Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 12:29, 08 lip 2012

Michael napisał(a)
No i odrazu lepiej !!!!
W takim razie czekamy cierpliwie.

A pro po ty żurawki sam rozmnazałeś? czy to pierwsza próba samodzielna ? Ja jakoś nie mam odwagi ich rozmnażać gdyż nie za bardzo wiem co i jak ale po Twoim instruktażu może sie skuszę

Nie pierwszy raz - w zeszłym roku kupiłem chyba jedną żurawkę peppermint spice - w tym już mam ponad 10
Sebek 12:40, 08 lip 2012

Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.
noemi 13:06, 08 lip 2012

Sebek dzięki za instrukcję z rozmnażania żurawek ... chciałam dla mamy zrobić sadzonki i teraz już wiem jak ... u cioci duży ogród się zapowiada i ładny projekt, sprawdzone gatunki ... ciocia mam nadzieje, że wie jak zdolnego Ogrodnika ma " pod ręką "
Sebek 13:37, 08 lip 2012

noemi napisał(a)
Sebek dzięki za instrukcję z rozmnażania żurawek ... chciałam dla mamy zrobić sadzonki i teraz już wiem jak ... u cioci duży ogród się zapowiada i ładny projekt, sprawdzone gatunki ... ciocia mam nadzieje, że wie jak zdolnego Ogrodnika ma " pod ręką "

Jak pisałem z realizacją będzie kiepściutko chyba, ale może zdarzy się cud?
A działka ma 1000 m2
Michael 14:37, 08 lip 2012

Sebek napisał(a)
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.

O proszę ale czad i Ciocia nie chce? aż dziw bierze że może mieć tak ładnie
Sebek 15:18, 08 lip 2012

Idąc w prawo - i w dół od tamtej rabaty byłoby tak

Czyli placyk żwirowy z huśtawką (huśtawka już stoi) - obok placyk żwirowy z bukiem Rohan Obelisk i kulkami bukszpanowymi ( jak w ogrodzie przy rezydencji - tylko trójkątny) Placyk byłby otoczony miskantami morning light i podsadzony przywrotnikami, ponieważ z powodu spadku terenu byłby w tym miejscu murek oporowy, a wszyscy wiemy jak przywrotniki cudnie na murkach wyglądają Za miskantami karmnik ościsty, a w rogu posadzone hortensje limelight lub inne bukietowe.

Żywopłoty - po lewej stronie dereń elegantissima, na prawo choiny kanadyjskie. Przed dereniami Tuje occidentalis COLLINS GOLD cięte w gęste stożki- między nimi niebieskie hosty. Przed choinami 5 cyprysików groszkowych "Filifera Aurea Nana" podsadzone bordowymi żurawkami

A tutaj dalszy ciąg rabaty

Od lewej (jeszcze jeden cyprysik i żurawki. Jeszcze dwie choiny kanadyjskie, a na prawo ekran z cisa. Przed ekranem 5 rh, żywopłocik z tawuły japońskiej Golden Princess oraz dywan z runianki. Obok runianki narysowałem dywan z carexów Ice Dance, ale szczerze dałbym tam coś kwitnącego (szałwia, lawenda, kocimiętka). Drzewo to wiąz Wredei - albo klon Flamingo. Pod nim byłyby trzy miskanty gracillimusy, za trawami hortensje bukietowe - 4 wzdłuż żywopłotu i jeszcze jedna przy podjeździe. Ostatnim elementem przy samym wjeździe są trzy stożki bukszpanowe podsadzone jasnozielonymi żurawkami. Będę walczyć przynajmniej o te stożki, bo dwa już mają i to na prawdę duże - wystarczy je przyciąć - i dokupić trzeci Sadzonki żurawek jakby się przyjęły będą ode mnie, ale sadzenie na pewno zacznie się dopiero w przyszłym roku.

Wracając do pierwszego zdjęcia Idziemy w lewo - a raczej też w dół

Przed domkiem gospodarczym buk Purpurea podsadzony runianką albo barwnikiem

Żywopłot byłby z żywotnika Aureospicata. Przed nim 5 lilaków ( na życzenie), obok srebrny świerk, lecz chyba już tam niepotrzebny. Przed lilakami różanka z lawendą, na lewo brzoza Youngii oraz 3 hortensje anabelle.

Otoczenie tarasu

2 klony globosum (na taras słońce świeci calutki dzień, więc patelnia totalna) - ale podobno ma być markiza. Po lewej - od klona żywopłocik z bukszpanu oraz 2 gatunki żurawek - bordowa i zielona. Potem już w żwirze byłaby kula - a na końcu konwalnik.
Po prawej pod klonem 3 kule z bukszpanu podsadzone albo tojeścią rozesłaną albo ilexem Golden Gem. Przy tarasie 3 rh cunnigham's'white oraz pas z dwóch gatunków trzmielin Fortunego.

Nooooooooooooooooooooooooooooo i tak mi minęło pół niedzieli na robieniu wizualizacji

Gdyby powstał taki ogród jaki jest w projekcie to byłbym wniebowzięty, ale życie nie pieści Ale jak ktoś z Was się choć troszkę nim zainspiruje będzie to miłe dla mnie
Enya73 15:58, 08 lip 2012

A co to za fajny program do projektowania ogrodów?
Kondzio 16:00, 08 lip 2012

bardzo fajnye projekty powinienes sie tym zajmowac profesjonalnie gratuluje masz naprawde zdolnosci ))
JulkAd 16:25, 08 lip 2012

Projekty super, ja jak się bawię w puzzlach to nie wyobrażam sobie tego w rzeczywistości i zawsze wychodzi mi pstrokacizna, a u Ciebie wszystko pięknie zgrane
Sebek 16:34, 08 lip 2012

Enya73 napisał(a)
A co to za fajny program do projektowania ogrodów?

Garden Puzzle. Niestety robiłem projekty przez internet, bo moje na kompie jakoś zniknęły A ściągnąć nie mogę za Chiny!..