Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:26, 26 paź 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Prosze o pomoc mam trawnik z nasion wembley graminex i pokryl sie caly mchem.... czym najlepiej sie go skutecznie pozbyc ???. Trawa jest juz dosc gesta ale i tak na calosci pojawil sie mech. Czy ktos moze podpowiedziec co zobic aby pozbyc sie mchu a nie uwzkodzic trawnika ???.

Przede wszystkim jak cos piszesz i chcesz pomocy to pokaz ten trawnik na focie.
Teraz nie pozbedziesz sie z trawnika mchu trzeba czekac do wiosny. Wiosna zrob wertymulacje, i trzeba podsiac nawozem wiosennym przeciwko mchu. Mech zniknie pewnie jesienia znowu sie pojawi.

Tak mam od kilku lat i sie nie przejmume, ale pod drzewami. Ten rok jest wyjatkowo mokry co sprzyja aby mech sie panoszyl.
Komendówka 19:36, 26 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Masz kozaki pod brzózkami a maślaki pod sosnami pod rododendronem też blisko sosny rosną.

Pozycja jeże, bo wszędzie mokro nie mogłam się połozyć na glebę.
Nie przejmuj się zrobisz powoli ja tyle lat robię i jeszcze nie zrobiony do końca zawsze coś na drodze stoi jak nie pogoda to jakaś inna franca.

Popatrz jaki wiatr u nas tak nie wiało.

Przejmuję się, ale stonowanie. Cieszę się zwyczajnie z tego kawałka ziemi. A że chciałabym już i pięknie to inna para kaloszy. Takie tam ciągle marzenia.
W cieniu - zacieniona 19:32, 26 paź 2017

Do góry

Witam. Można sprzedawac. U mnie sklep otwarty i nikt tego towaru nie chce ode mnie wiec grabie i kompostuje. Dobry nawoz będzie.
Ogrod piekny o kazdej porze. Jesien, zima przeminie i znowu radocha ogrodowa nastanie co zostawic, co przekopac na co przyjdzie jeszcze czas i tak wkolo Macieju.

Ale kontrast z tymi tujami i liscmi.

Ja to mam dopiero urodzaj przozowych wszędzie sa. Najgorsze to zwirowisko i skalniak.
Pozdrawiam Bogusiu

Bukowych liści nie kompostuję...potrzebują aż 3 lata na przerobienie.Niestety jest ich mnóstwo i trzeba codziennie grabić...do tego te niesamowicie silne podmuchy wiatru.

Bawarka 19:22, 26 paź 2017

Do góry
Z tego wszystkie zapomniałam napisać o tej wyspie na Jeziorze.
Przepiękny ogród, wodospad nie z tej ziemi. Lawenda no cóż robi wrażenie.

Mamy w stolicy taki wodospad na (piszę na bo spływa z dachu) Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Szukam fot, ale nie mogę znaleźć.

Mam nadzieje ze znajdziesz i bedziemy mogli podziwiac
Bawarka 19:21, 26 paź 2017

Do góry
Hania nie wiem co podawała Bogdzia, ale spróbuj go podlać i opryskać dla wzmocnienia środkiem Previcur Energy 840 SL - 15 ml firmy Bayer, chyba tam możesz go kupić. U was tam cieplej to jeszcze możesz to zrobić.
"OBi" to supermarket niemiecki to tam dostaniesz.

Wejdź na str. firmy Bayer, i poczytaj trochę. Może wzmocnić tego rododendrona.
Nie widziałam rododendrona, ale jak piszesz, ze oklapł to coś związane z ziemią może to fytoftoroza.

Dopiero co doczytałam, zdążysz zawsze obciąć spróbuj najpierw podlać tym specyfikiem.

Pozdrawiam

Elu, dziekuje za porade Tak, u mnie cieplo, nawet jak na te pore roku, za cieplo...Dzisiaj po godzinie 16 jeszcze mielismy ponad 25 stopnie ciepla. Wprzyszlym tygodniu, w nocy ma byc -5.

W cieniu - zacieniona 14:08, 26 paź 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Liści w bród...

Witam. Można sprzedawac. U mnie sklep otwarty i nikt tego towaru nie chce ode mnie wiec grabie i kompostuje. Dobry nawoz będzie.
Ogrod piekny o kazdej porze. Jesien, zima przeminie i znowu radocha ogrodowa nastanie co zostawic, co przekopac na co przyjdzie jeszcze czas i tak wkolo Macieju.

Ale kontrast z tymi tujami i liscmi.

Ja to mam dopiero urodzaj przozowych wszędzie sa. Najgorsze to zwirowisko i skalniak.
Pozdrawiam Bogusiu
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:50, 26 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Lubię poranne mgły, tylko, że one nie są takie poranne, mokro do południa. Nic nie można zrobić w ogrodzie. Wnuczek to nasze oczko w głowie
To dziwne, że nie pojawiły się u Ciebie ostróżki, one to prawdziwe terminatorki, u mnie na tym moim piachu dobrze rosną.
Moje ostatnie jesienne bukiety.

Dorota jak bardzo lubie suche bukiety robie je co roku juz mam materal nazbierany tylko zrobic. Nie pomyslalam o tych suchych lisciach w szklanych wazonach. Mam takie piekne liscie klonu.
Zrobie doswiadczenie z gałązkami perukowca ma ladne przebarwienia.
Trzmielina oskrzydlona ma duzo owoców czerwonych tez sie nadaja do suchych bukietow.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:41, 26 paź 2017

Do góry
Anus nie przycinalam czubkow choiny chce aby rosly wysoko, obcinam boki aby byly geste i mialy jak najwiecej bombelkow zielonych na wiosne.

Serby to 2 lata musza sie aklimatyzowac w glebie, jak nabiora korzenia to rusza w trzecim roku.

U nas przeplatanka slonce i chmury ale wietrznie.
Ptasi gaj 12:37, 26 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Ela piękna ta kanadyjska. Przycinasz czubek wzrostu czy jeszcze boczne? Jam mam dwa seby. W ogrodzie rosną trzy lata a sadziłam jak miały może 40 cm. Nie mierzyłam ale jak na razie dopiero widać jak odbijają od ziemi

Moje choiny bardzo dlugo sie aklimatyzowaly w gruncie. W tym miejscu rosna 4 szt tez ładne, ale ta jest wysunieta i mozna zrobic foto cale choiny.
Czubkow jeszcze nie obcinam niech rosna do gory.

Serby potrzebuja ze dwa lata od posadzenia aby w trzecim ruszyc. Szpica jest wskazni,iem przyrostu to znak, ze soki krazą.
Ogród bacowej 12:29, 26 paź 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Elu, na wakacjach byłam.

Gdzie to takie piekne widoki. Pokaz wiecej jak masz foty.
Boje sie latac samolotem wiec siedze w kraju. Jak bardzo chcialabym gdzies pojechac na poludnie Grecja, Turcja wygrzac swoje cialo

Od czasu jak w Kabatach byla katastrofa nie moge sie przełamać.

Dzisiaj u nas sloneczko na przemian z chmurami ale bardzo wietrznie sypie liscmi z kazdej strony.

Pozdrawiam.

Na zielonej... trawce :) 09:59, 26 paź 2017

Do góry
Piekny jesienny ogrod, mieniący sie kolorami. Wrzosowisko bardzo ladne sadzone grupami.
Ja w przyszlym roku robie remont wrzosowiska, gdyz musze krzaki pogrupowac, gdyz niektóre wymarzly i trzeba to uporzadkowac.

Jak opadna liscie to duzo pracy z czyszczeniem brr Mnie tez to czeka.

Te biale rozwichrzone zwiewne trawy to stipy?

Pozdrawiam

Dziękuję Elu tak te poczochrańce to stipy
Na razie Doorenbosy trzymają się dzielnie, zwykła brzoza przy siedzisku zaczyna śmiecić, ale ogólnie z odkurzaczem sprzątanie będzie trwać chwilę moment... mam do porównania zeszłoroczną jesień - jeden gaik ręcznie sprzątany, drug z odkurzaczem...

Swoją drogą a propo wrzosowiska oglądałam w ostatniej Mai zakwaszanie wrzosowiska octem... co mnie bardzo zaciekawiło. Stosowałaś może?
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:29, 26 paź 2017

Do góry
Basiu jak aura pozwoli to choiny przycinam pod koniec marca zanim soki ruszą bo później wiesz jakie są piękne te bombelki.

U nas też lało z przerwami. Ale paskudna pogoda aż się wyjść nie chce z domu.
Mirkowy ogród (początki) 00:23, 26 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)

Dobra już się nie gniewaj. Idę serby zobaczyć.
Em wycina samosiejki i znalazł takie cudo.Czy to trzmielina?

Tak trzmielina, nasiona trujące ale ptaki bardzo lubia.

U mnie rosną marcinki, ale jakieś takie zdechlaki, musze je przesadzić.
Mirkowy ogród (początki) 00:18, 26 paź 2017

Do góry
Mirka a co ile sadziłaś? Bo rozstaw jest zależny jak maja rosnąć czy swobodnie czy na żywopłot. Swobodnie to musisz mieć ok. 2 m minimum 1,5 odstęp. Maja przyrosty ok. 15-20 cm to sobie policz ok. 7 lat to ponad 1 m.
Ile twoje miały w tym roku przyrostu możesz obliczyć?

To tez zależy jakie to serby. Jutro wstawię fotę serbów przed budynkiem to zobaczysz jeden waski a drugi szeroki taki ładny.

To co widzę u ciebie to chyba te szerokie.

Mirka sprawdziłam jeszcze raz twoje serby. Mają ładne przyrosty, a szpice jakie ładne, to sa te szerokie. To jeszcze sprawdź czy dobrze posadziłaś bo nie znam odległości.
Ptasi gaj 00:12, 26 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu kiedy je przycinasz?...mam 4 szt i przez trzy sezony można powiedzieć ,ze nic nie urosly...w tm roku jaby coś tam drgneły,dam im szansę jeszcze rok

Basiu przycinam je wiosną gdzieś w marcu przed bombelkami. A później w zależności jak szybko rosną.
Ogródek Iwony II 22:08, 25 paź 2017

Do góry
Iwonko jestem na str 830 chcesz zmienic rabate, rzeczywiscie bukszpany juz tam nie padowaly. Rozplenice to trawy szybko rosnace u mnie po 4 latach to olbrzymy. Po lewej stronie foty masz rozplenice to pewnie mlode, ze takie małe.

Wrzuc kolor z szalwi i trawy imperaty tylko wyzszej bedzie bardzo ladnie. Klosowiec jest bardxo ladny ma piekne kwiatostany.

Elu, wiosną dostałąm rozplenice od Ewy - to piórkówka. Nie pamiętam, by u niej była potworem.
Mam Moundry sianą z nasionek, w drugim roku jest sporo większa. Więc chyba zależy to od odmiany...
Szałwię mam obok na rabacie przy różach. Tutaj floksy i pysznogłówkę od Łukasza...
Co do bukszpanów, kiedyś analizowałam pewną inspirację Danusi i chciałam bukszpan posadzić w podobny sposób...
Tak to miało wyglądać w całości

Teraz zamiast bukszpanu na wprost rozchodniki i sesleria są po całości...

Na efekt czekam w przyszłym roku ...
Imperaty tutaj nie chcę... Mam pod Nigrami razem z zawilcami na innej rabacie...
Ogród Małej Mi 2017 17:38, 25 paź 2017

Do góry
7 lat to olbrzym bardzo ładny. Mój wąski w tym roku troch podrosl czy kwitnie u ciebie

Tak kwitnie, na str. 264 pokazałam kwiat..
Sezon 2017 u Hanusi 16:38, 25 paź 2017

Do góry
Haniu smagliszke jak raz za się jeszcze to będzie u ciebie na zawsze.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 16:36, 25 paź 2017

Do góry
Fioletowa ładniejsza wg mnie kwitnie aż do mrozów
Ptasi gaj 14:02, 25 paź 2017

Do góry
Wczoraj była u Mirki dyskusja na temat świerków serbskich chciałam pokazać moje. Sadziłam je 3 lata temu miały ok. 1,5 metra.

Ten bardzo ładne sztuki

Serb z prawej strony foty ma 2 przewodniki

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

Lubię też cyprysiki nuthajskie bardzo majestatyczne drzewka. Ten który pokazuję, bardzo długo nie mógł ruszyć wzrostowo, ale od 2 lat nadrabia straty.

Elu no pięknie ci serby urosły.Jak patrzę na twoje to teraz się zastanawiam czy nie za gęsto posadziłam.Moje niektóre miały 150cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies