Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród w lesie 11:41, 11 paź 2012

Do góry
Aga, pod różanecznika zrób test przepuszczalnosci gruntu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja?page=23

Sadź wszystko (bez ruszania różanecznika) - gdzieklowiek. Wiosną będziesz przesadzac, jak przez zimę wszystko sobie w głowie poukładasz
Zielony galimatias 11:22, 11 paź 2012

Do góry
A gdzie tam, działa. Po chałupkach lata gości zaniedbując
Ogród w lesie 10:54, 11 paź 2012

Do góry
To myslisz, że Aga rozlużniła bryłę, jak poprzednio sadziła?

Tego nie wiem (czy tylko z doniczki). Ale ja swego czasu nie rozluźniłam, i jak teraz przesadzałam (tzn. w tym roku, bo to było już jakiś czas temu), to bryła miała idelany kształt doniczki, choć rósł sobie biedaczek już kilka ładnych lat

Aguś, ja pod limki dałam kompostu zmieszanego z rodzimą glebą i dodałam obornika. Granulowanego.
Pod Magical nie dałam, bo już nie miałam.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:48, 11 paź 2012

Do góry
Bociek, nas nie zmylisz nie wszystkie boćki na zimę odlatują
Wiem, bo w ubiegłym roku pałętał się po nadużańskim niebie jeden jeszcze w listopadzie.
Ogród w lesie 10:46, 11 paź 2012

Do góry
Aguś, pod różaneczniki Magja poleca dodać obornika, lepiej naturalnego i dobrze przekompostowanego, ale jak nie ma, to i granulowany może być.
Ponieważ go nie przesadzasz teraz, to przygotuj sobie dodatki do tej mieszanki - zbierz liście spod dębu włóż w worek foliowy, wlej wody i zawiąż. Ma się przekompostować

Magja poleca także dodatek ziemii spod sosen - ma kwaśny odczyn (to prawda, bo sprawdziłam), co pozwala podłożu dłużej trzymac kwaśność.
No i siarkę poleca także

Trzeba pamiętać o rozluźnieniu korzeni różanecznika (palcami rozszarpać, a jak się nie da, to trochę pociąć) i nie nalezy sadzić głęboko - szyjka musi być 2 cm nad powierzchnią.
I nie udeptujemy ziemi wokół rośliny.

To wszystko podaję za Magją, ja za głupia jestem na takie mądrości

Gdzieś jest filmik instruktażowy z sadzenia, jak znajdę, podrzucę. Na wiosnę
Ogród w lesie 10:37, 11 paź 2012

Do góry
Ja mam! Wyleczę sie, jak wszystko zdążę posadzić przed zimą.
Zielona odskocznia 10:37, 11 paź 2012

Do góry
Dzięki dziewczyny agniecha973, KasiaWB, Tess za podpowiedzi
Witaj batysia. Rewolucję już zaczęłam, bo sadzę małe drzewka raczej (tylko platan na razie taki duży). Bo tak sobie myślę, że teraz jak nie mam za dużo czasu to niech sobie wszystko rośnie i tło dla rośli będę miała za parę lat. Roślinki urosną, chłopaki też podrosną, a mamusia do ogródka.

PS. Chociaż ja parę lat na pewno nie wytrzymam i od wiosny mam zamiar zrobić chociaż jedną rabatę tą pod oknami. No i wisienki mnie gnębią przy wjeździe (ale to muszę przerobić M).
Ogród Magdalenka 09:56, 11 paź 2012

Do góry
Aga_Pe , Sebku, Tess ...bardzo dziękuję i buziaki przesyłam
Pszczelarnia 09:26, 11 paź 2012

Do góry
A ja mam kupę roślin do wsadzenia
Czas trzeci bieg włączyć

A co będziesz na tych frontach "obrabiać"?
Kret, krety - sposoby na kreta 09:16, 11 paź 2012

Do góry
Zeta, a jak szybko kret się złapał?
Bo ja mam tylko dwa dni, żeby go złapać, wywieźć i wypuścić.
Jak sie nie złapie w tym czasie, to już zywy z tego nie wyjdzie...

Zielona odskocznia 08:41, 11 paź 2012

Do góry
Cześć, Agato,
przeczytałam w Kasi,że nie możesz znaleźć wątku.

Anuli wątek to ten
https://www.ogrodowisko.pl/watek/745-moj-maly-raj-na-ziemi
Mój kawałek raju II 08:38, 11 paź 2012

Do góry
Rany, jakie dorodne selery zobaczyłam!
Aniu, Tyś Ogrodniczka przez duże O

Buziam z rana
Ogród w lesie 08:32, 11 paź 2012

Do góry
Aga, w ramach kopania - z prognozy pogody wynika, że pod koniec przyszłego tygodnia już będzie w nocy mróz. Tylko kilka dni (u mnie od 21 do 24), ale jednak...
Trzeba trzeci bieg włączyć
Ogrodnik mimo woli 07:08, 11 paź 2012

Do góry
Aniu, obejrzę później wszystko co się działo wczoraj wieczorem, teraz tylko spieszę donieść, że nie myliłam się - na domowym komputerze mam funkcję podkreślania błędnie wpisanych wyrazów.

Buziam
Moja największa pasja - ogród 23:35, 10 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
No wiem, że moda, że wszyscy I że się podobało Kiedy ja nie dalej jak dwa lata temu opalikowałam rabaty, moja szwagierka, parająca się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów, powiedziała, że bardzo ładnie zrobiłam I mówiła to szczerze

Nie ma listy, nie ma zdjęć...

Zajrzę, jak będą

Tess co prawda ledwo żyję, ale zaraz dam zdjęcia bukszpanów

No widzisz nawet fachowcy lubili drewniane płotki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:28, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja pamiętam bananówę..i drewniaki żółte. I spodnie szwedy w kropki.

ja też pamietam spódnice bananówki... i to, ze nie miałam kasy aby taką sobie kupić...
ale juz drewniaki miałam... i spodnie szwedy też...kolega miał wykrój dobry i szył wszystkim naokoło...
a swetry też sobie i M robiłam na drutach podczas studiów...konieczność... ale i poszukiwanie czegoś specjalnie dla siebie...a wykroje z Burdy też pamiętam i też próbowałam...z różnym skutkiem...

ale o ogrodzie w ogóle wtedy i później nie myślałam... dopiero 'złapałam tego bakcyla' całkiem niedawno...
Danusiu, pozdrawiam ...
Tess również ...
Mój kawałek raju II 19:44, 10 paź 2012

Do góry
Witam Ewuniu również pozdrawiam wieczornie

Tess oczywiście , że zbiorę i wyślę Kawkę poranną piłam z gośćmi, wyjątkowo

Ewelinko ta jarzmianka rośnie po przeciwnej stronie, tamta dawno przekwitła, ta miała być odmianą Moulin Rouge później była wsadzana, tamta 3 letnia a ta nowa z tego roku
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:39, 10 paź 2012

Do góry
Małgosia dziękuje - jarzmiankę mają śliczną ale zawilców wielkokwiatowych nie...

Tess, spróbuję z "przyjmę" ale już czas mnie ściga - toż to prawie połowa października już...!!!
Jutro przygotowuję miejsce pod lawendę...

Dobrze, a teraz efekt wykradzionych godzin dla ogrodu w tym tygodniu

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

Wiem, że średnio ładnie to wygląda - muszę jeszcze ładnie wyrównać i wygrabić ziemię między roślinami i oczywiście wysypać korę.
No i tych zawilców brak...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:34, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak miałam 14 lat od razu wiedziałam, że chcę być ogrodnikiem, uprawiać kwiaty opiekować się nimi.

Po tacie mam talent do szycia. Lalkom owszem, ale od 14 roku życia szyłam sobie i mamie wszystko, nawet płaszcze, umiem robić na drutach, żakardy, ażury, warkocze, po prostu wszystko co najtrudniejsze nawet z 3 kolorów naraz, umiem haftować. To się przydało w czasach kiedy nic nie było.

Ale też znam się na sprawach budowlanych, budowałam pierwszy dom mając 19 lat.

Danusiu, ileż my mamy wspólnego
Jestem baran, ogrodnikiem chciałam być odkąd pamiętam, pierwsze kwiaty doniczkowe posadziłam z odnóżek jak miałam osiem lat
Robiłam na drutach, szydełku, szyłam ubrania - także koleżankom (kto pamięta spódnice solejki ?) oczywiście szyłam ubrania sobie i dzieciom (nawet kurs kroju i szycia skończyłam, więc potrafię zrobić idealny wykrój na każdą sylwetkę)
Nawet za mąż wyszłyśmy niemal w tym samym czasie - ślub brałam dwa tygodnie przed Twoim.
A budowę domu też przerabiałam w bardzo młodym wieku

Buziolek, Danusiu

Pozdrawiam wszystkie barany (wybaczcie tę prywatę)

No i wszystkie inne znaki też
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:23, 10 paź 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Ja widzę!

Lustro odciągnie wzrok od tego daszku.
Możesz bluszcz pokierować tak, żeby to przykrył.
Tez tak pomyślałam, żeby mur przedłużyć kratką, na której puścić pnącze, nie zasłaniając lustra, z czasem pnącze zagęści się tak, że i kratki nie będzie widać, doskonały do tego bluszcz od Danusi

Bluszcz od Danusi rośnie już u stóp tego muru narazie jest niewielki, ale mam nadzieję, że z czasem przyspieszy )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies