Ciekawa jestem czy mój grujecznik zechce się w tym roku choć odrobinkę przebarwić. Pięknie mi rośnie ale kolorków dziad nie chce łapać. Jak przesadzałam go dwa lata temu był taki
W najwęższej części pod oknem jest donica, w której rosną rajskie jabłonki miniaturki. Planuję dorobić jeszcze jedną donicę wzdłuż całej tej wystającej ściany. To będzie taka namiastka rabaty okalającej dom.
Rabaty przy tarasie i ta przed placem zabaw są świetne! Ale tej wąskiej przy domu nie mam jak zrobić. Tam jest opaska, odgrodzona krawężnikiem i wysypana kamieniami. A część najszersza (widoczna na pierwszym zdjęciu) będzie kiedyś przedłużeniem tarasu. Pstryknęłam kilka zdjęć przed pracą żeby pokazać jak to wygląda. Udajemy, że tego żółtego węża tam nie ma
I obiecane dodatkowe fotki.
Szałwia, którą do zera obcinałam na początku lipca- pięknie powtarza kwitnienie.
Rozplenice już wypuszczają kitki
Pod sosnami całkiem dobrze mają się hosty.
A to zachodnia- grabowa- dosadziłam szpaler pięciu Vanilla Fraise i pięciu limek. Przed limkami jest carex ID, przed vanilką będzie sesleria z podziału z frontowej. Między nimi dosadzę jeszcze coś kolorowego, zapewne jeżówki. Po prawej zieleni się grab
Kami! No nie mogę uwierzyć, że juki nie kwitną u Ciebie Chociaż powiem Ci szczerze, że dla mnie ich kwiaty to uzupełnienie całokształtu Lubię juki za ich pokrój i liście - takie trochę są egzotyczne. Zimozielone dobrze wyglądają w zimie. A dodatkowo zniosą wszystko, suszę, ulewy, cień i palące słońce Terminatorki jednym słowem
Lubię "ciachać" zwłaszcza buksy Oby za rok było co ciąć...
Hakonki dobrze rosną, a ja je uwielbiam
Zresztą u Ciebie podobnie, tylko masz ich zdecydowanie więcej. Chociaż, kto wie czy i u mnie nie skuszę się na następne
O! Jak miło Mirello że się ujawniałaś
Byłam - tak na szybciutko zerknęłam, wpisu nie zdążyłam zostawić.... Pięknie u Ciebie! I jak szybko nowy ogród prawie na ukończeniu. Będę zaglądać napewno
Widziałam że swoje piękne ogrodówki ze starego ogrodu przeniosłaś. Brawo!
Juki to bardzo bezproblemowe rośliny i chyba coś im spasowało u mnie, bo rosną jak szalone. I mam wrażenie, że im gorsze mają warunki tym im bardziej służą
Hortki ogrodowe zostawiam (senyment mam do nich spory )
Agata! Czosnki zdecydowanie polecam! Są piekne jak kwitną (a kwitną niezawodnie) ale i po przekwitnięciu również długo zdobią
Woda w ogrodzie? Polecam również To nie tylko efekt wizualny ale również tworzy się mikroklimat a i dla różnych zwierzaków miejsce wodopoju czy schłodzenia
"Bukszpan drabinowy" niestety może być zagrożony Ćma u mnie już się pojawiła. Ale bez walki nie oddam!
Ogrodówki przechowywane w domku gospodarczym w czasie zimy wogóle nie podlewam. Jesienią z wilgotną ziemią wędrują do domku. Podlewanie zaczynam dopiero wiosną jak się robi cieplej (z reguły marzec/kwiecień)
Zostawiam hortensję You&Me. Wyhodowana z małej sadzonki od Mirki
Kwitnie nieco później niż pozostałe ale w tym roku bardzo obfice