Mam jeszcze kilka sadzonek, muszę je gdzieś upchnąć. Coraz bardziej mi się podoba. Poluję jeszcze na mikołajka alpejskiego, ma trochę bardziej ozdobne kwiatostany.

Jeżówkowe-Love 08:57, 03 lip 2020

Do góry
Bo z tymi samochodami to jest tak, że trzeba wjechać raz na pięć lat. Ale jak się nie da wjechać to jest naprawdę kłopot. Dlatego dobrze jest zostawić sobie taką możliwość

Asiu, myślę sobie jeszcze o Twoim podwórku. Z tą altaną to nie wiadomo jak będzie i czy w ogóle. Najwyżej ją postawicie gdzieś w dolnej rabacie albo przytulicie do domku gospodarczego. Natomiast wspominałaś, że przy domu chciałabyś miejsce na postawienie stolika i krzesełka.
Wymyśliłam więc coś takiego:

Połączyłam ze sobą oba fragmenty trawnika: kółko i ten kawałek od frontu. Może mniej ładnie to wygląda ale będzie bardziej strawne dla eMa i wygodniejsze do koszenia.
Tą rabatę frontową trzeba by było niestety trochę przerobić - zrobić te nasadzenia wokół linii trawnika, a w rogu, tam gdzie się robi taka głęboka rabata, dosadzić krzewów, które Was osłonią od ulicy. W rabacie przy samym domu zrobić okrągły drewniany podest (mąż Dorci z Zakręconego ogrodu taki zrobił), który od strony ulicy okalałby żywopłot - taki sam, jak od strony warzywnika. Tak mógłby wyglądać:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771799/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771798/

Nie narysowałam ani rabatki pod domem ani tej rabatki między podjazdem a trawnikiem - do przemyślenia na późniejszym etapie.
Ogród bez reguł 08:55, 03 lip 2020

Do góry
Cóż jeszcze? - przycięłam klon ginnala, podkrzesałam jeszcze wiąz JH. Podlałam pomidory w tunelu, podlałam ogórki i cukinie, w tym również gnojówką ze skrzypu. I zaczęłam przenosić liściownik, bo teraz stoi w miejscu przyszłej rabaty. Przerzucam zawartość, nota bene bardzo ładnie przerobioną , do kompostownika, potem wszystko razem wróci w to samo miejsce , do ziemi. Trochę to robota głupiego, tak latać z ciężarami w tę i z powrotem, ale na razie nie ma innego wyjścia.

Kupiłam takie szare poduchy na krzesła. Kolorystycznie dobrze, rozmiarowo niekoniecznie - trochę mi przeszkadza, że ciut za małe. Trudno, na razie będą takie. Albo się do nich przyzwyczaję, albo będę później szukała innych.
Ogród do odnowy 08:41, 03 lip 2020

Do góry

a w Barcelonie koncert dla roślin
Ogród bez reguł 08:39, 03 lip 2020

Do góry
Popołudniu było strasznie duszno i gorąco. Przycięłam do końca kocimiętkę Purple Haze, częściowo Walker's Low i szałwie - mają jeszcze jakieś resztki kwiatów, w których szaleją bzyki, ale generalnie pierwsza tura kwitnienia za nami
Róże też już kończą. Mimo podlewania, było za sucho. U innych za mokro, gniją pączki. Ech, ciężki los różomaniaka

Ostatnie róże

kocimiętka - ledwo przycięta, już ma nowe listki, za tydzień dwa powtórzy kwitnienie ku uciesze owadów
Jeżówkowe-Love 08:17, 03 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Pierwsze kroki poczynione ..wyciachana ścieżka

Ojej .
Ale się napracować
Efekt już zaczyna być widać.

Ogród bez reguł 08:15, 03 lip 2020

Do góry
U sąsiadów W Zielonej Górze była wczoraj ulewa, nawałnica, burza. U mnie tylko niewielki deszcz w nocy. Cóż, być może na więcej nie zasłużyłam...

Wieczorem na niebie takie widoki

Przerwa na kawę... 08:08, 03 lip 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, hortka odbije i będzie kwitnąć, na pewno. One są nie do zdarcia.

A powiedz mi proszę, jak się sprawuje u Ciebie Skyfall Jesteś z niej zadowolona?

Purple Haze u mnie też robi ośmiornicę, ale i tak wygląda lepiej niż Walker's Low. Z tej to jest taki chabaź, że mam już jej dość. Poważnie zastanawiam się nad eksmisją . Ta Neptune wygląda bardzo zachęcająco...
Skyfall na razie ładny krzaczek ma, bardzo niski i kwiatów widocznych zero. Ona u mnie w doniczce przezimowała wkopana do ziemi więc cudu bym tu nie oczekiwała. Ale coś mogłaby wypuścić. Tak teraz wygląda.

No Walkers jest wszędzie. Ponad metr zajmuje przestrzeni. To prawda. To w sumie dobra roślina na duże przestrzenne rabaty. Ale ja jej wybaczam bo ilość bzyków jest ogromna. Teraz taka u mnie
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:05, 03 lip 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Te drobne czosnki główkowate bardzo lubię

Też je lubię, teraz są najładniejsze.
a w dali piękna rabata stipowa!
Ogród kwiatowy 07:58, 03 lip 2020

Do góry

Ale masz ogniście! Piękne kolorki. Jaka to odmiana jeżówki? Mój ulubiony kolorek.
Choroby klonów, klon - Acer 07:53, 03 lip 2020

Do góry
Witam,
Od jakiegoś czasu moim klonon zasychają liście. Może poradzicie co może być tego przyczyną ?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:53, 03 lip 2020

Do góry
Żaby i ropuchy można przygarnąć do ogrodu, wystarczy je przenieść. Ja swoje pierwsze tak zaprosiłam. Napotkaną na ścieżce do Torebeczki i wypuszczasz gdzie chcesz. Miłego piąteczku.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:09, 03 lip 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana

Koniec lipca 2019

Czerwiec 2020

to polewaj
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:43, 03 lip 2020

Do góry
Dzień dobry!

Nie widziałam ropuch ani żab, żadnej wody w okolicy nie ma, pewnie dlatego. Granulki sypię dziś wieczorem bo weekend ma być suchy. Dziś mało w nocy.
Wczoraj wieczorem zbierałam ślizgacze ręcznie brrrr
Dziś otwierając kurom zgarnęłam trzy z elewacji i zgniotłam po prostu brrrr

Mikdab, zdecyduję się na jedną różę tylko i chciałabym edenkę z tym że prowadziłabym ją na płasko raczej. Okrywowe miałam i nie wzbudzają mojego zachwytu. Ok długo kwitną. Ale nie są na tyle och i ach że chciałabym je mieć
Wzbraniam się przed zakupami kolejnymi, na razie chciałabym wykorzystać rośliny które mam. A jeśli kupować to coś do czego wzdycham barbule nie bardzo

Ania pozdrawiam!!!

Figa ma się dobrze

I budleje

Piątek weekendu początek!!!
Ptasi gaj 00:26, 03 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ładne już są Twoje trawy.
Czym nawozisz? Może też podsypię swoim.

Aniu jakaś pomylona jestem myślałam, że o trawnik ci chodzi.

Trawy podsiewalam azofoska ale nie wszystkie wiosna bo jakoś powoli z ziemi wychodziły jeszcze je przymrozek przymrozki bo po zimie po przycięciu w środku były zielone.
Ale widząc co się dzieje jak rosną już nie będę nawozić. Ta największa jest tak bujną, że musiałam ok 10 cm kępy przyciąć bo nie mogłam przejść.

O tą trawkę fotka 2 tygodnie temu. Po deszczu szerokości nabrała.

Przy Kalinie to Memory a za kalina melopartus nie widać

Jeszcze tutaj mam największą to Memory obok silwer... I Siuksy.
Te rzekome Siuksy to chyba nie Siuksy powinny być niższe a one takie wybujałe. Może że rosną na ziemi kompostowej. Muszę zamówić gdzieś przy okazji i sprawdzić czy podobne. jeszcze mam Rosi ale rozrzucone po dzialce

Dębowe zakątki 00:02, 03 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wedle życzenia Róża Charlotte
Rozkwita na żółto a potem bieleje

Bardzo ci dziękuję Aniu. Podoba mi się .
W ogródku emerytki 00:01, 03 lip 2020

Do góry
Tojeść kropkowana.

Jest pierwszy pomidorek

Mój kącik

To widoczek z altanki
W ogródku emerytki 23:52, 02 lip 2020

Do góry
Przekłamane kolory, margerytki są jasno żółte, a nie białe.

A żmijowiec ma błękitny kolor, a nie taką bledziznę.

Wysiał mi się jakiś ładny dzwonek.

I moje biedne ogrodówki podgryzione przez opuchlaki, kwitną, ale wyglądają marnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies