I ja i ogród jesteśmy do Twojej dyspozycji, gdybyś była w okolicy.
Wczoraj i dzisiaj przeszły nad nami burze. Dały trochę ulgi zmęczonym płucom, bo już nie ma czym oddychać.
Hortensje w tym sezonie szczęśliwe nad wyraz.
Wypadła mi przy tej pergoli kolejna róża Zephirine. Może da się znaleźć jakiś powojnik do półcienia?
Klon Ginnala ze swoimi nasiennikami ładnie współpracuje z hortensjami.
Elu co robisz z gaurą na zimę? Zabezpieczasz ją jakoś? Mam pierwszy rok, w zasadzie dopiero wsadziłam małe sadzoneczki. To dobra wiadomość, że się sieje
Materiał na dachy nadal dobry - trwałość do 30 lat. Ale nie ma rzemieślników, którzy to potrafią (są w Holandii i północnych Niemczech) i nie tak się robi słomę na dach. Mój stryj - dekarz, wie, jak to się robi (kiedyś i takie dachy robił) ale taką słomę to trzeba inaczej wyhodować i żnąć. Z żyta najlepsza ponoć.
Z tej swojej zrobisz chochoły do róż. Wyściółkujesz truskawki, pustą glebę między siatką a żywopłotem a jak posiekasz, to i jako ściółka na rabaty będzie dobra. W balocie może też sama się rozłożyć od środka ale to trzeba czasu i przerośnie chwastem na zewnątrz.
Witam,
wymienię sadzonki konwalnika na Hakonechloa All Gold, albo ostrokrzewu Golden Gem
Mam około 30 sadzonek konwalnika, wszystkie ukorzenione w doniczkach,
pozdrawiam