Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:15, 28 paź 2017

Do góry
Dlugo tydzien, ale to tysiace fot trzeba wszystko obejrzec i opisac.

Hania chyba napisala o fajurkach. Natychmiast odstawic trzeba.
Tez palilam i wiem co to znaczy rzucic. Rzucalam co tydzien jak mi zabraklo. W poniedzialek znowu kupilam i fajurzylam dalej. Nie pale 18 lat i mnie nigdy nie ciagnelo.
W jeden dzień, w dloniach trzymalam kasztany aby je czyms zajac fartuch z kieszeniami a w nich kasztany zreszta kasztany mialam w kazdej kieszeni. Pilam bardzo duzo wody aby organizm sie oczyszczal. Zreszta do dzisiaj te kasztany mi zostaly w kieszeniach. Te wszystkie specyfiki antypapierosowe u mnie dzialaly
Najgorsze pierwsze 3 dni po tem juz z gorki. Jak organizm sie oczysci nie ma ciagot. Teraz moga przy mnie palic i mi to nie przeszkadza. Przeszkadza mi smrod przepalonych ubran.

Viola glowa do gory i przed siebie. Zdrowka jak najwiecej.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:01, 28 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj ok. 15 w Wwie przyszła taka chmura, że jeszcze takiej czarnej nie widziałam. Przyszedł wiatr chmurzysko rozwiał parę kropli i po deszczu. Do południa lało.
Teraz świeci księżyc przez chmury.

Tulipany też mam jeszcze trochę do sadzenia, ale najwyżej jak nie posadzę do gruntu to posadzę w donice. Też nie dobrze jest wcześnie sadzić bo wyrastają, a nóż będzie ciepła zima i zaczną kwitnąć.

Piękny świerk i brzoza takie dostojne.

Też jadę jutro muszę jeszcze grabić liście może już owiało z brzóz.

I pewnie nie udało się liści pograbić?...ale jak masz taką pogodę jak ja to wiatr listki brzozowe wydmucha w świat
Japoński ogród Reni i Matiego 00:37, 28 paź 2017

Do góry
Pozdrawiam zaglądam, nie przejmuj się rób swoim rytmem. Ogród nie zając nie ucieknie. Zwir jeszcze zdażysz rozsypać w zimie chwasty nie rosną.
Komendówka 00:30, 28 paź 2017

Do góry
Dlaczego marzenie, posadź choiny niech rosną nawet mniejsze. One potrzebują ze 2 lata na aklimatyzację jak mają dobre miejsce to już będą rosły.
Lubia ziemię nawet podmokłą no i cień, chociaż moje mam ich ponad dziesieć rosną w różnych miejscach i dobrze rosna.

Jestem akurat na str. 174 przy tych grzybkach maślakach, człowiek się cieszy jak znajdzie takie okazy, sama wiem po sobie. A jak jest kilka takich skupisk to radość i zdziwienie, że aż tyle. Ten rok był wyjątkowy na grzybki.
Nie trzeba było podlewac i taki urodzaj.
Ja w zeszłym roku tez dużo nazbierałam, ale podlewałam bo we wrześniu u nas susza była.

Pryzma moja też się nią cieszę, że tyle wszystkiego nazbierałam bo miałam obawy, ale po zimie pewnie opadnie i trzeba będzie ziemi przywieźć i przemieszać. To jedyny mój zakątek który nie był ruszany, ale trzeba wreszcie coś tam zrobić i Milka poradziła posadzić rododendrony, azalie i hosty i będzie git.

Dzieki za odwiedziny pozdrawiam

Ptasi gaj 00:17, 28 paź 2017

Do góry
Na koniec pokażę jeszcze zwykłe świerki.

Swierki w 2012 r. posadzone

Świerki w 2013 r. ten maleńki świerk w środku to ten pierwszy z brzegu na następnym

Swierki 2017 r.

Swierki prawie po 4 metry, jodła (choinka z Bożego Narodzenia 2015 r.)

Ptasi gaj 22:47, 27 paź 2017

Do góry
Mam jeszcze trochę zaległych zdjęć. To jest pryzma w lasku pod przyszłe kwasoluby. Jeszcze dosypię liści bo nie wszystkie opadły. W środku już ładnie przegniłe.

Azalie pachnące 3 szt. ładnie przebarwione. Obok posadzona róża new dawn Ma pędy prawie po 2 metry.

Rododendron w tym roku nie kwitł obmarzły wszystkie pąki, ale ma tyle zawiązanych pączków kwiatowych - kolor biały.

Trzeba wszystko wybrać ręcznie albo odkurzaczem jak liście przejdą bo mokre.

Gożdzikowa - wiejski ogród 22:41, 27 paź 2017

Do góry
Dzisiaj ok. 15 w Wwie przyszła taka chmura, że jeszcze takiej czarnej nie widziałam. Przyszedł wiatr chmurzysko rozwiał parę kropli i po deszczu. Do południa lało.
Teraz świeci księżyc przez chmury.

Tulipany też mam jeszcze trochę do sadzenia, ale najwyżej jak nie posadzę do gruntu to posadzę w donice. Też nie dobrze jest wcześnie sadzić bo wyrastają, a nóż będzie ciepła zima i zaczną kwitnąć.

Piękny świerk i brzoza takie dostojne.

Też jadę jutro muszę jeszcze grabić liście może już owiało z brzóz.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:10, 27 paź 2017

Do góry

Dorota jak bardzo lubie suche bukiety robie je co roku juz mam materal nazbierany tylko zrobic. Nie pomyslalam o tych suchych lisciach w szklanych wazonach. Mam takie piekne liscie klonu.
Zrobie doswiadczenie z gałązkami perukowca ma ladne przebarwienia.
Trzmielina oskrzydlona ma duzo owoców czerwonych tez sie nadaja do suchych bukietow.
Lubię robić bukiety z wszystkich roślin i tych świeżo ściętych i zasuszonych. Perukowce rzeczywiście mają w tym roku ognistą barwę, ale i moje liście były czerwieniutkie z winobluszcza. Suszone w ciemnej kotłowni, po zasuszeniu nic nie zostało z ich pięknego koloru. Kiedyś używałam korali trzmieliny do suchych bukietów, ale jak zaczęły pękać przestały mi się podobać. Może teraz innym spojrzeniem bym ją obdarzyła, ale niestety nigdzie jej nie widziałam.

B&B czyli betonowa Bawaria 19:47, 27 paź 2017

Do góry
Piszesz o tym brudnym bajorze moze cos mozna zrobic aby to bajoro bylo czyste. Jest teraz tyle srodkow, ze mozna przebierac jak w ulegalkach tylko trzeba chciec.
Co stoi na przeszkodzie aby nasadzic w to "bajoro" roslin wodnych, palki wodnej, tataraku, sitowia lilii wodnych i jeszcze innych ktore natleniaja wode i glony znikaja.

Przeciez rosliny wodne w projekcie nie beda sie gryzly z betonem i drzewami wprost przeciwnie.

Przemysl sprawe z Emem niech bedzie bardziej zadowolony i zafunduj rosliny.

Pompy nie musza chodzic cala dobe, moja chodzi tylko 3x po 1,5 godziny o okreslonej porze.

W bajorze sa srodki czyszczace wiec rosliny rosnac nie beda i poprzestane juz na tym. Pompy mamy swietne, wlaczaja sie automatycznie gdy system stwierdzi ze woda jest brudna. Widze sama ze musze zaakceptowac to.
Ale dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Ogród bacowej 15:38, 27 paź 2017

Do góry
Ewo nad Kaukazem kiedyś leciLam do Armenii tez piękny kraj. Może lubią naszego byłego ale swojego byłego nie. Widoki piękne nad i pod chmurami z lotu.

to był mój ostatni lot.
Tu ma być ogród :) 12:34, 27 paź 2017

Do góry
Witam ponownie. Przeobrazenia rabat trwaja. Ladnie wszystko komponujesz. Trawa przed parkanem urzeka bardzo dobry pomysl. Ile ma dzialka m2.

Pokaz serby jak teraz wygladaja po 2 latach.
Roze mozesz posadzic na stale miejsce do poki mrozu nie bedzie. Powiem szczerze mam duzo roz i sadzilam z odkrytym korzeniem wiosna i jesienia. Te jesienne zawsze na drugi rok sa w lepszej kondycji.
Mozna zadolowac, ale jak wiosna ciepla to wypuszczaja mlode korzonki wczesniej i przy ponownym sadzeniu wiosna sie urywaja i znowu musza na nowo korzenie wypuszczac.
Wiec jesli wiesz gdzie maja rosnac to posadz teraz.

Cos Effa zniknela.
Pozdrawiam Orzesze.

Elu, te róże co mi wczoraj przysłali powinnam wsadzić na miejsce pomylonych, a one nadal całe w liściach - jakieś chwile bez deszczu będą więc chcąc nie chcąc muszę wyleźć na tą paskudną pogodę i to zrobić.

Coraz więcej osób na forum bywa rzadziej, bądź wcale nie bywa...
Tu ma być ogród :) 12:25, 27 paź 2017

Do góry
Witam ponownie. Przeobrazenia rabat trwaja. Ladnie wszystko komponujesz. Trawa przed parkanem urzeka bardzo dobry pomysl. Ile ma dzialka m2.

Pokaz serby jak teraz wygladaja po 2 latach.
Roze mozesz posadzic na stale miejsce do poki mrozu nie bedzie. Powiem szczerze mam duzo roz i sadzilam z odkrytym korzeniem wiosna i jesienia. Te jesienne zawsze na drugi rok sa w lepszej kondycji.
Mozna zadolowac, ale jak wiosna ciepla to wypuszczaja mlode korzonki wczesniej i przy ponownym sadzeniu wiosna sie urywaja i znowu musza na nowo korzenie wypuszczac.
Wiec jesli wiesz gdzie maja rosnac to posadz teraz.

Cos Effa zniknela.
Pozdrawiam Orzesze.
Na zielonej... trawce :) 08:52, 27 paź 2017

Do góry

Nic takiego nie stosowałam (octu). Podlewam hymusem do kwasolubów i ładnie kwitną (kupuję 5 litrów w obi i rozcieńczam podlewam też horty).
Móje wrzosowe poletko ma juz prawie 10 lat Posadziłam wrzosy, po 3 krzaki wszystkich bo mi się podobały potem zaczęłam juz grupować, ale nie zawsze wszystkie zimę przetrzymały więc znowu dosadzałam i grupowałam.

Tak jak piszę, mam już teraz misz masz i wszystkie wiosną wyciągnę i posadzę tak aby odmianami i kolorami były w grupie, mam już zrobione foty aby znowu nie pomylić.

Kupiłam też kilka stip, ale nie posadzę w glebę, bo boję się, że moga wymarznąć, są bardzo czułe na zalewanie szczególnie młode.

To tyle znowu za jakiś czas zajrzę, ale to juz końcówka pięknych widoków.
U nas pogoda taka sobie, dzisiaj 15 stopni na plusie ale był wiatr. Jutro nie wiadomo, bo głupstwa opowiadają w TV miało dzisiaj padać i nie padało.

Pozdrawiam

A mówią, że wrzosy krótkowieczne - a Twoje poletko 10 urodziny obchodzi Pracowita wiosna się zatem u Ciebie szykuje
U mnie wrzosy po zimie też cześć wyglądała średnio - nawet myślałam, że pomarzły, po cieciu mocno widoczne było że zbrązowiałe, ale po nawożeniu ładnie odbiły także uffff... nie musiałam dosadzać... co mi odpada co jakiś czas to wrzośce z tej rabaty (te z limonkowym ulistnieniem)

U Gosi-Malkul było o stipach aby do ziemi piasek i korę dać żeby nie wygniwały
Na zielonej... trawce :) 00:13, 27 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Dziękuję Elu tak te poczochrańce to stipy
Na razie Doorenbosy trzymają się dzielnie, zwykła brzoza przy siedzisku zaczyna śmiecić, ale ogólnie z odkurzaczem sprzątanie będzie trwać chwilę moment... mam do porównania zeszłoroczną jesień - jeden gaik ręcznie sprzątany, drug z odkurzaczem...

Swoją drogą a propo wrzosowiska oglądałam w ostatniej Mai zakwaszanie wrzosowiska octem... co mnie bardzo zaciekawiło. Stosowałaś może?

Nic takiego nie stosowałam (octu). Podlewam hymusem do kwasolubów i ładnie kwitną (kupuję 5 litrów w obi i rozcieńczam podlewam też horty).
Móje wrzosowe poletko ma juz prawie 10 lat Posadziłam wrzosy, po 3 krzaki wszystkich bo mi się podobały potem zaczęłam juz grupować, ale nie zawsze wszystkie zimę przetrzymały więc znowu dosadzałam i grupowałam.

Tak jak piszę, mam już teraz misz masz i wszystkie wiosną wyciągnę i posadzę tak aby odmianami i kolorami były w grupie, mam już zrobione foty aby znowu nie pomylić.

Kupiłam też kilka stip, ale nie posadzę w glebę, bo boję się, że moga wymarznąć, są bardzo czułe na zalewanie szczególnie młode.

To tyle znowu za jakiś czas zajrzę, ale to juz końcówka pięknych widoków.
U nas pogoda taka sobie, dzisiaj 15 stopni na plusie ale był wiatr. Jutro nie wiadomo, bo głupstwa opowiadają w TV miało dzisiaj padać i nie padało.

Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 23:43, 26 paź 2017

Do góry
Ale ja bzdur napisałam o tej smagliczce nadmorskiej.
Więc jeszcze raz. Haniu jak smagliczke raz posiejesz to będzie rosła u ciebie przez lata. Jest to samosiejka. Przy sprzątaniu tegorocznej już było pełno młodych wysianych więc wiosna znowu nowe powschodzą. U mnie też w ten sposób maciejka się wysiewa.

A teraz o warkoczach, gdzieś na tym forum widziałam u kogoś pięknie trawy zaplecione prawie wszystkie, gdzieś to mam zapisane u kogo.
Tylko te trawy były co niektóre plecione w warkocze i wiązane przy kićkach (nie w koronę).
Już bym tez powiązała ale mówią, że trawa powinna przemarznąć do wiązania więc ciekam.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:33, 26 paź 2017

Do góry
Jeszcze o winogronach, też mam jedno ciemne winogrono (ma 2 sezony) takie słodkie, że w gardle drapie przy jedzeniu.

Kiedyś to przez pieluchę tetrową przecisnęłam 4 wiadra winogron, ale wino cud miód wyszło, teraz mi się już nie chce. Może jak mi obrodzi to się skuszę.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:21, 26 paź 2017

Do góry
Witam Zbyszku przeglądałam i znowu oczy z orbit wychodziły. Zauważyłam, że u Ciebie dużo małych rarytasów iglastych.

Tego jałowca płożącego to ty mu patyczka doczepiłeś czy już kupiłeś. Dlaczego pytam, bo mam ich sporo i chciałabym sama na pieńku puścić do góry a potem w dół ale nie wiem czy się uda.

Wierzba sachalińska to jak chwast patyka włożysz do mokrej ziemi i wypuszcza. Kupiłam dawno temu i tak rosła, że wiosną ją obcięłam do ziemi i widzę, że znowu wypuściła badyle i przyjęły się ścięte gałązki nie zebrane rok mokry.

Borówka piękna, u mnie pojedyncze listki się przebarwiają.
Mirkowy ogród (początki) 21:21, 26 paź 2017

Do góry

Tak trzmielina, nasiona trujące ale ptaki bardzo lubia.

U mnie rosną marcinki, ale jakieś takie zdechlaki, musze je przesadzić.
Dzięki Mam dwa takie drzewka .Wiosną przytnę bo w tych chaszczach to wybujały może się zagęszczą.
Mirkowy ogród (początki) 21:17, 26 paź 2017

Do góry
Mirka a co ile sadziłaś? Bo rozstaw jest zależny jak maja rosnąć czy swobodnie czy na żywopłot. Swobodnie to musisz mieć ok. 2 m minimum 1,5 odstęp. Maja przyrosty ok. 15-20 cm to sobie policz ok. 7 lat to ponad 1 m.
Ile twoje miały w tym roku przyrostu możesz obliczyć?

To tez zależy jakie to serby. Jutro wstawię fotę serbów przed budynkiem to zobaczysz jeden waski a drugi szeroki taki ładny.

To co widzę u ciebie to chyba te szerokie.

Mirka sprawdziłam jeszcze raz twoje serby. Mają ładne przyrosty, a szpice jakie ładne, to sa te szerokie. To jeszcze sprawdź czy dobrze posadziłaś bo nie znam odległości.
Elu sadziłam coo 120cm.Chcę szybki efekt wysłony.Przyrost tegoroczny to 20-50cm nierówno.Czekam na foty twoich.
Ogrodowe kreacje 20:51, 26 paź 2017

Do góry
Aurelia moj bielun ma sie w najlepsze kwitnie pel a para, ale w sobote tez go scbowambo to juz czas, nke bede sje pozniej z nim grzebala.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies