Przede wszystkim jak cos piszesz i chcesz pomocy to pokaz ten trawnik na focie.
Teraz nie pozbedziesz sie z trawnika mchu trzeba czekac do wiosny. Wiosna zrob wertymulacje, i trzeba podsiac nawozem wiosennym przeciwko mchu. Mech zniknie pewnie jesienia znowu sie pojawi.
Tak mam od kilku lat i sie nie przejmume, ale pod drzewami. Ten rok jest wyjatkowo mokry co sprzyja aby mech sie panoszyl.
Przejmuję się, ale stonowanie. Cieszę się zwyczajnie z tego kawałka ziemi. A że chciałabym już i pięknie to inna para kaloszy. Takie tam ciągle marzenia.
Bukowych liści nie kompostuję...potrzebują aż 3 lata na przerobienie.Niestety jest ich mnóstwo i trzeba codziennie grabić...do tego te niesamowicie silne podmuchy wiatru.
Elu, dziekuje za porade Tak, u mnie cieplo, nawet jak na te pore roku, za cieplo...Dzisiaj po godzinie 16 jeszcze mielismy ponad 25 stopnie ciepla. Wprzyszlym tygodniu, w nocy ma byc -5.
Witam. Można sprzedawac. U mnie sklep otwarty i nikt tego towaru nie chce ode mnie wiec grabie i kompostuje. Dobry nawoz będzie.
Ogrod piekny o kazdej porze. Jesien, zima przeminie i znowu radocha ogrodowa nastanie co zostawic, co przekopac na co przyjdzie jeszcze czas i tak wkolo Macieju.
Ale kontrast z tymi tujami i liscmi.
Ja to mam dopiero urodzaj przozowych wszędzie sa. Najgorsze to zwirowisko i skalniak.
Pozdrawiam Bogusiu
Dorota jak bardzo lubie suche bukiety robie je co roku juz mam materal nazbierany tylko zrobic. Nie pomyslalam o tych suchych lisciach w szklanych wazonach. Mam takie piekne liscie klonu.
Zrobie doswiadczenie z gałązkami perukowca ma ladne przebarwienia.
Trzmielina oskrzydlona ma duzo owoców czerwonych tez sie nadaja do suchych bukietow.
Moje choiny bardzo dlugo sie aklimatyzowaly w gruncie. W tym miejscu rosna 4 szt tez ładne, ale ta jest wysunieta i mozna zrobic foto cale choiny.
Czubkow jeszcze nie obcinam niech rosna do gory.
Serby potrzebuja ze dwa lata od posadzenia aby w trzecim ruszyc. Szpica jest wskazni,iem przyrostu to znak, ze soki krazą.
Gdzie to takie piekne widoki. Pokaz wiecej jak masz foty.
Boje sie latac samolotem wiec siedze w kraju. Jak bardzo chcialabym gdzies pojechac na poludnie Grecja, Turcja wygrzac swoje cialo
Od czasu jak w Kabatach byla katastrofa nie moge sie przełamać.
Dzisiaj u nas sloneczko na przemian z chmurami ale bardzo wietrznie sypie liscmi z kazdej strony.
Dziękuję Elu tak te poczochrańce to stipy
Na razie Doorenbosy trzymają się dzielnie, zwykła brzoza przy siedzisku zaczyna śmiecić, ale ogólnie z odkurzaczem sprzątanie będzie trwać chwilę moment... mam do porównania zeszłoroczną jesień - jeden gaik ręcznie sprzątany, drug z odkurzaczem...
Swoją drogą a propo wrzosowiska oglądałam w ostatniej Mai zakwaszanie wrzosowiska octem... co mnie bardzo zaciekawiło. Stosowałaś może?
Mirka a co ile sadziłaś? Bo rozstaw jest zależny jak maja rosnąć czy swobodnie czy na żywopłot. Swobodnie to musisz mieć ok. 2 m minimum 1,5 odstęp. Maja przyrosty ok. 15-20 cm to sobie policz ok. 7 lat to ponad 1 m.
Ile twoje miały w tym roku przyrostu możesz obliczyć?
To tez zależy jakie to serby. Jutro wstawię fotę serbów przed budynkiem to zobaczysz jeden waski a drugi szeroki taki ładny.
To co widzę u ciebie to chyba te szerokie.
Mirka sprawdziłam jeszcze raz twoje serby. Mają ładne przyrosty, a szpice jakie ładne, to sa te szerokie. To jeszcze sprawdź czy dobrze posadziłaś bo nie znam odległości.
Elu, wiosną dostałąm rozplenice od Ewy - to piórkówka. Nie pamiętam, by u niej była potworem.
Mam Moundry sianą z nasionek, w drugim roku jest sporo większa. Więc chyba zależy to od odmiany...
Szałwię mam obok na rabacie przy różach. Tutaj floksy i pysznogłówkę od Łukasza...
Co do bukszpanów, kiedyś analizowałam pewną inspirację Danusi i chciałam bukszpan posadzić w podobny sposób...
Tak to miało wyglądać w całości
Teraz zamiast bukszpanu na wprost rozchodniki i sesleria są po całości...
Na efekt czekam w przyszłym roku ...
Imperaty tutaj nie chcę... Mam pod Nigrami razem z zawilcami na innej rabacie...