Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 08:07, 22 maj 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Tłumnie przybyli goście w sobotę,
Ci ze Szczecina, i ci z Sopotu,
Otwock, Rzeszów i Miłkowo
musiał tu być obowiązkowo!
Wizyta piękna i wspaniała....
No i pogoda dopisała!

Spotkania , powitania, rozmowy,
a wszystko pod nadzorem szefowej!
Czy na ławeczce,czy w brzozy cieniu,
czy też na trawce od niechcenia,
Zdjęcia nie oddają w pełni tego
spotkania ogrodowiskowego!

Bo trzeba być w środku zdarzeń,
żeby dołączyć koniecznie
Coś nowego do swych marzeń!
A tym wątpiącym w swoje siły
Życzę ,żeby ich ogrody też takie były
Gospodarzom ślę gratulacje
za gest i organizację!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:42, 21 maj 2012

Do góry
hej Agatko!
Dzisiaj wsadziłam tylko bukszpany. Jako prawie-obwódkę, po obu stronach brzozy. Na więcej nasadzeń dobrej ziemi mi zabrakło, a nie miałam już siły/czasu żeby rozgrzebać kompostownik
Nieregularnie odpada, bo to rabata z trawami, czasem wysokimi. Jak zacieniłyby te bukszpany to by łysiały i byłoby im źle. Jak u Danusi mi się oczywiście podoba, ale nie będę miała tak - nigdy

Tawuły przenoszę częściowo na drugą stronę - jak przekwitną, będę im zostawiała miejsce. W ten sposób chciałabym połączyć obie rabaty. W miejsce tawuł zabranych z górnego rzędu po lewej bliżej schodów będą wysokie trawy

Dzisiaj nawoziłam się ziemi i darni stamtąd za płot... cała się okurzyłam, więc po wszystkim prysznic - dawno tak brudna nie byłam, garść piachu została w brodziku

Napisz mi proszę jak się mają świerki inversa Twoje do tych z Łodszi które obfocił Przemek -= na poprzedniej stropnie są. 69 zł, więc niedrogo - sporo mniejsze od Twoich?
pozdrówka!
Zielony ... ogród 20:47, 20 maj 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Postawiłam bukiet bzu na komodzie w pokoju gościnnym a Ty nie przyjechałaś . Brzozy uwielbiam i nie boję się żadnych "śmieciuchów". Na liściastych drzewach najbardziej widać zmiany pór roku...i wtedy dopiero czuć, że ogród żyje...co miesiąc ubiera się w inna szatkę bo zmienia się nawet kolor liści...dla mnie urok bezcenny...
Dlaczego piszesz, że nuda i nędza roślinna to na południu? Przecież klimat tam cieplejszy niż u mnie i możliwość sadzenia tylu pięknych roślin...dla mnie tylko obiektów westchnień
Wczoraj przyjechał do mnie clematis Nelly Moser szt 2, posadzę od północnej strony przy wejściu na taras.

"znowu w życiu mi nie wyszło" ... spokojnie Aniu to nie doły to szczery żal ... bo że też taki widok z pokoju gościnnego tak daleko ... no ale choć podróże to może i nie z myślą o mnie na tym świecie zaistniały to może kiedyś te brzózki zobaczę ... nigdy nie mów nigdy ... Iwonka nędza na południu to moja nędza ... kilka roślinek do namierzenia organoleptycznie a reszta w głowie ... dziubek u Ciebie to już prawdziwy ogród z naszych marzeń ... płot ledwo wystaje zza zielonej ściany ... brzozy to nomalnie wywracają ... tyyyle kwiatów ... trawka ... ławeczki ... jak jeszcze o jakimś dole usłyszę to niczym kret ci z rabaty wypełznę i ...
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 07:17, 20 maj 2012

Do góry

Tłumnie przybyli goście w sobotę,
Ci ze Szczecina,i ci z Sopotu,
Otwock,Rzeszów i Miłkowo
musiał tu być obowiązkowo!
Wizyta piękna i wspaniała....
No i pogoda dopisała!
Spotkania ,powitania,rozmowy,
a wszystko pod nadzorem szefowej!
Czy na ławeczce,czy w brzozy cieniu,
czy też na trawce od niechcenia,
Zdjęcia nie oddają w pełni tego
spotkania ogrodowiskowego!
Bo trzeba być w środku zdarzeń,
żeby dołączyć koniecznie
Coś nowego do swych marzeń!
A tym wątpiącym w swoje siły
Życzę ,żeby ich ogrody też takie były
Gospodarzom ślę gratulacje
za gest i organizację!
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:20, 19 maj 2012

Do góry
Irenko, Domi, Marzenki\o, dzięki za wsparcie . Cisów padło na dzień dzisiejszy około 14 sztuk. Z tego co widzę możliwe, że liczba dobije do 20. Trudno. Kupiłam nowe. Co zrobić. Szkoda tylko pieniędzy, bo miałam sprawić sobie parę roślin,na których mi zależy. Moja mama jednak w odsieczy sprezentowała mi 10 dorodnych lawend pod moje brzozy pozyteczne . Już oczywiście są posadzone

Dziś zrobiliśmy kawał dobrej roboty. Z pomocą kilku osób zakorowaliśmy około 400m2 i dowieźliśmy na rabaty 20 ton ziemi. Zostało nam jakieś 300 metrów do zakorowania i zakamykowania Jesteśmy prawie na meciue Teraz tylko do szczęścia (ogrodowego oczywiście), brakuje mi widoku kilełkującej trawki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:16, 18 maj 2012

Do góry
Zrezygnuj z brzozy, ustawiasz nieco inaczej Rh.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:23, 18 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
żeby nie bylo slodko, miło i przyjemnie mam dylemata.... wytyczałam tą nową rabatę gdzie rosną świerki i mialy pozostać, ale okazuje się że na projekcie świerki rosna w innym miejscu żeby było jak w projekcie musiałabym je przesadzić co nie jest mi na rękę.... co robić, co robićj? muszę szybko podjąć decyzję gdybym nie przesadzała to nie zmieszczą się rh w takiej konfiguracji jak na projekcie.. Jak myslicie przesadzać świerki (M mnie udusi) czy zostawic jak jest i nie sadzić RH w półkolu i zrezygnowac z jednej brzozy?
wg projekt

tak jest. tzn te świerki są w tych miejscach

Właściwie to może tak być - tylko rabatę musisz trochę pociągnąć do przodu, żeby rh nie konkurowały z choinkami
Mój mały raj na ziemi :) 08:05, 18 maj 2012

Do góry
Teraz wiem czemu palikują brzozy na osiedlach i inne podobne drzewka Przykro mi Aniu,ale jak patrzę na te rozleniwione widoki ...
Mam nadzieję ,że na ciebie też działają kojąco i ocierają łzy po stracie
Jedno ze zbliżeń pręciki ma jak drobne perełki
Zielony ... ogród 07:48, 18 maj 2012

Do góry
Postawiłam bukiet bzu na komodzie w pokoju gościnnym a Ty nie przyjechałaś . Brzozy uwielbiam i nie boję się żadnych "śmieciuchów". Na liściastych drzewach najbardziej widać zmiany pór roku...i wtedy dopiero czuć, że ogród żyje...co miesiąc ubiera się w inna szatkę bo zmienia się nawet kolor liści...dla mnie urok bezcenny...
Dlaczego piszesz, że nuda i nędza roślinna to na południu? Przecież klimat tam cieplejszy niż u mnie i możliwość sadzenia tylu pięknych roślin...dla mnie tylko obiektów westchnień
Wczoraj przyjechał do mnie clematis Nelly Moser szt 2, posadzę od północnej strony przy wejściu na taras.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:44, 17 maj 2012

Do góry
żeby nie bylo slodko, miło i przyjemnie mam dylemata.... wytyczałam tą nową rabatę gdzie rosną świerki i mialy pozostać, ale okazuje się że na projekcie świerki rosna w innym miejscu żeby było jak w projekcie musiałabym je przesadzić co nie jest mi na rękę.... co robić, co robićj? muszę szybko podjąć decyzję gdybym nie przesadzała to nie zmieszczą się rh w takiej konfiguracji jak na projekcie.. Jak myslicie przesadzać świerki (M mnie udusi) czy zostawic jak jest i nie sadzić RH w półkolu i zrezygnowac z jednej brzozy?
wg projekt

tak jest. tzn te świerki są w tych miejscach
Mój mały raj na ziemi :) 21:33, 17 maj 2012

Do góry
Anula, szkoda tej brzozy, ale wyobraż sobie, że ja popełniłam ten sam błąd i w tamtym tygodniu musiałam sama ściać połowę jabłonki Tak jak Ty, 2 lata temu przywiazałam cienkim sznurkiem i niesety uszkodził gałąż, która byla przewodnikiem.W tym roku właśnie od tego miejsca w górę była już cała uschnięta
Ale Twoje rh są cudowne
Mój mały raj na ziemi :) 21:14, 17 maj 2012

Do góry
Anula, szkoda brzozy...
ale rh pięknie Ci kwitna ! w pięknej scenerii
Mój mały raj na ziemi :) 20:52, 17 maj 2012

Do góry
Łączę się w bólu po stracie brzozy

A masz zdjęcia z dzisiejszego spotkania?
Ogród z perspektywą na przyszłość 18:28, 16 maj 2012

Do góry
Nadrobiłam zaległości. Ciekawa jestem jak się rozwinie trawka po tym hydrosiewie. Może kiedyś zaoram swoje chwasty
Brzozy fajne. Widziałyście w "Magnoli" jaką miały zieloną oprawę?
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:05, 15 maj 2012

Do góry
Kocham brzozy i jeszcze z rok muszę poczekać na białą korę, podobno okolo 3 letnie się wybielają ...
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:51, 15 maj 2012

Do góry
Wczoraj kupiłam tzry piękne brzozy pożyteczne , oraz 3 derenie kanadyjskie. Są piękne. Zakochałam się w ich kremowych kwiatach. Na brzozy i ich piękny efekt trochę poczekam, ale warto. Pod nimi chcę posadzić lawendę.

Ogród z perspektywą na przyszłość 12:05, 15 maj 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Kupiliśmy Klony Drummandii. Już rosną

Posadzone 5 szt choiny kanadyjskiej. Będą jeszcze 3 szt więcej, bo okazało się, że musi być 8 jednak. Dziś zrobiliśmy kawał dobraj roboty i na koniec wysypaliśmy korę. Jeszcze trochę brakuje roślin. Musimy dokupić w narożnik po prawej brzozy pożyteczne i lawendę, oraz coś w narożnik po lewej stronie. Miskanty, etc..

Już późno, i nie za bardzo widać

Zaczyna robić się czysto Bardzo się cieszę

Na koniec przyszli nowi lokatorzy. Ciekawe kto będzie pierwszy One czy Ja

Poczytałam, podziwiałam, fajnie wszystko sie skończyło, choc nerwów i stresów miałaś co niemiara!

A ciekawa też jestem, kto pierwszy, ty czy pliszka co swój ogonek chwali takie porzekadło o pliszce
powodzenia Moniko

Nasz mały, zielony świat. 08:18, 15 maj 2012

Do góry
Może jeszcze kilka roślinek.
Miłorząb pięknie rośnie, wypuścił wiele zdrowych liści.
Moja przygoda z Ogrodowiskiem zaczęła się od miłorzębu, bo posadziliśmy to drzewko i biedaczyna miała tak kruche liście, że w krótkim czasie był całkiem łysy. Pierwsza zima za nim i teraz wygląda cudnie.
Również pierszą zimę mają za sobą moje klony palmowe. ten ze zdjecia poniżej rośnie w kąciku przy werandzie, ma się dobrze, nie ucierpiał od majowych przymrozków. Drugi klon, czerwnonolistny, rosnie w innej części i niestety trochę liśmi ma uszkodzonych.
Jeszcze kępa ubiorka, szcze polecam tę bylinę, bardzo tługo utrzymuje kwiaty i jest ślicznym wiosennym akcentem.
Brzozy mam z każdej strony w ogrodzie, przed domem jest strzępolistna. Jeśli jest taka wysoka po 3 latach, to jaka będzie za 5,10...?
Kubusiowo 23:56, 13 maj 2012

Do góry
Małgosia ale macie w Kubusiowie sielsko. Widać, że wszystkim baaardzo się tam dobrze weekenduje
A zagajniczek taki jak w moich wspomnieniach z rodzinnych stron taty: sosny i brzozy!!!
Mój mały raj na ziemi :) 21:59, 13 maj 2012

Do góry

Asiu, no fakt, brzozyt mają coś w sobie jeśli chodzi o wsadzaniu w 1 dołek to nie wiem.... a nie byłoby to zbyt gigantyczne rozwiązanie?

Myślisz że byłoby ich za dużo? Widziałam gdzieś takie i bardzo się mi spodobały. Trzy w jednym dołku.. Wyglądały na zwykłe brzozy tylko bardzo często ciachane... Formowane.... A może to była taka jak Twoja... krzaczasta? Już sama nie wiem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies