Witam Ewo jak dobrze że pokazała te hortki to limonki. Na pierwszej focie widać 4 główne pędy na 80 cm i odgalezienia i później te odgalezienia przycinasz ok 30 cm 3-4 oczka powyżej tych 80 cm. Czy odbijają od korzenia odrosty młode jeżeli tak to co robisz wycinasz je.
Jak będziesz robiła wiosenna pielęgnację cięcie to też zrób foty z porównanie przed cięciem i po. Pokaż to cenne wiadomości.
Limki wypaśne
Ewa mam takie pytanie - bo jeżeli tak podcinamy hortki to one chcąc nie chcąc robią się coraz wyższe (bo przesuwamy w górę cięcie) a z drugiej strony (przynajmniej u siebie tak zaobserwowałam) te kolejne "badyle" z kolejnych pięter są coraz cieńsze. Z czasem po takim cięciu z dolnych części łodyg przestają wyrastać nowe badylki i nie wiem co by było gdybyśmy chcieli po jakimś czasie odmłodzić taką hortkę (czy pojawiły by się nowe łodygi - chyba nie ). Czy robiłaś kiedyś takie drastyczne cięcie odmładzające po kilku latach?
Ewcia też pamiętałam, ale nie chciałam na razie Ci głowy zawracać
A Ty myk myk i wstawiłaś fotki. Dziękuję ogromnie.
Czy w przyszłym roku ( trzeci rok hortek wiosną będzie) mam już przyciąć główne pędy na jakieś 60-80 cm? czy jeszcze dać im się wzmocnić? Na razie mają grubość grubej kredki średnica około 1cm.