Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Tess 06:02, 12 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Właśnie w tv leci "Ojciec Mateusz", ależ piękne kule z cisa pokazali przy furtce wejściowej do jakiegoś domu jak u naszej Justi

Też mam to skrzywienie Od razu zwróciłam na nie uwagę, M. twierdzi, że to trzeba leczyć

Bardzo mi się te szpalerowe drzewa podobają, i to jest naprawdę dobry pomysł.
justi 10:45, 12 paź 2012

Szpalery formowane super są♦ , bardzo eleganckie, ale czy nie będzie za "kanciasto"?
Milka 12:51, 12 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Narzędzia JB wyczyszczone i zabezpieczone WD40 jeszcze tylko olejem lnianym muszę natrzeć drewniane elementy
Zrobiłam telefonem zdjęcie części muru, na którym planowałam zrobić kiedyś lustro wśród bluszczu i pnących róż....no i miała być oś widokowa...bo stojąc tyłem do muru widzimy na drugim końcu moją rabatę hortensjową z Nigrą, ale ....... obecnie tuż za murem wznosi się (oprócz wysokiego domu) ...drewutnia sąsiadów o wysokości 2,60 .....a ja myślałam, że w tym pasie już nic nie stanie i będzie widok tylko na te wysokie iglaki w tle... Nie wiem jeszcze co z tym zrobić... albo domurujemy wyżej albo coś wysokiego trzeba tam posadzić, ale nie chciałabym znowu zakrywać muru, bo wszak nie po to go stawialiśmy... O lustrze to sobie mogę pomarzyć teraz...
Przepraszam za bałagan na zdjęciach, ale jesteśmy w trakcie sporzątania, przekopywania i sadzenia w tym miejscu

Zbliżenie... i jak? widzicie tam jeszcze lustro?

Kasiu, czytałam od tyłu aż do tego postu; współczuję ci sąsiada, rozumiem to bardzo, bo u mnie też takowy jest i usilnie sadzę i zakrywam, aby jak najbardziej odsłonić się od nieciekawych widoków, ale oczywiście to trwa, bo rośliny aż tak szybko nie bujną, chodzi mi głównie o bluszcze; ciekawa jestem tylko czy ta drewutnia jest postawiona zgodnie z wymogami, chodzi o odległość od muru? u mnie drugi sąsiad, po murze, który stawialiśmy w całości sami na swój koszt, puścił drut kolczasty, więc też to mnie razi i chcemy w tym miejscu dać takie kratki o szerokości 60 cm, długości chyba 2m; po tym pójdą bluszcze, no ale...
lustro nadal tam widzę, podpowiedzi z drzewami super, a kuty element, który zaproponowała Hania rozwiąże twoje rozterki, tak myślę i okaże się, że nie będzie źle
agata_chrosc... 14:18, 12 paź 2012

justi napisał(a)
Szpalery formowane super są♦ , bardzo eleganckie, ale czy nie będzie za "kanciasto"?

moim zdaniem będzie właśnie tak naturalnie, jakby te drzewa z tym murem w symbiozie były. Pisze to troche wbrew sobie, bo ja specjalnie nie lubię tych formowanych szpalerów - juz to gdzieś chyba pisałam, że wyglądają jakby je ktoś ukrzyzował, zwłaszcza gdy liście opadną. Ale w tej sytuacji to chyba idealne rozwiązanie. I ten zielony pas zamknie się nad lustrem i to będzie jeden z tych przypadków, kiedy słabość staje się siłą czyli coś co wydawało się fatalna szpetotą zainspiruje nasza drogą Kasię do stworzenia pięknego zakątka
KasiaWB 22:09, 12 paź 2012

Dziękuję Wam za takie super pomysły i linki!!! od razu mi się lepiej na duszy zrobiło

Justi - dziś już wiem, że będzie napewno coś wysoko szczepionego co by to nie było może kule a może drzewa szpalerowe to nic, że kanciaste - tam wejdą góra dwie sztuki zimą faktycznie nie będzie to miało znaczenia, że nie ma liści dom obok jest od siatki nie więcej niż 4 m ale ma na piętrze wystający balkon
Twoja kula cisowa jest wspaniała! to nic, że nie na środku, może dasz jej kiedyś do towarzystwa małe kulki cisowe, które zrobią symetrię

Agatko Ch. wielkie dzięki za te linki wielka to podpowiedz i od razu z wizualizacją super pomysły podoba mi się Twoje stwierdzenie "jakby te drzewa z tym murem w symbiozie były" muszę doczytać o pielęgnacji takich formowanych szpalerów, jak się je tnie itd. gdy podrosną.
Jeśli uda się te Wasze podpowiedzi wykonać, to naprawdę może być cudnie ..."zielony pas zamknie się nad lustrem i to będzie jeden z tych przypadków, kiedy słabość staje się siłą" ...... Amen
Po raz kolejny potwierdzam, że z Ogrodowiskiem nie ma rzeczy niemożliwych Dzięki!!!

Sebek - Tobie również bardzo dziękuję za link jest super

kaisog - ten mur w tym miejscu ma ok. 5 m, muszę dobrze wymierzyć, a ten widoczny kawałek między murem po prawej a widocznym fundamentem od garażu po lewej ma szerokość 4,45 m, a w tym miejscu z którego robiłam zdjęcie jest już 7,20 m

więc faktycznie z wiśniami w tym miejscu może być tak sobie, ale drzewa szpalerowe to jest to muszę zapoznać się z tematem

Tess - dzięki za wyrażenie opinii szpalerowe mają już przewagę w głosowaniu
Może i trzeba leczyć, ale ja wolę być jednak chora na tą zieleń )) a skoro pacjent ma silną wolę, to medycyna jest bezradna )

Irenko Miła - trudno mi się pogodzić z tym, że ludzie nie myślą... i nie dbają o otoczenie i wygląd posesji jak przeczytalam o tym drucie kolczastym to mało nie padłam....co też to ludziom do głowy przychodzi :0 .... ta drewutnia jest postawiona bez żadnego planu, tak sobie postawili jak akurat chcieli... jest tuż przy moim murze
Dzięki, że mnie wspieracie i że widzicie jednak tam lustro na tym odcinku widocznym na zdjęciu wyżej - po prawej stronie równoległe do muru, na którym ma być lustro będzie jeden z dwóch ekranów z cisa i będzie tutaj gdzie widać kawałek naszego składu drewna, będzie tworzył jakby ścianę boczną drewutni, a drugi będzie na drugim końcu drewutni - oba ekrany mają stworzyć jakby przegrody i wysłonić naszą drewutnię a z drugiej strony mają dawać złudzenie optyczne z lustrem to sobie tak wymyśliłam ))...., że ma dawać złudzenie przejścia na drugą stronę przy okazji może uda mi się gdzieś trafić jakieś stare lustro byle jakie narazie do przymierzania i oglądania co widać w różnych miejscach )

BARDZO BARDZO WAM DZIĘKUJĘ! JESTEŚCIE NIEZAWODNI I BEZCENNI

KasiaWB 22:17, 12 paź 2012

Dzisiaj wreszcie wsadziłam do ziemi cebulki tulipanów, krokusów, irysków i szafirków i... właśnie sobie przypomniałam, że... jeszcze w domu mam troszkę jutro muszę dosadzić. Czy ktoś może mnie uświadomić kiedy sadzimy cebule czosnków ozdobnych?
KasiaWB 22:18, 12 paź 2012

idę jeszcze raz pooglądać podesłane przez Was linki ale cudeńka
KasiaWB 22:36, 12 paź 2012

Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...
kaisog1 00:12, 13 paź 2012

Wydaje mi się, że to graby... Danusia potrzebna
viva 00:32, 13 paź 2012

Kasiu i ja Cie wspieram, czasem wyskakują takie sytuacje, z którymi musimy sobie poradzić.
Drzewa szpalerowe są bardzo dobrym pomysłem, zieleń drzew nad murem będzie pięknie wyglądać i z czasem może się okazać bardzo wielkim atutem tego miejsca.
Na zdjęciu też obstawiam, że to graby.
Czosnki wysadzaj jak najszybciej, ostatni dzwonek