Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Gardenia 2018 - 24.02 (sobota) 16:15, 16 sty 2018

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Bilety wzorem lat ubiegłych będą zapewne w lutowym wydaniu "Magnolii"

Nie będzie bo numer styczniowy był ostatni. Nie ma Magnolii.
System automatycznego nawadniania 16:12, 16 sty 2018

Do góry
kuki napisał(a)
Witam, do nawadniania ogrodu planuję pobierac wode z wodociągu (max 3,5 bar) ,podłączenie w piwnicy mam na 3/4 cala i przechodzi na 1/2 cala, gdzie dalej wyszedł bym tą średnicą do kolektora z elektrozaworami. Wielkość ogrodu to 1000m2, wiekszość byłaby linia kroplująca ale podlewałbym tez czesc trawnika. Czy nie za mała srednica rury doprowadzającej bedzie?Czy rozbic to na wiecej sekcji by zachowac odpowiednie cisnienie?

Redukcja średnicy rury - niedobrze. Aby podlał się cały trawnik musisz podzielić system na więcej sekcji i będzie to zawsze kosztowniejsze niż przerobienie wody i wyprowadzenie na zewnątrz większą średnicą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 16 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Dzięki za odp. Jeżeli ma ona wpłynąć na docelowy wygląd to się z nią pożegnam . Trudno.Cały czas miałam nadzieję,że zakwitnie i będzie pięknie Drzewa czerwone, zgadza się klon globsum czerwony albo coś podobnego.

Dorka, odjedź trochę tą rabatą od płotu

zrób łezkę wyżwirowaną po prawej.
Sosnowe zacisze 16:04, 16 sty 2018

Do góry
Witam serdecznie No, z góry to normalnie las drzew czy to sosny czy las mieszany? Ciekawe jak gęsto rosną drzewa. Od tego zależy czy cokolwiek będzie rosło. Z mojego doświadczenia - bluszcz na pnie drzew, derenie białe różne odmiany, hosty. Runianka japońska, może irgi? Hortensje bukietowe? ale one wilgoć lubią, a pod drzewami słąbo z wilgocią. Będziesz miał nie lada wyzwanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:02, 16 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowa Maja w ogrodzie jest na HGTV, ale część odcinków jest powtarzana. Jeden odcinek montuje się podobno średnio 10 dni. Pewnie w zimie są powtarzane stare, montowane nowe, a ich emisja będzie później.
Zapytam u źródła, bo dziś za dwie godziny będę się widziała z producentką programu Anną Słomczyńską, będziesz miał wieści od najważniejszej osoby

Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:01, 16 sty 2018

Do góry
Nowa Maja w ogrodzie jest na HGTV, ale część odcinków jest powtarzana. Jeden odcinek montuje się podobno średnio 10 dni. Pewnie w zimie są powtarzane stare, montowane nowe, a ich emisja będzie później.
Zapytam u źródła, bo dziś za dwie godziny będę się widziała z producentką programu Anną Słomczyńską, będziesz miał wieści od najważniejszej osoby
Coś jeszcze, coś więcej... 20:09, 15 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak to już jest, tylko ja trwam na posterunku.

Jesteś ze moją sytuacją na bieżąco, więc mam nadzieję rozumiesz moją mniejszą aktywność Brniemy do przodu
Danusiu, a planujesz być na Gardeni w tym roku?
Coś jeszcze, coś więcej... 20:03, 15 sty 2018

Do góry
Tak to już jest, tylko ja trwam na posterunku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:01, 15 sty 2018

Do góry
Wyrzucić pięciorniki i berberysy, już gorsze krzewy być nie mogły
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:57, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, na pewno nie, za dużo słońca. Nie chodzi o żwirek a o patelnię.
To mogą być paski formowane z bukszpanu. Różnej wysokości.

Dzięki, właśnie obawiałam się przypalania przez słońce.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:02, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta propozycja tez ma sens, ale zabieram znaczna część trawnika, wiem z przodu jest go wiecej ale dzieci nie pójda tam z piłką. Poza tym klon widze do przesadzenia, a chciałam tego uniknąć, i linia rabaty przechodzi przez głaz, może tak tylko machnełaś, bo oczywiscie mozna obok głazu poprowadzić te linie, ale to juz szczegół.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:52, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.

Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?

Oczywiscie , że w stozek, jak najbardziej.Podoba mi sie to rozwiazanie, bo sa tu wszystkie 3 elementy, które miały pozostac na swoim miejscu, czyli białobok, głaz i klon.Poza tym wszystkie rosliny które sa na planie miałabym już u siebie - no tylko ambrowca musiałabym dokupic.
Ale przyznam sie, rysujac nie dopasowywałam wielkosci roslin - raczej na kształcie sie skupiłam. Kolory też sa przekłamane troche, ale przynajmniej można wyobraźnie uruchomić. Mi sie wydaje , że nie jest za dużo roślin , moze kolorystycznie lepiej to dobrac. Ale expertem tez nie jestem.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:03, 14 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.

Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 16:58, 14 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Danusi propozycja daje więcej "oddechu", przez to, że rabata jest odsunięta od podjazdu. Ale, o ile dobrze czytam rysunek, zakłada całkowitą likwidację murka, zrobienie trawnika ze spadkiem i usunięcie białoboka. Głaz się mieści ledwo, ledwo.

Jeśli białoboka chcesz jednak zostawić, to wyjdzie wersja podobna do tego, co już omawiałyśmy:

Moim zdaniem - im szerszy trawnik, tym lepiej to wygląda, dlatego z tych dwóch, byłabym za wersją 1.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:50, 14 sty 2018

Do góry
Michu87 napisał(a)

Oooo Danusiu, ta wersja super. Taka inna Dziękuję Ci bardzo :* A cytrynowa żurawka przeżyje w tym żwirku? Chodzi mi o słońce.

Nie, na pewno nie, za dużo słońca. Nie chodzi o żwirek a o patelnię.
To mogą być paski formowane z bukszpanu. Różnej wysokości.
Ogród z wilkiem zamkn. 15:52, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przybyłam pochwalić, proste linie to wielka zmiana na plus.

Szczególnie mi się podobała ta prostokątna rabata w trawniku. Świetnie wygląda.

Na razie kamienie na skalniaku trochę przeważają nad roślinnością, ale za chwilę wszystko zarośnie i się "porozlewa" i będzie super skalniak.

Wyprostowanie krawędzi w skalniaku także wyszło mu na dobre i to, że wywaliłaś kostki odgraniczające. Pochwały za pochwałami ślę Madziu. Świetnie wyszło,a będzie jeszcze lepiej, to pewne jest.

Dziękuję pięknie za tyle miłych słów i że do mnie zajrzałaś ........te wszystkie zmiany ,to dzięki Tobie i Ogrodowisku ..... staram się cały czas i ciagle coś jeszcze mam w planie zmieniać
Ogród z wilkiem zamkn. 15:51, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aaaaa, jeszcze skrzynie na warzywa Też widzę tutaj swoją "cegiełkę", z ogrodu z lustrem zobaczyłaś??

W skalniaku staraj się dosadzać to, co już jest, żeby nie było po jednym, a po kilka i rób takie "fale" , plamy z jednego gatunku. Co jakiś czas posadź coś na pniu, jałowczyk, czy sosenkę szczepioną. Albo ciekawie powyginane drzewko.

Cieszę się ,że widzisz Swoją cegiełkę
Ogród z lustrem jest przepiękny i idealny - nawet brak mi słów do wyrażania zachwytów .......jest tu tyle pięknych ogrodów .....żałuję tylko ,że tak późno tu trafiłam ......ale lepiej późno niż wcale .
Dziękuję za Wszystkie rady ......już nie mogę doczekać się wiosny ,żeby je w życie wprowadzać
Jestem wdzięczna za Ogrodowisko ,za wiedzę ,cierpliwość do wysłuchania i pomoc w ulepszaniu swojego miejsca na ziemi.
Dzięki ogrodowi mogę choć na chwilę oderwać się od wszystkich złych i smutnych chwil .....
Wspomnienie lata na różanej rabacie we mgle -to są dwie rabaty zrobione z pomocą dobrych duszyczek z forum dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:32, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodaj może kulek w innym kolorze i tu gdzie pas - turzyce lub niskie trawy, jednakowe

Oooo Danusiu, ta wersja super. Taka inna Dziękuję Ci bardzo :* A cytrynowa żurawka przeżyje w tym żwirku? Chodzi mi o słońce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:46, 14 sty 2018

Do góry
Albo, nawiązując do pasków żwiru w chodniku zrób takie paski równoległe w rabacie, z czegokowliek, aby jednakowe i zimozielone/ I cieńsze niż mi się narysowało

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:43, 14 sty 2018

Do góry
Dodaj może kulek w innym kolorze i tu gdzie pas - turzyce lub niskie trawy, jednakowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies