Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

MartaS 13:50, 20 lip 2012

zaglądam tez do Ciebie

o widzisz Beto jakis pomysł jest od OZZ

ale tych zmian u Ciebie... pozazdrościć tylko
beta 14:04, 20 lip 2012

MartaS napisał(a)
zaglądam tez do Ciebie

ale tych zmian u Ciebie... pozazdrościć tylko

no coś Ty

zmian troszku jest ale nie ma czego zazdrościć

na zmiany to ja się dopiero szykuję-jeżeli pomożecie
Ozz 14:17, 20 lip 2012

Powtarzając za Danusią - świerki serbskie

Ale jeśli nie chcesz iglastych, bo faktycznie już trochę ich jest, to zaproponuję te rośliny, które lubię, a powinny pasować:

- Grab pospolity 'Frans Fontaine' > wąski, można ciąć do woli, na jesień zostawia brązowe liście na gałęziach (na starość może się robić trochę szerszy)

- Jarzębina pospolita 'Fastigiata' > wąska, ładne owoce w zimie dla ptaków, ładne drzewko

- Wiśnia piłkowana 'Amanogawa' > wąska, pięknie kwitnie wiosną, bywa że kaprysi, zwłaszcza po zimie, ale widziałam ją na nasadzeniach nawet w mieście, no i zazwyczaj trochę kosztuje.

A z reszty to może już nie kolumnowe, ale równie ładne, a niewielkie jabłonie ozdobne('Ola', 'Wintergold')? albo śliwa 'Nigra' o bordowych liściach, którą polecała Danusia?

Iglaka wywal bo już jest chyba na tamtym świecie, a klona lepiej w inne miejsce, gdzie będzie mieć trochę swobody - on teraz jest taki maluśki, jak mu spasuje miejsce to rośnie jak szalony, jak nie spasuje... to też rośnie
beta 14:22, 20 lip 2012

dzięki Ozz-kochana jesteś

muszę teraz poszukać poszczególne okazy i sie im przyjżeć

mnie bardzo podobają się jeszcze brzozy

o sliwach, wiśniach i jabłoniach myslałm już wczesniej-musz ewrócić do moich notatek

a jak myslicie, czy można to przemieszać jakoś sensownie z czymś co nie gubi liści?
MartaS 14:28, 20 lip 2012

Ja polecam jabłonie ozdobne ładnie kwitną a potem mają małe jabłuszka

i śliwa Nigra tez ładna ale pomysl jeszcze o wisni Umbraculifera tych co u mnie na podjeżdzie
Ozz 14:31, 20 lip 2012

Nom ze świerkiem serbskim albo np. z jeszcze do niedawna bardzo popularną jodłą koreańską (fajna mała choinka), możliwości jest wiele

Grab też nie gubi liści

Drzewka można zawsze podsadzić np. trawami, albo coś niższego zimozielonego pomiędzy.
beta 14:47, 20 lip 2012

Ozz napisał(a)
Nom ze świerkiem serbskim albo np. z jeszcze do niedawna bardzo popularną jodłą koreańską (fajna mała choinka), możliwości jest wiele

Grab też nie gubi liści

Drzewka można zawsze podsadzić np. trawami, albo coś niższego zimozielonego pomiędzy.

ok, musze to sobie poukładać

nie ma tam za dużo mijsca-ok 3 m od czoła że tak powiem i 1,5 z drugiej

na samym rogu , czyli na zakręcie tego wysunięcia możnaby jakieś wyższe drzewo, co myślicie?

aha i ile odsunąć od szopy-2 m?- planowałam za tymi drzewkami z taczką jeździć
Diana 15:02, 20 lip 2012

Beatko ależ zmiany u ciebie......bardzo się cieszę że dodalaś zdjęcie śliczna uśmiechnięta buzia i nowa nazwa wątku!!! Wspaniale
Buziaczki
beta 16:10, 20 lip 2012

Diana napisał(a)
Beatko ależ zmiany u ciebie......bardzo się cieszę że dodalaś zdjęcie śliczna uśmiechnięta buzia i nowa nazwa wątku!!! Wspaniale
Buziaczki

cześć Diana

poprzednia nazwa była już troszku nie aktualna

no a zdjęcie-no cóż ja też lubię widzieć z kim rozmawiam

beta 16:15, 20 lip 2012

ok
a jak byście rozplanowały te drzewa przy tej szopce?

tam będzie gdzieś 5m na 2m- musze dokłądnie zmierzyć

powinnam jeszcze nanieść domek dla dzieci na ten rysunek, żeby było aktualnie