Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

ElzbietaFranka 21:46, 03 gru 2017

Mirus bobry panosza sie wszedzie. Duze szkody tez robia w Zalesiu nad stawami.

Anka te sadzonki teraz korzeni nie wypuszcza, ale wiosna skoro slonko przygrzeje to juz sa w ziemi i soczki rusza.
Mnie to sie pecherzyca czerwona wiosna zrobie sadzonki.
Mirka 20:38, 14 gru 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Mirus bobry panosza sie wszedzie. Duze szkody tez robia w Zalesiu nad stawami.

Anka te sadzonki teraz korzeni nie wypuszcza, ale wiosna skoro slonko przygrzeje to juz sa w ziemi i soczki rusza.
Mnie to sie pecherzyca czerwona wiosna zrobie sadzonki.
Elu akurat mnie bobry nie robią szkód. Gorzej jak dziki buszują, a u mnie one są.
Mirka 20:42, 14 gru 2017

Dziś ponury zimny, wietrzny i śnieżny dzień to zabrałam się za pieczenie pierników.

Gardener27 21:35, 14 gru 2017

Pyszne smakołyki To jeden z tych przepisów gdzie muszą odleżeć swoje czy można już po upieczeniu pałaszować ?
Mirka 22:56, 14 gru 2017

Gardener27 napisał(a)
Pyszne smakołyki To jeden z tych przepisów gdzie muszą odleżeć swoje czy można już po upieczeniu pałaszować ?
Przemku można od razu zjadać są pyszne.Pierniki z przepisu Asi Nawigatorki.

nawigatorskie pierniki
1.

1,5 kg maki
3 łyzeczki sody oczyszczonej

razem wymieszać

2.

0,5 kg miodu
0,5 kg margaryny
0,5 kg cukru
rozpuscic i zagotować

3.

2 łyzki kakao
paczka prztyprawy piernikowej (np Prymat)
2 łyzki dżemu lub marmolady
6 jaj

Do rozpuszczonej, zagotowanj masy dodać kakao, przyprawe, dżem. Całość wlać do kaki z sodą i rymieszać. dodać całe jaja i znów wymieszać. Wstawic na 12 h do lodówki. cisto bedzie wydawało się trudne do wyciągniecia z miski ale tak ma byc. wyciągaćpartiami, rozwałkować na ok 0,5 cm (nie trzeba podsypywać mąką) wykrawać pierniki. Piec ok 8 min w 190 stopniach. powstaje 200-300 sztuk w zalezności od foremek i wałkowania.

ja trzymam je czasem i do nastepnych świat w słoiku i są zawsze pycha. nie trzeba ich wcześniej wyciągać itp.

LUKIER biały gęsty: 1 białko utarte z 1/1 i 1/2 szklanki cukru pudru - taka gęstą mase wkładam do tuby zrobionej z papieru do pieczenia, odcinak czubeczek i wyciskam na pierniki. ręce bolą ale efekt jest super.
ElzbietaFranka 00:58, 15 gru 2017

Mirka naprawdę nie są twarde? Też takie pierniczki robiłam ale raz. Mi wchodziły miękkie raz twarde i zaprzestałam. Może jutro spróbuję zrobić wg
Tego przepisu co ty podałaś.
Ja to jeszcze jajkiem smarowalam po wierzchu i nie dawałam kakao.

Czasami przez maszynkę też robię.
Mirka 10:54, 15 gru 2017

Elu z tego przepisu robiłam drugi raz z lekką modyfikacją. 1kg.maki,1 margaryna, 1 szkl.cukru,3 całe jaja. I 25dkg.miodu 2 łyżki kakao. Do rozpuszczonej masy miodowej (ciepłej) dodałam jajka potem mąkę i wymieszałam. Potem wyrobiłem ręcznie i od razu piekłam. Nie trzymała w lodówce 12godz i czas pieczenie krótszy 180 stopni i 7. I będą miękkie. Jak przetrzymasz w piecu będą twarde.
ElzbietaFranka 18:39, 15 gru 2017

Mirka napisał(a)
Elu z tego przepisu robiłam drugi raz z lekką modyfikacją. 1kg.maki,1 margaryna, 1 szkl.cukru,3 całe jaja. I 25dkg.miodu 2 łyżki kakao. Do rozpuszczonej masy miodowej (ciepłej) dodałam jajka potem mąkę i wymieszałam. Potem wyrobiłem ręcznie i od razu piekłam. Nie trzymała w lodówce 12godz i czas pieczenie krótszy 180 stopni i 7. I będą miękkie. Jak przetrzymasz w piecu będą twarde.

Mirka a sodu też dodalas i inne przyprawy bo 3 łyżeczki na 1,5 kg mąki to 2 łyżeczki na 1 kg i reszta też odpowiednio zmniejszyć.
zawitka 10:09, 16 gru 2017

Mireczko przepis na wędlinę jest w ogrodowej naszej kuchni jak co to Ci napiszę :

Zdjęcie u mnie ;d
Mirka 11:55, 16 gru 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka a sodu też dodalas i inne przyprawy bo 3 łyżeczki na 1,5 kg mąki to 2 łyżeczki na 1 kg i reszta też odpowiednio zmniejszyć.

1kg.mąki
1 margaryna
1szkl.cukru
1szkl.miodu
3 jajka całe
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody.

Elu takie proporcje dałam .