Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 21:35, 25 lut 2011

Do góry
Piękne masz te białe lilie!!! Pozdrawiam gorąco.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 14:10, 25 lut 2011

Do góry
pięknie masz Haniu!! ja mam spore oczka tez są grzebienie i lilie białe ale oczka dużo większe(zobacz u mnie) jeszcze sporo do zagospodarowania
tak to u mnie wygląda

Kolor w ogrodzie 11:51, 21 lut 2011

Do góry
Moje ukochane lilie w ognisto-czerwonym kolorze:

Pelargonie (oczywiście też czerwone ) w towarzystwie ulubionego wilczomlecza, który i w tym roku zagości w moich donicach:

I żółty kuklik, który też już zmienił właściciela
Przyjrzyjmy się roślinom z bliska 22:26, 19 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani, ale takie piękne zdjęcia to też do wątków o Clematisach, liliach i różach wklejajcie. Natura to jakby na zdjęcia z natury, dzikiej przyrody, łąk itd. Lasy i doliny, co spotkamy na wypadach za miastem. Takie cudowne zdjęcia jak dziś, to zapraszam do wątków ogrodowych też, baaardzo proszę
Basiu, Mareczku, cudooowneee to co robicie swoimi aparatami

Danusiu, lilie wkleiłam do lilii)
Lilie - Lilium 22:09, 19 lut 2011

Do góry
Co by tu nie mówić, lilie są piękne
Fotografowanie ogrodu 10:30, 19 lut 2011

Do góry
ale piękna róża!!! i lilie moje ulubione bociek? zaraz poszukam boćków u sąsiada
W cieniu - zacieniona 19:53, 15 lut 2011

Do góry
piękne masz Bogusiu te chińskie lilie inne też)
W cieniu - zacieniona 19:09, 15 lut 2011

Do góry
Zostały lilie drobne -Martagon,które są bardzo atrakcyjne -rosną wysoko i na łodydze mają do 30 kwiatów.
Ogród średniowieczny i nie tylko 19:05, 11 lut 2011

Do góry
Mam już zebrany materiał z odzysku -to w temacie nawierzchni, czyli stare cegły, kamienie i płyty betonowe - przydadzą się na pewno przy układaniu nawierzchni mojego ogródka. Nie mam jeszcze zdjęć, ale jak zrobię to się podzielę.. Zastanawiam się nad zestawem roślin w rabatkach wyniesionych. Żeby było zgodnie z epoką to nie poszaleję ale jeśli to zmodyfikować to będzie całkiem przyjemny ogród użytkowy do wykorzystania w kuchni. Pochwalę się że lubię gotować, zwłaszcza potrawy włoskie - pełne ziołowych i sałatowych smaków. Zioła będą w innej części ogrodu, a tutaj w średniowiecznym zakątku tak sobie myślę, że nie powinno zabraknąć różnych sałat, warzyw i oczywiście kwiatów: orliki, fiołki, lilie, męczennice, i nie wiem co sam jeszcze - poradźcie!!!
Pogaduchy skowronków 21:32, 07 lut 2011

Do góry
Pisałam w innym wątku i tu się wypłaczę ,tulipany,narcyze, hiacynty wiosną zapachniały ,a lilie nie wiem czy coś z nich zostanie bo nornice przeorały ;(
Liliowiec - Hemerocallis 13:46, 07 lut 2011

Do góry
Zrobiłam obchód i jestem zmartwiona nieco.Narcyze,hiacynty,tulipany kiełkują to dobra wiadomość ,natomiast tam gdzie lilie jest kilka dziur nornic.Obawiam się ,że mogę mieć pusto
Wasze lilie są piękne i liliowce u mnie również są ...chyba nada...l))Sie okarze
Liliowiec - Hemerocallis 13:37, 07 lut 2011

Do góry
moje lilie

Ogród Babci Jasi 23:11, 02 lut 2011

Do góry
Cała piękna historia tego ogrodu jest w moich albumach, bo były to wczesne lata osiemdziesiąte.
Kwitły tam piękne lilie (żółte, różowe, pomarańczowe, azjatki i te bardziej cenne - orientalne)przede wszystkim i pamiętam floksy. Posadziliśmy też świerka kłującego i tuje. Te drzewa są teraz ogromne.

Lata 80-te - zdjęcia są w albumie. Wtedy nie było takich aparatów, były Smieny, a ja nawet miałam jeszcze gorszy

Ale jak widać, od zawsze kochałam bukszpany w ogromnej ilości
Rok mniej więcej 2002.

Lilie - Lilium 17:20, 30 sty 2011

Do góry
To są lilie trąbkowate czy jak im tam...?Piękny bukiet ,ciekawe czy pachniały?
Przyjmę wszelkie nadwyżki 21:31, 19 sty 2011

Do góry
Moja lista powstaje cały czas. Zresztą oprócz tego chciałabym żebyście zerkneli na mój wątek ogrodowy (jak możecie i nie sprawiloby to wielkiego kłopociku)bo tam proszę o propozycje obsadzeń kawałka, narazie-hihi, ogrodu!

Danusia podpowiedziała kolorki-słusznie sie zgadzam, że akurat takie powinnam sobie "zorganizować" w ogrodzie. Takie kolory lubię, zwłaszcza odcienie fioletu nawet na włosach, haha...

A co do nadwyżek to te z listy(poniżej) oraz w barwach fioletu, niebieskiego, białego, szarości, róż, bordo cos co macie w nadmiarze i czym moglibyście sie podzielić z bidulą Bogdą!

Ja przyjmę wszystkie nawet najmniejsze drobinki!

łoto lista:

Potrzebowałabym:

-czyśca
-rogownicę
-skalnicę
-różnokolorowe floksy szydlaste
-macierzanki
-gożdziki
-liatrie kłosowa
-paciorecznika
-może przegożan"vritchs blue"
-trawy(miskanty,turzyca,taka czerwona-chyba imperata,czarna rozplenica)
-czosnek ozdobny
-irgi, trzmieliny, berberysy małe siewki lub do ukorzenienia
-lilie w odcieniach bieli, fioletu lub bordo
-karmnik ościsty
-kostrzewę gaulteria(niedzwiedzie futro)
-irysy, kosaćce fioletowe lub niebieskie
-zawciąg o ciemnych liściach
-pięciornik
-szachownica perska
-hortensja(biała,różowa lub fioletowa)

To tyle co moja bidna łepetyna wymyśliła!

Właśnie Alinko taka książkę o kolorkach sobie muszę też nabyć-jest tam cos o "moich" kolorach?
Ogród bezpieczny dla dzieci, czyli rośliny trujące, parzące i wabiące owady 21:09, 18 sty 2011

Do góry
O masz......jeszcze lubiane lilie.....a z pewnością te, które maja rozmnóżki, jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie
Dobra rada. 20:36, 17 sty 2011

Do góry
mam ich duże grupy kolorów : żółty ,pomarańczowy,czerwony.różowe ,ale każdy kolor po kilkanaście sztuk

a co myślisz o tym by je schować w tył za bukszpanami

Uploaded with ImageShack.us

przed bukszpanami planuję włożyć przesadzoną z tyłu ogrodu lawendę

a to lilie które chcę właśnie zlikwidować z tego paska.tam dosadziłam w jesieni niskie iglaczki i wrzosy wyrzuciłam też cyprysiki bo przemarzły w tamtą zimę.

Uploaded with ImageShack.us
Dobra rada. 11:01, 17 sty 2011

Do góry
Poczekaj, pomyślę.
Lilie może jakoś stonować, kolejne kolory od żółtego przez pomarańczowy do czerwonego w niebieskich hostach np. "Blue Angel"posadzić w jednej odmianie. Różowe zaś w żółtej hoście "Sum and Substance". Zasychające lilie ukryją sie w liściach, a całośc będzie ładna.
Zrób kwadraty z hostami i w tym lilie. Ile masz lilii i jakie kolory? Czy pojedyncze i dużo czy po kilka szt?
Dobra rada. 18:40, 16 sty 2011

Do góry
Danusiu mam myślenie .chce zlikwidować lilie z przedogródka . już w sierpniu cześć rozdałam ale mam tego sporo .szukam dzisiaj fotek z rabatami a liliami .coś bym wykombinowała w tyle ogrodu ale nie wiem z czym ich połączyć żeby schować je jakby do środka. no i mam różne kolory to też mnie wpienia bo zrobił się istny cyrk przed domem.od kolorów można dostać oczopląsu
Agnieszkowy ogródek 21:40, 15 sty 2011

Do góry
Wracając Gosiu do Twojego szkicu...

Sądzisz, że mogłabym gdzieś w tej rabacie umieścić któreś z poniższych kwiatów? One są już w tej chwili na tej rabacie, ale nie bardzo czuję, czy będą tam pasowały.... Nie chciałabym zepsuć efektu.... To ma być wizytówka domu, jak to ujęła Danusia, więc powinno być elegancko

Poza jeżówkami (różowa i biała) są tam jeszcze:

lilie (nie pamiętam nazw)

taki miszmasz właśnie przy latarence na tej rabacie:

Na ostatnim zdjęciu widać taką bordową koniczynę. Mam z nią bardzo duży kłopot na tej rabacie. Zna ktoś jakiś dobry sposób na pozbycie się jej?Niby całkiem fajnie wygląda jak kwitnie (drobne żółte kwiatki), ale nie lubię jej. Ktoś powiedział, żeby jej nie wyrywać, bo fajnie zadarnia. No i przez jeden sezon nie wyrywałam. Teraz nie daję jej rady ((
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies