Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

I ja potrzebuje pomocy ;) 11:45, 25 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
to wracajmy do pierwotnego kształtu rabat, im dłużej na nie patrze, tym bardziej dochodzę do wniosku, że są akurat, tak ładnie obejmuja ogród z tej lewej strony
Gosiu, jak będziesz chciała zachowac przejście do rozstaji to i tak możesz je zrobić przez rabatę, zachowując jej przebieg, układając ścieżke z płyt kamiennych obok koła nad oczyszczalnią na przykład i planując w tym rogu same niskie rośliny obok ścieżki. Ładny widok tam masz, a jak brzozy urosną będzie jeszcze lepszy.
To samo z żywopłotm zamykającym widok wzdłuż podjazdu - jeżeli uznasz, że się zmieści i pasuje to w obecna rabate też da się go wkomponować.

Może ZSZP wyda też nowy katalog bylin? Rozszerzony? W starym katalogu roślin o bylinach też było nie za wiele
(a ja nowego katalogu nie mam )

A wizulaki, niestety, ułomne są. Nawet te rysowane ręcznie, a co dopiero komputerowe.
dobranoc

Tak - zostańmy przy starym układzie. Nad tym żywopłotem zamykającym przy podjeżdzie to się zastanawiam... w sumie to nad zasadnością.... Chciałam tam na tej rabacie dać szpaler hortensji i nie wiem czy one, wraz z miskantami go nie zakryją.. Zresztą nie wiem czy to dobry pomysł z tymi hortensjami.

W starym katalogu było chyba więcej bylin niż w tym nowym.... takie odnosze wrażenie, jednak katalog stary miałam tylko chwile w rękach.

I ja potrzebuje pomocy ;) 00:00, 25 kwi 2012

Do góry
to wracajmy do pierwotnego kształtu rabat, im dłużej na nie patrze, tym bardziej dochodzę do wniosku, że są akurat, tak ładnie obejmuja ogród z tej lewej strony
Gosiu, jak będziesz chciała zachowac przejście do rozstaji to i tak możesz je zrobić przez rabatę, zachowując jej przebieg, układając ścieżke z płyt kamiennych obok koła nad oczyszczalnią na przykład i planując w tym rogu same niskie rośliny obok ścieżki. Ładny widok tam masz, a jak brzozy urosną będzie jeszcze lepszy.
To samo z żywopłotm zamykającym widok wzdłuż podjazdu - jeżeli uznasz, że się zmieści i pasuje to w obecna rabate też da się go wkomponować.

Może ZSZP wyda też nowy katalog bylin? Rozszerzony? W starym katalogu roślin o bylinach też było nie za wiele
(a ja nowego katalogu nie mam )

A wizulaki, niestety, ułomne są. Nawet te rysowane ręcznie, a co dopiero komputerowe.
dobranoc
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:05, 24 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
ten nowy katalog? ach..
to może tam przy podjeździe zrobić żywopłot z ligustra, odsunięty od podjazdu na niezbędny metr? wyszedł by na równi z żywopłotem samotni? z przejściem na wysokości bramy garażowej, ze wzgledów praktycznych?

a nie zastanawiałas się nad zachowaniem przejścia w narożniku sasiadującym z rozstajami?
bo tam dalej jest droga i brzozy i mozna by zrobić takie naturalne wyjście z ogrodu do jego dalszych części..

Ewa, zachowanie przejścia fajne rozwiązanie ale to co narysowałaś nie bardzo mi odpowiada. Ta druga łezka byłaby nieproporcjonalna do pierwszej. A gdyby chcieć robić takie same to dół jej nie złapie wszystkich dekli. Łezki na środku nie powiększę bo bardzo ograniczy to komunikację (stworzy sie wrażenie ścisku)
I ja potrzebuje pomocy ;) 20:41, 24 kwi 2012

Do góry
ten nowy katalog? ach..
to może tam przy podjeździe zrobić żywopłot z ligustra, odsunięty od podjazdu na niezbędny metr? wyszedł by na równi z żywopłotem samotni? z przejściem na wysokości bramy garażowej, ze wzgledów praktycznych?

a nie zastanawiałas się nad zachowaniem przejścia w narożniku sasiadującym z rozstajami?
bo tam dalej jest droga i brzozy i mozna by zrobić takie naturalne wyjście z ogrodu do jego dalszych części..

Ogród zmyślony 07:02, 24 kwi 2012

Do góry
Jak miło, że zaglądacie

Monitka, pewnie będziemy trochę tego platana poskramiać, zobaczymy jakie ma tempo wzrostu.
Pszczółko i Martku, szarości kocham właśnie za ten brak krzykliwości, no i pasują do wszystkiego.

Zbysiu, jak Bozia da to będzie się działo dalej. Teraz czeka mnie wytyczanie z tyłu. przy świerkach do warzywniaka i przesadzanie wrzosów pod brzozy, no i właśnie plac zabaw, co by go znowu do kąta przestawić

Miłego dnia
Ogródkowy chaos u monitki 21:11, 23 kwi 2012

Do góry
Aniu, Maju, Moniko dzięki za odwiedziny i głos w sprawie Pana Platana Coraz bardziej bardziej go pragnę (czywiście na rabacie ) i się zastanawiam gdzie go posadzić. Chyba wyląduje w innym miejscu (tam gdzie chciałam dać brzozy) na stronie południowo zachodniej. Kusi mnie obok magnolia i grujecznik tak jak w realizacji Danusi tylko że grujecznik to też duże drzewo i zastanawiam się czy zapanuję nad nimi ...

Nikuś pluskaliśmy się w Gryfinie a fotki uczę się robić, roślinki to wdzięczne obiekty bo nie marudzą że długo to trwa
Ogród na Cedrowej 19:53, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie się zieleni i ładna okolica.

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

A myślisz Danusiu aby posadzić je od strony płotu, czy na łuku od brzozy?
Ogród na Cedrowej 19:40, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

Posadziłam 2 w zeszłym roku, bo nie wiedziałam czy przezimują, ale wypuszczają już nowe pędy więc na pewno dosadzę więcej
A to pierwsze efekty kancików

W najbliższym czasie zamierzam wyrzucić włókninę, bo nic z niej dobrego, a pod spodem pleśń i grzyb
Ogród na Cedrowej 19:14, 23 kwi 2012

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:59, 23 kwi 2012

Do góry
Karolciu ja też nie przepadałam za swoim imieniem, ale przyzwyczaiłam się a teraz nawet mi się podoba - niewiele jest Karolin przynajmniej w moim otoczeniu

Brzozy też bardzo mi się podobają, ale mam tylko jedną, Betula Pendula - ze zwieszającymi się gałązkami. Też pewnie wielka urośnie, a boję się dużych drzew bo mamy małą działkę. Więc pozostałe to owocowych kilka w bezpiecznej odległości od domu. I klon palmowy - wielki nie urośnie

Na pewno kiedyś spełni się Twoje marzenie!!
pozdrawiam serdecznie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:56, 23 kwi 2012

Do góry
haha o tak imię mamy na prawdę piękne ! jak byłam młodsza to w sumie byłam zła ze mam takie imie bo nie mogłam wypowiedzieć "R" haha jakież to miałam wtedy problemy teraz juz mi to przeszło a imię bardzo polubiłam i ciesze sie ze rodzice własnie takie wybrali

o tak tak ! wlasnie o tym zdjeciu myslalam na prawde bardzo ladnie to wyglada a tak w ogole to jestem zdania ze brzozy to najpiekniejsze drzewa teraz gdy inne budza sie powoli i ospale do zycia one wygladaja juz jak krolowe no i podobno przebywanie wsrod brzoz bardzo dobrze wplywa na samopoczucie i zdrowie czlowieka ( o ile nie jest alergikiem ) mam takie marzenie zeby kiedys miec w ogrodzie taki zagajnik brzozowy a wsrod niego altanke cos pieknego
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 17:25, 23 kwi 2012

Do góry
nie ma to jak nacisk ze strony forumowiczek
Kilka aktualnych fotek

Brzozy na razie jak patyczki
Między pójdą jeszcze berberysy i trawy. Wrzosowisko nie wchodzi w grę, bo za mokro

A ten kawałek do przerobienia. Pod tujami trzeba usunąć darń, bo podrosły i przy koszeniu już jest problem
I studnia do dokończenia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:27, 23 kwi 2012

Do góry
to moje drzewko M kupował w ubiegłym roku w Rogienicach, pojechał po brzozy i kupił przy okazji
Przedogródek Agniechy973 13:03, 20 kwi 2012

Do góry
Byłam dzisiaj w szkółce 20 km ode mnie. Oczywiście miał byc tylko rekonesans, ale znalazłam brzozy Doorenbos, więc kupiłam 3 szt na bukiet. Ok 1 m wysokości po 12 zł. Po tyle to ja mogę kupować. Co prawda musiałam je od pani wydębić co nieco, bo one były w poczekalni i na razie nie na sprzedaż, ale się udało.
Oprócz tego były tam piękne cisy w balotach po 29 zł. Wysokość mniej więcej do pasa. Jak zobaczyłam tak się zakochałam. Piękne ciemnozielone kolumienki. Nie było odmiany. Teraz bardzo bym chciała takie mieć. Jeszcze jakbym się nauczyła formować je w stożki... Byłoby miodzio.
Magnolio, jeszcze jedna wielka prośba do Ciebie, spójrz na mój ogród i podpowiedz, gdzie pasowałyby takie cisy. U Danusi pięknie wyglądają jako strażnicy wejścia. Jak je u mnie wkomponować? Czy dać sobie spokój?
Ogród, Oogród, Ooogród 12:04, 20 kwi 2012

Do góry
Witam. dzisiaj zacząłem się zastanawiać nad narożnikiem działki
może wyrazicie opinie co do mojego pomysłu zaciągniętego z ogrodu z lustrem ...

to coś szarego to lustro w narożniku (pod kątem 90stopni ustawione dwie tafle 2m szerokości na 2m wysokości, brązowo zielone to brzozy, niższe zielone to tuje szmaragd a wyższe to świerki serbskie bądz jakieś inne wyższe drzewa iglaste pod liściastymi wrzosowisko... z tymi lustrami to się zastanawiam czy to dobry pomysł bo słońce będzie ostro w nie świecić.
Przedogródek Agniechy973 16:22, 19 kwi 2012

Do góry
Brzoza jacqemonta może być. Tez ma śliczną, biała korę, ładny kontrast kory z liśćmi. W związku szkólkarzy polskich jest info że Doorenboos to to samo, tylko z siewek holenderskich. Nie podają czym ta odm się różni.
Dalecarlica- hm. widywałam ją jako dorosłą i moim zdaniem to jest jakaś pomyłka. Te listki powcinane są już tak małe , że z daleka wyglądają jakby ich nie było, albo jakby drzewo było chore. Gałązki są ok, ciekawe, ale odbiór zwykle jest całej sylwetki, i formy.
Żółtolistne- po pierwsze jednak nie powinny być w pełnym słońcu, choć czasem piszą że mogą i że słońce ich nie przypala. Jednak w innych źródłach piszą że przypala, a to daje brzydki efekt. Po drugie te brzozy muszą mieć ładne , ciemne tło żeby 'zaświeciły'.

Zostań przy Jacqemonta
Abrakadabra- w szkółce Grąbczewskich jesienią takie 3-4 m, wielkie były po 265 zł, a to nie jest tania szkółka. Więc nie są to drogie drzewa , chyba że ktoś zamierza skroić klienta.
Jak masz problem z wielkością sprawdzaj w związku szkółkarzy polskich- na ich stronie. To dobre dane, rzetelne
Ogródek szczypiorka :) 13:04, 19 kwi 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)
Witaj Jolu. Super masz powierzchnię do obsadzania, lubię takie powstające ogrody, zobaczysz za chwilę u Ciebie bedzie pięknie i kolorowo.
Brzozy są malownicze, jednak niestety straszne śmieciuchy i rabaty pod nimi muszą obowiązkowo mieć nawodnienie, bo brzozy lubią pić wodę no i niestety płytko się korzenią odbierając energię innym rosliną, ale dla ich uroku warto się pomęczyć, mam jedną wielką w ogrodzie i pomimo jej wad nie zlikwiduję jej.
Powodzenia w zakładaniu Ogrodu.

Witaj Kaisia. Na szczęście nie całość jest do obsadzenia
Co do brzóz, to mam takie samo zdanie. Dodają uroku, ale strasznie śmiecą. Pozbyć się ich nie mogę, nawet gdybym chciała. Nie dostanę pozwolenia na wycięcie, a bez niego wolę ich nie ruszać. Straszne kary są za to...
Ogródek szczypiorka :) 12:30, 19 kwi 2012

Do góry
Witaj Jolu. Super masz powierzchnię do obsadzania, lubię takie powstające ogrody, zobaczysz za chwilę u Ciebie bedzie pięknie i kolorowo.
Brzozy są malownicze, jednak niestety straszne śmieciuchy i rabaty pod nimi muszą obowiązkowo mieć nawodnienie, bo brzozy lubią pić wodę no i niestety płytko się korzenią odbierając energię innym rosliną, ale dla ich uroku warto się pomęczyć, mam jedną wielką w ogrodzie i pomimo jej wad nie zlikwiduję jej.
Powodzenia w zakładaniu Ogrodu.
Przedogródek Agniechy973 10:53, 19 kwi 2012

Do góry
Magda, nie wiem, gdzie te brzozy za takie pieniądze, ale to jakieś zdzierstwo! We Wrocku wysoką na 4m brzozę pospolitą, ale młodą, niezbyt gęstą kupisz za 150-200zł! A że brzozy szybko rosną, to w ich cieniu za parę sezonów na pewno będzie można wypoczywać. Chyba że to ceny za jakieś lepsze odmiany brzóz, np. doorenbos?
Przedogródek Agniechy973 09:57, 19 kwi 2012

Do góry
Magnolio, moja doradczyni! Szukam brzózek na bukiet drzew pomiędzy garażem a szambem. Wskazałaś brzozę Doorenbos, ale nie jest zbyt popularna w sklepach. Czym się różni od Jacquemonta? Czy ta też może być? Buszuję w ofercie Konieczko i Doorenbos jest niedostępna, a ta druga jest. Spodobała mi się jeszcze Dalecarlica - ma powycinane głęboko liście. Jeśli znajdziesz czas to spójrz na nie, proszę.
Tu się zaczynają brzozy http://www.drzewa.com.pl/search.php?orderby=name&orderway=desc&n=10&search_query=brzoza&x=0&y=0
Dostępne są tylko te z podanymi cenami.
Te z żółtymi liśćmi też są ładne (Golden Cloud, Schneverdingen Goldbirke).
Pytam, bo znowu mogę czegoś nie wiedzieć, tak jak np. z czerwonymi klonami i mączniakiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies